Het maken van een verslag bij een proef
Als je met scheikunde of natuurkunde een proef hebt gedaan, moet je meestal een verslag schrijven. Het is alleen niet altijd even duidelijk hoe dit nou precies moet. Hier een handleiding over hoe je een goed verslag van een proef moet maken.
Titel
Een titel geeft al aan waar het verslag (en dus de proef) over gaat. Vaak kun je de titel van de proef in je boek gebruiken als titel.
Doel (inleiding)
Geeft aan waarom je de proef doet, wat je te weten wilt komen of bereiken door de proef uit te voeren. De meeste proeven op jouw school zijn gewoon bedoeld om wat van te leren en hebben dan twee doelen. Bijvoorbeeld het scheiden van stoffen en ontdekken wanneer een scheidingsmethode te gebruiken is. In grotere (meer open) proeven wordt dit onderdeel vaak inleiding genoemd. Een inleiding is een wat groter hoofdstuk waarin eerst de achtergrond van het onderzoek wordt toegelicht (het waarom van de proef).
Benodigdheden
Bij dit onderdeel beschrijven je alle apparatuur en stoffen die je nodig denkt te hebben. Dingen die vanzelf spreken hoef je niet op te schrijven. Hierbij ga je uit van mensen die net zover zijn als jij. Je hoeft niet te vermelden dat je een jas (en bril) gaat gebruiken omdat iedereen weet dat het zo hoort. Wanneer je met een brander werkt hoef je ook niet te vertellen dat je lucifers gebruikt.
Uitvoering
Vermeldt stap voor stap wat je gedaan hebt (meestal zoals in het boek staat). In grotere verslagen kun je benodigdheden en uitvoering beschrijven in 1 hoofdstuk dat dan meestal methode wordt genoemd (of materiaal en methode).
Waarnemingen
Hier vermeld je alles wat je gezien (gehoord, geroken etc) hebt. Bijvoorbeeld temperatuur, tijd, kleur, helder of troebel enz. Het lieftst op een overzichtelijke manier, maak dus gebruik van tabellen en grafieken.
Conclusie en discussie
De belangrijkste conclusie is of je het doel van de proef bereikt hebt. Je beschrijft of het doel gehaald is waarom wel of niet. In de conclusie mogen geen nieuwe feiten staan. Je mag je conclusie dus alleen onderbouwen met waarnemingen die je ook eerder beschreven hebt. In een discussie kun je aangeven hoe de proef beter uitgevoerd kan worden, of waarom je conclusie in twijfel getrokken kan worden. Bij proeven uit het boek staan vaak vragen die kunnen je helpen bij het schrijven van een conclusie of discussie. Als je het moeilijk vind om de antwoorden op de vragen te verwerken in een conclusie maak je nog een kopje "vragen bij de proef". Bij open proeven wordt de kans groter dat je het doel niet bereikt. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je de PO slecht hebt gedaan. Wel is het van belang dat je goed beschrijft waarom het niet gelukt is en hoe je het beter aan had kunnen pakken.
© 2008 - 2024 Scheerbajes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een biologieverslag schrijvenAls je een biologisch onderzoek doet is het vaak de bedoeling dat je hier een verslag over schrijft. Het is niet makkeli…
Een werkstuk over TapirsTapirs (Tapiridae) zijn familie van de onevenhoevigen, en komen tegenwoordig alleen nog maar voor in Zuidoost-Azië en Zu…