Praktische opdracht amylase

Praktische opdracht amylase Amylase komt dagelijks bij iedereen voor. Maar wat is de invloed van bijvoorbeeld keukenzout op de werking van dit enzym?

Onderzoeksvraag

Wat is de invloed van keukenzout (NaCl) op de werking van het enzym amylase?

Hypothese

De invloed van keukenzout (NaCl) zorgt voor een remming van de werking van het enzym amylase.

Voorspelling

Als de invloed van keukenzout (NaCl) voor een remmende werking van het enzym amylase veroorzaakt, dan zal zetmeel langzamer afbreken met keukenzout (NaCl), dan zonder keukenzout (NaCl).

Materiaal

 • Druppelplaatjes
 • Reageerbuizen
 • Reageerbuisrek
 • Joodoplossing
 • Gedestilleerd water
 • Zetmeeloplossing (2%)
 • Amylase-oplossing (1%)
 • Pipet (5 mL&10mL)
 • Druppelpipet
 • Stopwatch
 • Waterbad 20 °C
 • Keukenzout (NaCl)
 • Erlenmeyer
 • Weegschaal
 • Stift
 • Maatkolf
 • Bekerglas
 • Buffer pH=6,5

Methode

PILOT (HET BEPALEN VAN DE VERHOUDING ZETMEEL:AMYLASE)

Neem 6 druppelplaten en nummer deze 1 tot en met 6, met behulp van een stift. Zorg ervoor dat er verticaal 6 holtes en horizontaal 12 holtes zijn. Met behulp van een druppelpipet vul je alle holtes met 2 druppels Joodoplossing.

Neem 6 reageerbuizen en nummer deze met de nummers 1 tot en met 6. Doe ze in een reageerbuisrekje. In elk van de zes reageerbuizen gaat er 4,0 mL gedestilleerd water en 2,0 mL buffer (pH = 6,5), bij een pH van 6,5 is de werking van amylase optimaal. Dit doe je met behulp van een pipet. In totaal moet er in elk reageerbuisje 10 mL oplossing zitten. Omdat er gekozen is voor 4,0 mL gedestilleerd water en 2,0 mL buffer, blijft er nog 4 mL over. Varieer de hoeveelheid amylase-oplossing en zetmeeloplossing. (Zie Tabel 1)

Voordat er wordt begonnen met het uitvoeren, moeten alle oplossingen (amylase en zetmeel) op kamertemperatuur zijn. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van een waterbad van 20 °C.

Reageerbuisje123456
2% Zetmeel oplossing (mL)3,53,02,52,01,51,0
1% Amylase oplossing (mL)0,51,01,52,02,53,0
Gedestilleerd water (mL)4,04,04,04,04,04,0
Buffer (pH=6, 5)2,02,02,02,02,02,0

Pipetteer eerst de bijbehorende hoeveelheid zetmeeloplossing bij het bijbehorende reageerbuisje. Neem nu 6 nieuwe reageerbuizen en nummer deze 1 tot en met 6. Hier pipetteer je de bijbehorende hoeveelheid amylase-oplossing bij het bijbehorende buisje. Start nu de stopwatch, zorg ervoor dat in de eerste minuut de amylase-oplossing toegevoegd is bij de reageerbuizen. Zorg ervoor dat de oplossingen goed gehomogeniseerd zijn. Druppel met behulp van een druppelpipet elke minuut 2 druppels van de oplossing bij de bijbehorende druppelplaat. Noteer elke minuut de waarnemingen. Ga door tot er geen blauw/blauwe stippels te zien is.

RESULTATEN PILOT

 • Bij reageerbuisje 1 was er na 16 minuten geen kleuromslag meer in de Joodoplossing.
 • Bij reageerbuisje 2 was er na 14 minuten geen kleuromslag meer in de Joodoplossing.
 • Bij reageerbuisje 3 was er na 7 minuten geen kleuromslag meer in de Joodoplossing.
 • Bij reageerbuisje 4 was er na 5 minuten geen kleuromslag meer in de Joodoplossing.
 • Bij reageerbuisje 5 was er na 3 minuten geen kleuromslag meer in de Joodoplossing.
 • Bij reageerbuisje 6 was er na 1 minuut geen kleuromslag meer in de Joodoplossing.

CONCLUSIE PILOT

Uit de resultaten kun je concluderen dat de verhouding van reageerbuisje 3 het beste is, namelijk 2,5 mL 2% zetmeeloplossing en 1,5 1% amylase-oplossing. Dit gaan wij gebruiken bij onze proef met keukenzout (NaCl).

METHODE PROEF

Neem 6 druppelplaten en nummer deze 1 tot en met 6, met behulp van een stift. Zorg ervoor dat er verticaal 6 holtes en horizontaal 12 holtes zijn. Met behulp van een druppelpipet vul je alle holtes met 2 druppels Joodoplossing.

