Een biologieverslag schrijven

Een biologieverslag schrijven Als je een biologisch onderzoek doet is het vaak de bedoeling dat je hier een verslag over schrijft. Het is niet makkelijk om een goed verslag te schrijven. Je verslag moet een goede, logische opbouw hebben en dus duidelijk zijn opgebouwd. Ook is het belangrijk dat alle informatie die verkregen is uit het onderzoek goed weergegeven wordt in de resultaten.

Onderzoek

In de biologie komt het geregeld voor dat je een onderzoek moet doen. Hier wordt vrijwel altijd een verslag van gemaakt. Een onderzoek opstellen vereist nog een aantal stappen. Dit is een richtlijn van stappen die doorlopen moeten worden. Het is niet altijd hetzelfde maar dit is een gebruikelijke methode om een onderzoeksverslag te maken. Zorg voor een nette duidelijke opbouw van je verslag. Dit doe je door gebruik te maken van kopjes en alinea's.

Dit is het stappenplan dat doorlopen moet worden voor een goed biologieverslag:

Stap 1: Voorpagina

Je begint met een voorpagina te maken van het verslag. Op de voorpagina vermeld je in ieder geval de titel van je verslag. Dit is kort en duidelijk. Uit de titel moet gehaald kunnen worden waar het verslag over gaat. Verder vermeld je op de voorpagina de datum, je naam en eventueel plaatjes over het onderzoek.

Stap 2: Inhoudsopgave

Maak alvast een inhoudsopgave. Als je een kort verslag hebt is de inhoudsopgave niet noodzakelijk, maar het geeft altijd wel wat duidelijkheid aan je verslag. Je maakt hier kopjes en vermeldt daarbij het paginanummer waar deze beginnen.

Stap 3: Inleiding

Voordat je begint aan het onderzoek schrijf je een inleiding. Hierin vertel je waarom je deze proef gaat doen, en geef je wat informatie vooraf over het onderwerp waar jouw onderzoek over gaat. Deze informatie kan jou helpen om verwachtingen te schetsen van het onderzoek. Je kunt je gaan bedenken wat de resultaten gaan zijn van het onderzoek. Ook als er eventueel een eerder verslag gemaakt is over het onderwerp dat jij gaat onderzoeken kun je dat in de inleiding vermelden.

Misschien komt er bij jou een andere uitkomst uit dan bij voorgaande onderzoeken, en kun je weer meer zeggen over het onderwerp. In de inleiding staat dus eigenlijk een stukje theorie over het onderwerp en eventueel over voorgaande onderzoeken. Ook vertel je iets over hoe dit onderzoek tot stand gekozen is en leid je het verslag in.

Stap 4 (probleemstelling), 5 (hypothese), 6 (onderzoeksvraag) en 7 (voorspelling)

Na de inleiding kun je beginnen met de probleemstelling. De probleemstelling bestaat uit één vraag, die het probleem weergeeft. Vervolgens maak je de hypothese. Een hypothese stel je op door te beginnen met "Ik denk dat... ", daarna leg je uit waarom je dat denkt "..., ik denk dit omdat...". De hypothese wordt uiteindelijk in de conclusie bevestigd of verworpen.

Als je dit gedaan hebt maak je een onderzoeksvraag. Dit is een vraag die betrekking heeft op hetgeen je gaat onderzoeken. Het antwoord op deze vraag zou uit jouw onderzoek naar voren moeten komen. Je gaat op deze vraag dan ook antwoord geven in de conclusie.

Uiteindelijk maak je een voorspelling. Hierin vertel je wat je gaat verwachten van de proef, en wat volgens jou de uitkomst gaat zijn. Vermeld hier ook bij waarom je denkt dat dit de uitkomst gaat zijn, onderbouw je voorspelling goed. Je kunt hier de informatie gebruiken die je in de inleiding hebt verzameld. Door deze informatie te gebruiken kun je al een goed onderbouwde voorspelling maken.

