Hoe maak je werk van je stage

Hoe maak je werk van je stage Met stage krijgt praktisch elke student tijdens zijn opleiding te maken. Om werkervaring op te doen ga je aan de slag in een bedrijf en brengt het geleerde in praktijk. Maar hoe vind je een geschikte stageplaats?

Hoe vind ik een stageplek die bij mij past

Soms onderhouden scholen uitgebreide kontakten met bedrijven waar hun studenten eerder werden geplaatst. Aan de hand van jouw voorkeuren bemiddelt de school dan bij die bedrijven. Andere scholen hebben liever dat je zelf op zoek gaat naar een stageplek. Selecteer dan een aantal instellingen dat je interesse heeft en benader ze op tijd. Misschien zijn er wel meer gegadigden die ook graag stage willen lopen bij het bedrijf waar jij je zinnen op had gezet.

De sollicitatiebrief

Als je een bedrijf op het oog hebt maar niet weet of ze stageplekken aanbieden, informeer dan eerst telefonisch. In de regel vragen ze je dan om toezending van een CV en een sollicitatiebrief. Laat je brief eerst controleren door je ouders of een leerkracht. Check na een aantal dagen of je brief ook goed ontvangen is en informeer wanneer je een reactie kunt verwachten. Volsta niet met één enkel bedrijf, maar solliciteer op meerdere plekken. Houd er rekening mee dat jouw droombedrijf misschien niet op jou zit te wachten. Wellicht heeft men zijn stageplekken al ingevuld of voldoe je niet aan de eisen.

Op gesprek

Als je geluk hebt mag je snel op gesprek. Zorg dan voor een goede voorbereiding. Informeer je zo ruim mogelijk over de activiteiten van het bedrijf en bedenk goede redenen waarom ze juist jou moeten kiezen. Als je met een CV kan aantonen dat je al werkervaring hebt, is dat natuurlijk een pré. Presenteer jezelf niet beter dan je bent: als je beweert een teamplayer te zijn, maar tegelijk aangeeft dat vissen en schaken je enige hobbies zijn, dan kan dat vragen oproepen. Het wordt gewaardeerd als je eerlijk bent en ook voor je zwakke punten uitkomt.

Je opstelling tijdens de stage

Fijne collega's om mee te kletsen, een beetje koffieleuten, internetten en het is vijf uur voor je het weet. Dat kan leuk zijn maar zo steek je niks op natuurlijk. Wacht daarom niet af tot ze je opdrachten aanbieden maar neem zelf initiatieven. Straal enthousiasme uit over je werk en je stageplaats, maar let wel op dat je niet teveel hooi op de vork neemt. Werk aan één opdracht tegelijk en streef naar een optimaal eindresultaat. En denk eraan: de stagiair die het goed doet, kan in no time de harten van zijn omgeving veroveren.

Wederzijds begrip

Stagiaires hebben het niet altijd makkelijk. Je komt in een totaal nieuwe omgeving en moet nu laten zien wat je kan. In de regel heb je maar een paar weken of maanden om je te bewijzen. Soms vervang je zelfs ervaren collega's en als dank is er vaak niet meer dan een getuigschrift. Dat is één kant van het verhaal.
De andere kant is: werknemers die worden omringd door stagiaires, hebben het ook niet makkelijk. Elke maand hebben zij wel een of meerdere "nieuwen" onder hun hoede. Dat betekent: altijd dezelfde vragen aanhoren, altijd dezelfde uitleg geven. Dat houd je af van je eigenlijke werk en dat kan wel eens op de zenuwen werken.

Stagiair is geen veredelde koffiedame

Natuurlijk zijn er ook de bekende verhalen van de stagiair die alleen maar koffie haalt, terwijl hij voor de rest maar weinig zinvols omhanden heeft. Als dat zo is, bespreek dat dan met je stagebegeleider en laat merken dat je niet gelukkig bent met je stage-opdracht. En kunnen jullie samen niet tot een oplossing komen, neem dan contact op met je stagebegeleider op school. Hij kan bemiddelen tussen jou en je stagebedrijf. Het opstellen van een helder stageplan vooraf is geen overbodige luxe en kan problemen achteraf voorkomen. Vaak is in dat plan een taakoverzicht opgenomen, zodat partijen weten waar men aan toe is.

Stage in het buitenland

Onder studenten in de hogere leerjaren wordt een buitenlandstage steeds populairder. Studenten die hun stage in het buitenland willen doorbrengen moeten zich echter realiseren dat dit geen veredelde vakantie is. Belangrijk is ook dat het stageplan op tijd gereed moet zijn: het vergt ongeveer een jaar om alles goed op een rijtje te hebben. Een buitenlandstage binnen een maand regelen lukt natuurlijk niet. Heb je een goed doordacht stageplan en zijn ook de kostenaspecten goed in beeld gebracht, ga daarmee dan langs bij de ‘International Office’ van je school. Daar kan men je begeleiden naar een leuke stageplek van een passend niveau.

Kosten buitenlandstage

Vaak hebben studenten geen notie van de kosten die gemoeid zijn met een stage in het buitenland. Het lijkt ze wel aardig, een tijdje op een exotische bestemming vertoeven, maar hoe ze de reis, het verblijf en het levensonderhoud financieren, daar is nog niet over nagedacht. Scholen begeleiden studenten weliswaar naar een goed plan, maar dat vereist natuurlijk wel een eigen financiële inbreng. Studenten zijn er vaak ook niet van op de hoogte dat ze in aanmerking kunnen komen voor beurzen die door fondsen en particulieren worden verstrekt. Maar in de regel worden die beurzen alleen aan uitblinkende studenten gegund. Scholen prijzen hun studenten vaak als uitmuntend binnen hun opleiding aan, terwijl men daarbuiten slechts als middenmoter wordt aangemerkt.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Rechten van een stagiairRechten van een stagiairBij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde…
Het zoeken van een stageplaatsEen stage kan zijn voor één keer in de week, 4 keer in de week of soms meerdere weken achter elkaar. Het vinden van een…
Stageplaats maatschappelijk werk zoekenStageplaats maatschappelijk werk zoekenBen je misschien op zoek naar een stageplaats voor de opleiding maatschappelijk werk- en dienstverlening (MWD)? In dit a…

Hoe schrijf je een practicum verslag biologieBij biologie zul je regelmatig een (deel)verslag over een proef moeten schrijven. Als je een compleet verslag moet schri…
Het schrijfproces stap 1 - Doel, opmaak, publiek en toonHet schrijfproces stap 1 - Doel, opmaak, publiek en toonOm een goed schrijfproduct af te leveren is het onverstandig om direct achter de computer te gaan zitten. Voordat je beg…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.