Hoe schrijf je een practicum verslag biologie

Bij biologie zul je regelmatig een (deel)verslag over een proef moeten schrijven. Als je een compleet verslag moet schrijven, bestaat dit altijd uit de volgende onderdelen (let op: de onderdelen moeten ook in de genoemde volgorde in het verslag!).

Onderdelen practicumverslag


Titel

Titel van het practicumverslag biologie.

Onderzoeksvraag

 • Altijd in "vraag"-vorm: dus mét vraagteken (?).
 • Formuleer je vraag zo concreet mogelijk.

Bijvoorbeeld: Ontstaan maden spontaan in rottend vlees of ontstaan ze uit eieren van vliegen?

Hypothese

 • Je hypothese is een antwoord op je onderzoeksvraag.
 • Formuleer ook de hypothese zo concreet mogelijk.

Bijvoorbeeld: Maden in rottend vlees ontstaan uit de eieren van vliegen.

Als je je verslag extra goed wilt maken, schrijf je tussen de onderzoeksvraag en de hypothese een stukje inleiding. Hierin geef je achtergrond informatie over het onderwerp van onderzoek (mét bronvermelding!) én hierin geef je aan waarom je denkt dat jouw hypothese het antwoord is op de onderzoeksvraag).

Voorspelling

 • Een voorspelling is altijd in deze vorm: Als (hypothese herhalen), dan (resultaat proef).

Bijvoorbeeld: Als maden in rottend vlees uit de eieren van vliegen ontstaan, dan zullen er geen maden ontstaan in rottend vlees verschijnen als er geen vliegen bij het vlees komen.

Materiaal en Methode

 • je schrijft al het materiaal puntsgewijs op.
 • Je schrijft je methode zo op, dat iemand anders je verslag lees ( en die helemaal niets van biologie snapt) de proef op precies dezelfde manier kan uitvoeren. Controleer dit altijd!

Resultaten

 • Je schrijft al je resultaten zo overzichtelijk mogelijk op; vaak kun je dit het best in de vorm van tabellen of/en grafieken doen.

Let op: zorg altijd voor een bovenschrift bij tabellen en een onderschrift bij grafieken, waarin je aangeeft welke informatie er in de tabel of grafiek staat. Zorg er voor dat grafiek een passende schaalverdeling en duidelijke bijschriften (bijvoorbeeld: tijd in dagen of aantal maden per vierkante centimeter) bij de assen hebben.

Conclusie

 • Je conclusie is een gemotiveerd antwoord op je onderzoeksvraag; om je antwoord te motiveren, zul je je antwoord moeten koppelen aan je resultaten.
 • Je moet in je conclusie altijd vermelden of je hypothese juist of onjuist was.

Discussie

 • Als je hypothese onjuist was, probeer je dit te verklaren en verzin je een nieuwe hypothese.
 • Als er tijdens het uitvoeren van je proef iets mis is gegaan wat je resultaten beïnvloed kan hebben, schrijf je dat hier op.
© 2008 - 2024 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het schrijven van een natuurwetenschappelijk verslagHet schrijven van een natuurwetenschappelijk verslagHet schrijven van een goed natuurwetenschappelijk verslag gebeurt in verschillende stappen. Het belang van een goed vers…
Een biologieverslag schrijvenEen biologieverslag schrijvenAls je een biologisch onderzoek doet is het vaak de bedoeling dat je hier een verslag over schrijft. Het is niet makkeli…
Onderzoek doen, hoe ga je te werkOnderzoek doen, hoe ga je te werkAlvorens je een verslag of werkstuk maakt, kun je de opdracht krijgen onderzoek te doen en vervolgens hiervan een versla…
Het maken van een verslag bij een proefAls je met scheikunde of natuurkunde een proef hebt gedaan, moet je meestal een verslag schrijven. Het is alleen niet al…

Onze hersenhelften: elk zijn specifieke eigenschappenOnze hersenhelften: elk zijn specifieke eigenschappenOnze hersenen bestaan uit twee helften met elk zijn specifieke eigenschappen. Dankzij die verschillen kun je problemen o…
Hoe maak je werk van je stageHoe maak je werk van je stageMet stage krijgt praktisch elke student tijdens zijn opleiding te maken. Om werkervaring op te doen ga je aan de slag in…
Maxwell (43 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.