Stap 8: Werkplan

Voordat de proef gedaan wordt moet je nog een werkplan opstellen. Hierin vertel je hoe je te werk gaat, en wat je verwachtingen zijn. Je bent erg precies en geeft duidelijk aan met wat voor materialen je gaat werken, en welke methode je gaat gebruiken om tot de resultaten te komen. Als je gebruik hebt gemaakt van bronnen dan moet je hier alvast naar verwijzen bij 'literatuur'. Het is erg belangrijk dat je bronnen vermeldt. Wanneer je toch bronnen gebruikt zonder deze te vermelden wordt dit gezien als plagiaat en kan dit problemen opleveren.

Stap 9: Resultaten

Als je een inleiding, probleemstelling, hypothese, onderzoeksvraag, voorspelling en werkplan geschreven hebt kun je gaan beginnen met het echte onderzoek. Vermeld alle resultaten netjes in een tabel, of maak eventueel een grafiek van de resultaten. Verwerk alles wat je waarneemt in de resultaten.

Stap 10: Conclusie

Vervolgens kun je een conclusie gaan trekken uit de verkregen resultaten. In de conclusie geef je antwoord op de onderzoeksvraag, en vertel je of de hypothese bevestigd is of niet. Als er opmerkelijke resultaten zijn vermeld je dit ook in de conclusie. In de discussie kunnen opmerkelijke resultaten eventueel verklaard worden.

Stap 11: Discussie

Na de conclusie maak je nog een discussie. In de discussie vertel je alles wat eventueel fout gegaan is. Zijn er meetfouten of meetonzekerheden? Hoe kunnen deze de volgende keer voorkomen worden, en hoe groot is de invloed van deze eventuele meetfouten en/of meetonzekerheden op de resultaten geweest. Je kunt hier een berekening maken van de invloed die dit gehad kunnen hebben op je resultaten. Zo kun je een percentage berekenen waardoor erg duidelijk wordt hoe betrouwbaar de proef is geweest. In de discussie kun je ook een plan voor vervolgonderzoek opstellen. Hoe zorg je ervoor dat dit onderzoek nog beter wordt.

Stap 12: Literatuur

Uiteindelijk sluit je het verslag af met een literatuurlijst. Hierin vermeld je alle bronnen die je gebruikt hebt zo nauwkeurig mogelijk. Bronnen vermeld je met de datum waarop je ze gezien hebt. Wanneer je een boek gebruikt hebt vermeld je de schrijver van het boek erbij. Als je een website gebruikt hebt dan kopieer je de hele link en zet je vervolgens de datum erachter. De bronnen kunnen met behulp van voetnoten in de tekst gezet worden. De literatuurlijst zet je op alfabetische volgorde.
© 2016 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een practicum verslag biologieBij biologie zul je regelmatig een (deel)verslag over een proef moeten schrijven. Als je een compleet verslag moet schri…
Deelgebieden BiologieDeelgebieden BiologieBiologie is de leer van levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen. Biologie kent vele deelgebieden en indelin…
Het schrijven van een plan van aanpakAls je een project gaat doen of een verslag gaat schrijven, doe je er goed aan eerst een plan van aanpak te schrijven. H…
Onderzoek doen, hoe ga je te werkOnderzoek doen, hoe ga je te werkAlvorens je een verslag of werkstuk maakt, kun je de opdracht krijgen onderzoek te doen en vervolgens hiervan een versla…

Tips voor vormgeving van een werkstuk of verslagTips voor vormgeving van een werkstuk of verslagEen werkstuk of verslag schrijven, iedereen moet het wel eens doen. Een belangrijk aspect van een goed werkstuk is de vo…
Tips voor het maken van een verslagTips voor het maken van een verslagVerslagen: je komt ze overal tegen. Op school krijg je er al snel mee te maken en moet je voor de kleinste dingetjes een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • Biologie voor jou, vwo 4
Tara96 (44 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.