Het zoeken van een stageplaats

Een stage kan zijn voor één keer in de week, 4 keer in de week of soms meerdere weken achter elkaar. Het vinden van een stageplaats schijnt vaak nog best een opgave te zijn. Toch zijn er enkele tips wat betreft het zoeken van een stageplaats. In dit artikel leest u er meer over.

BBL of BOL

Een BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg, hierbij gaat men 4 dagen aan het werk in de praktijk en gaat men 1 dag of 2 avonden naar school. Bij een BBL opleiding zal men meestal zelf een stageplaats moeten zoeken, de stageplaatsen betalen bij de BBL opleiding wel vaak een leerlingen salaris wat ook elk jaar omhoog gaat. Het is hierbij alleen vrij lastig om een plek te vinden waardoor sommige stoppen met de opleiding omdat ze simpelweg van de opleiding af moeten of er niet aan mogen beginnen als ze geen plaats kunnen vinden.

Bij een BOL opleiding(beroeps opleidingen leerweg) wordt men vaak gestimuleerd om zelf een stageplaats te vinden maar meestal zijn er ook adressen bekend en wordt er eventueel geholpen met zoeken. Het kan zijn dat u voor uw stage een stagevergoeding krijgt maar dit is meestal niet het geval, dit omdat men meestal ook blokstages loopt waardoor de periode in de praktijk niet heel erg lang is.

Waar zoeken?

U kunt bijvoorbeeld zoeken via:
  • het telefoonboek
  • internet
  • kranten
  • via bekende, familie of vrienden
  • direct bij een bedrijf

Waar?

Een stageplaats vinden is niet altijd even makkelijk, de stageplaatsen zijn meestal ook maar beperkt. Denk aan de toekomst en geef niet op met het zoeken naar een stageplaats. Als u wat verder moet reizen maak hier dan niet een ontzettend probleem van, wie weet is die stageplaats wel juist hartstikke goed en misschien krijgt u wel de reiskosten deels vergoed.
Probeer ook zoveel mogelijk informatie in te winnen over bedrijven zodat u meer kans heeft dat u goede begeleiding krijgt. Er zijn helaas nog steeds stageplaatsen waarbij de staigeres voornamelijk de rottige klusjes krijgen, laat zien dat u meer wil en kan.

Solliciteren

Voor een stageplaats zal men in de meeste gevallen net zo moeten solliciteren als dat men gewoon in dienst wilt. Het beste is dus om een sollicitatiebrief te schrijven waarin men wel duidelijk maakt dat het op een stageplaats gaat. Om te zorgen dat je niet vergeten wordt is het soms handig om de brief persoonlijk af te leveren met eventueel de mededeling dat u telefonisch contact opneemt om te kijken hoe het er voor staat. Op deze manier wordt uw gezicht onthouden en komt u al heel gemotiveerd over alleen al omdat u de moeite neemt om langs te komen.

Stage voor de toekomst

Een stageplaats kan ook uw toekomstige werkplek betekenen. Als een stageplaats bevalt laat dit dan merken en zorg dat u opvalt. Wellicht moet u nog even naar school maar wordt u toch al een baan bij een stageplaats aangeboden. Laat daarom tijdens de stage het beste van u zien.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Stageplaats maatschappelijk werk zoekenStageplaats maatschappelijk werk zoekenBen je misschien op zoek naar een stageplaats voor de opleiding maatschappelijk werk- en dienstverlening (MWD)? In dit a…
Werkloos worden, tijd voor jezelfWerkloos worden, tijd voor jezelfWerkloosheid zorgt naast een verlaging van het maandelijkse inkomen ook voor een grote onrust in een mensenleven. Hierdo…
Wat is een BBL opleiding?Een BOL opleiding is een opleiding waarbij men gewoon 5 dagen naar school gaat en eventueel blokstages worden gelopen. B…

Verhalen vertellen of voorlezen in het BasisonderwijsVerhalen vertellen of voorlezen in het BasisonderwijsAls je in het Basisonderwijs een verhaal hebt, kun je dat dan beter voorlezen of vertellen aan je leerlingen? Voorlezen…
Het Register Belastingadviseurs nader bekekenDe grootste fiscale opleider van Nederland is Het Register Belastingadviseurs (RB). De instelling verzorgt fiscale oplei…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 30-11-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.