Neem zes reageerbuizen en nummer deze met de nummers 1 tot en met 6. Doe ze in een reageerbuisrekje. Uit het pilot proef is gebleken dat de verhouding 2,5 mL 2% zetmeeloplossing en 1,5 1% amylase-oplossing de beste verhouding is. Nu variëren we de hoeveelheid keukenzout (NaCl) en gedestilleerd water. Weeg 10 gram keukenzout af in een bekerglas van 100 mL op een weegschaal. Giet het keukenzout in een maatkolf en doe er 100 mL water bij. Homogeniseer de oplossing goed. Dit is een 10% NaCl-oplossing. Door water toe te voegen worden het verschillende concentraties van NaCl.

Voordat er wordt begonnen met het uitvoeren, moeten alle oplossingen (amylase en zetmeel) op kamertemperatuur zijn. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van een waterbad van 20 °C.

Reageerbuisje123456
NaCl- oplossing (mL)0,51,01,52,02,53,0
2% Zetmeel oplossing (mL)2,52,52,52,52,52,5
1% Amylase oplossing (mL)1,51,51,51,51,51,5
Gedestilleerd water (mL)3,53,02,52,01,51,0
Buffer (pH=6, 5)2,02,02,02,02,02,0
Percentage NaCl (%)0,51,01,52,02,53,0

Pipetteer eerst de bijbehorende hoeveelheid zetmeel-oplossing, gedestilleerd water, buffer en NaCl-oplossing bij het bijbehorende reageerbuisje. Neem nu 6 nieuwe reageerbuizen en nummer deze 1 tot en met 6. Hier pipetteer je de bijbehorende hoeveelheid amylase-oplossing bij het bijbehorende buisje. Start nu de stopwatch, zorg ervoor dat in de eerste minuut de amylase-oplossing toegevoegd is bij de reageerbuizen. Zorg ervoor dat de oplossingen goed gehomogeniseerd zijn. Druppel met behulp van een druppelpipet elke minuut 2 druppels van de oplossing bij de bijbehorende druppelplaat. Noteer elke minuut de waarnemingen. Ga door tot er geen blauw/blauwe stippels te zien is.

Resultaten

Pilot:

Tijd (minuten)Kleur
1Donkerblauw/zwart
2Donkerblauw/zwart
3Donkerblauw/bruin
4Donkerbruin
5Bruin
6Geel/lichtbruin
7Geel/lichtbruin
8Geel
9Geel
10Geel
11Geel
12Geel

Proef:

Tijd (minuten)Kleur buis 1Kleur buis 2Kleur buis 3Kleur buis 4Kleur buis 5Kleur buis 6
1DonkerbruinDonkerblauw / zwartDonkerblauw / zwartDonkerblauw / zwartDonkerblauw / zwartDonkerblauw / zwart
2GeelDonkerblauw / zwartDonkerblauw / zwartDonkerpaars / zwartDonkerblauw / zwartDonkerblauw / zwart
3DonkerblauwDonkerblauwDonkerblauw / zwartDonkerbruinDonkerblauw / zwartDonkerblauw / zwart
4Donkerblauw / zwartGeelDonkerblauw / zwartGeelDonkerblauwBruin
5Donkerbruin / zwartDonkerbruin / zwartDonkerbruin / zwartDonkerblauw / zwartDonkerbruinDonkerbruin
6DonkerbruinBruinLichtbruinDonkerbruinLichtbruinLichtbruin
7LichtbruinGeelGeelLichtbruinGeelGeel
8GeelGeelGeelGeelGeelGeel

Conclusie

Keukenzout (NaCl) heeft geen invloed op de werking van het enzym amylase. De hypothese (De invloed van keukenzout (NaCl) zorgt voor een remming van de werking van het enzym amylase.) was dus onjuist.
© 2009 - 2024 Waarten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Amylase enzymHet Amylase enzymHet amylase enzym is een verteringsenzym en komt onder andere voor in het menselijk speeksel. Naast het amylase enzym, z…
Pap maken van moedermelkPap maken van moedermelkAls je je baby borstvoeding geeft kan je vanaf vier maanden starten met het geven van pap. Pap maken van moedermelk gaat…
Spijsvertering in de mond en slokdarmSpijsvertering in de mond en slokdarmWe eten en drinken ons hele leven door, want we hebben energie nodig om normaal te kunnen functioneren en bewegen. Maar…

Wat jongeren kunnen leren over het Joodse volk en IsraëlWat jongeren kunnen leren over het Joodse volk en IsraëlChristelijke jongeren hebben in het algemeen weinig kennis over het Joodse volk en het land Israël. Daarnaast zien we he…
Een werkstuk makenVeel mensen hebben een probleem met het maken van een werkstuk. Een werkstuk is een verkorte maar doch uitgebreide samen…
Waarten (22 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.