Een werkstuk maken

Veel mensen hebben een probleem met het maken van een werkstuk. Een werkstuk is een verkorte maar doch uitgebreide samenvatting met betrekking op een bepaald onderwerp. Als je een goede structuur en werkwijze aanhoudt bij het maken van een werkstuk dan zal het geen problemen op moeten leveren. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij het maken van een werkstuk?

Wat is een werkstuk?

Een werkstuk is een dun boekje, meestal uitgeprint op papier met daarop informatie over een specifiek onderwerp. Vaak wordt dit onderwerp in diverse subonderwerpen verdeeld door middel van alinea’ s en hoofdstukken. Op school moet er vaak een werkstuk gemaakt worden en ook kan het een goede voorbereiding zijn als je een spreekopdracht moet houden.

Maak een plan

Voordat je gaat beginnen is het verstandig om een werkplan te maken. In dit werkplan bedenk je een onderwerp, bedenk je wat je wilt behandelen en hoe je het gaat aanpakken. Tevens is het erg belangrijk om een bepaalde tijd in te schatten. Het bedenken van een onderwerp kan voor veel mensen een probleem opleveren. En dat terwijl het een van de simpelste onderdelen is. Eerst is het verstandig om te bedenken wat je interesseert. Als je bijvoorbeeld een grote interesse in de natuur hebt dan kan je het best een natuur gerelateerd onderwerp kiezen, bijvoorbeeld een diersoort. De bibliotheek en het internet kunnen bij het uitzoeken van een onderwerp een goede hulp zijn.

Ik heb een onderwerp, wat nu?

Het is verstandig om eerst wat achtergrondinformatie op te zoeken zodat je werkstuk interessant en tevens fascinerend wordt om te lezen. Hiervoor kan je de eerder genoemde middelen gebruiken. Zodra je denkt genoeg informatie te hebben verzamelt ga je verder met de volgende stap. In deze stap moet je aan een indeling voor je werkstuk beginnen. Bedenk wat belangrijk is en wat minder en baseer hierop de inhoud. Als je het bijvoorbeeld over kastelen hebt dan kan je als een hoofdstuk de bewoners nemen. Maak het niet te moeilijk door hoofdstukken als de koning, de markies enzovoort te maken aangezien dat onoverzichtelijk wordt. Dit soort onderwerpen kan je beter in kleine hoofdstukjes onder het hoofdstuk kastelen plakken.

Opmaak

Bij een werkstuk is de opmaak haast net zo belangrijk als de inhoud zelf. Bij een werkstuk is het verstandig om een rustig lettertype te gebruiken van een goed formaat. Zelf raad ik Times New Roman aan omdat dit gemakkelijk leest. Een grote lap tekst leest niet lekker en daarom is het verstandig om witregels vrij te houden, overdrijf dit echter niet. Tot slot moet je ook nog wat afbeeldingen vinden zodat het werkstuk er aantrekkelijk uit ziet.

Indeling

Inleiding

In een werkstuk is het normaal om met een korte inleiding te beginnen. In deze inleiding vertel je hoe je op het onderwerp kwam en waarom je het zo interessant vindt.

Inhoud

Vervolgens maak je een inhoud. Hier vermeld je de hoofdstukken met daarachter het pagina nummer. Zo kan de lezer gemakkelijk door je werkstuk heen spitten.

Begin algemeen

In het eerste hoofdstuk kan je het hoofdonderwerp in het algemeen benaderen. Hier vertel je enkele feitjes en het hoofddoel van je werkstuk in het kort.

Ga op het onderwerp in

Vervolgens ga je wat dieper op het onderwerp in. Blijf wel on-topic en vertel alleen dingen die bij het hoofdstuk horen. Ook is het verstandig om zo nu en dan een leuk weetje te noemen zodat je de aandacht van de lezer bij je houdt.

Sluit af

In het laatste hoofdstuk kan je bijvoorbeeld een bron vermelding plaatsen of een korte conclusie.
© 2009 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een werkstuk?Hoe maak je een werkstuk?Een werkstuk te maken is heel erg eenvoudig, als je wilt weten hoe dat moet lees dan verder. Zie dit als een handleiding…
Teksten schriijven: het maken van een boeiend werkstukTeksten schriijven: het maken van een boeiend werkstukHet maken van een werkstuk is geen eenvoudige opgave. Wat wordt het onderwerp van het werkstuk? Welke deelonderwerpen ko…
Inleiding schrijvenInleiding schrijvenOf je nu een boek, werkstuk, paper, scriptie of rapport schrijft: kennis over het schrijven van een inleiding is van bel…
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…

Praktische opdracht amylasePraktische opdracht amylaseAmylase komt dagelijks bij iedereen voor. Maar wat is de invloed van bijvoorbeeld keukenzout op de werking van dit enzym…
Een werkstuk over de RomeinenWegen, geld, sieraden, lezen en schrijven, stenen huizen en een leger. Deze dingen hebben wij allemaal geleerd van de Ro…
Rakker126 (41 artikelen)
Laatste update: 11-02-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.