Tips voor het maken van een verslag

Tips voor het maken van een verslag Verslagen: je komt ze overal tegen. Op school krijg je er al snel mee te maken en moet je voor de kleinste dingetjes een verslag maken. Voor elk vak is het mogelijk dat je een keer een verslag moet maken. Er wordt van je verwacht dat je weet hoe je een verslag opstelt, maar toch blijft het moeilijk. Je moet namelijk met heel veel dingen rekening houden.

Citeren

Citeren is het opschrijven van woorden of zinnen die door iemand zijn gezegd. Daarom zet je de woorden of zinnen tussen aanhalingstekens. Je begint het citaat met een aanhalingsteken en de eerste letter schrijf je als hoofdletter. De zin eindigt weer met een aanhalingsteken. Vergeet niet een punt te plaatsen als dat nodig is. Een voorbeeld:
  1. De vrouw zei: 'Ik maak dit verslag, en daarna lever ik het in.'
  2. 'Ik maak dit verslag,' zei de vrouw, 'en daarna lever ik het in.'

Let erop dat de zin bij het tweede voorbeeld onderbroken wordt en het vervolgcitaat dus niet begint met een hoofdletter. De zin gaat immers nog gewoon verder. Als je iemand citeert begin je met een dubbele punt en daarna volgt het citaat. Bij een onderbroken citaat wordt niet gebruikgemaakt van een dubbele punt.

Plagiaat

Plagiaat is het 'hergebruiken' van een stuk tekst. Deze tekst komt van bijvoorbeeld een internetsite, een boek of iets anders. Het is plagiaat wanneer je het stuk tekst gebruikt zonder zelf aanpassingen te doen. Het is natuurlijk heel makkelijk om vervolgens te doen alsof je de tekst zelf hebt geschreven.

Plagiaat is in veel gevallen strikt verboden. Tegenwoordig moeten de meeste verslagen online worden ingeleverd. Door een programma wordt er meteen gecontroleerd of je plagiaat hebt gepleegd. Als dat het geval is kom je er dus niet makkelijk mee weg. Als je een klein stukje tekst toch graag wil gebruiken, vermeld dan in ieder geval in de bronnenlijst waar de tekst vandaan komt of maak zelf aanpassingen. Let er wel op dat je ook dit niet met iedere tekst zomaar mag doen. Op sommige teksten zit namelijk auteursrecht waardoor je op geen enkele manier het recht hebt om de tekst over te nemen. Je mag teksten wel als bron gebruiken om er informatie uit te halen, maar het is dus absoluut niet verstandig om een tekst letterlijk over te nemen. Dit zal in de meeste gevallen niet toegestaan zijn. Maak bij het maken van een verslag dus gebruik van verschillende bronnen, en probeer met die informatie je eigen tekst te schrijven.

De kenmerken van een verslag

De tekst

Zorg ervoor dat je bij het verslag gebruikmaakt van een simpel/zakelijk lettertype. Denk aan Calibri of Arial. Maak niet gebruik van Word-art, dat past niet bij zakelijke teksten zoals een verslag. Gebruik geen rare, felle kleuren op de achtergrond. Zulk soort toepassingen maakt een tekst onoverzichtelijk. Maak alleen gebruik van andere kleuren als dat bij de tekst past. Denk hierbij aan een hyperlink, titel of subtitel. Let op het gebruik van de juiste spelling, houd rekening met hoofdletters, punten en komma's.

De lettergrootte

Gebruik bij een verslag lettergrootte 12 en een normale regelafstand (1,0 of 1,15). Voor titels en subtitels is het gebruikelijk om lettergrootte 14 te gebruiken en/of ze in bold te zetten.

Het voorblad

Bij een verslag hoort een voorblad. Je kan natuurlijk niet zomaar middenin je verslag beginnen. Vermeld op het voorblad in ieder geval de titel van je verslag, de datum en je naam.

De inhoudsopgave

Vergeet niet om bij je verslag een inhoudsopgave te maken. Dit geeft een overzicht van alles wat in het verslag aan bod komt. Zorg ervoor dat de paginanummers er ook bij vermeld staan.

De opbouw

Als het nodig is, geef dan in je verslag antwoord op de hoofd- en deelvragen. Begin een nieuw hoofdstuk op een nieuwe pagina en maak per hoofdstuk een onderverdeling in paragrafen. Maak een indeling in alinea’s en zorg ervoor dat er tussen de alinea’s een witregel zit.

Afbeeldingen

Als je gebruik wilt maken van afbeeldingen, dan moet je ervoor zorgen dat je ze op een logische plaats in de tekst zet. De verhouding tussen tekst en afbeelding moet constant zijn en de afbeeldingen moeten niet te groot zijn. Een afbeelding kan een mooie toevoeging zijn bij een stuk tekst, maar houd er wel rekening mee dat niet elk stukje tekst een afbeelding nodig heeft.

De bronnenlijst

In de bronnenlijst noem je alle bronnen die je hebt gebruikt bij het maken van je verslag. Als je gebruik hebt gemaakt van citaten zet je in de bronnenlijst zo nauwkeurig mogelijk van wie het citaat was en waar je het citaat hebt gevonden.
© 2016 - 2024 Garfield, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verslag of rapport - de officiële regelsVerslag of rapport - de officiële regelsVoor het maken van een verslag, rapport, opstel of een werkstuk zijn officiële regels opgesteld. Zo moet de inhoudsopgav…
Journalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslagJournalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslagAls het op nieuws aankomt, zijn er verschillende genres. In dit artikel worden de kenmerken van het nieuwsverhaal en het…
Het maken van een automatische, nette inhoudsopgave in WordHet maken van een automatische, nette inhoudsopgave in WordIn elk rapport of verslag staat een inhoudsopgave vermeld. Deze staat vaak op een van de eerste pagina's van uw verslag,…
Notulen schrijven - tips notulen schrijvenNotulen schrijven - tips notulen schrijvenDe notulen zijn het verslag van een vergadering. Het schrijven van de notulen is een taak die meestal wordt uitgevoerd d…

Een biologieverslag schrijvenEen biologieverslag schrijvenAls je een biologisch onderzoek doet is het vaak de bedoeling dat je hier een verslag over schrijft. Het is niet makkeli…
Wat zijn de verschillen tussen een kameel en dromedaris?Wat zijn de verschillen tussen een kameel en dromedaris?De kameel en dromedaris zijn twee diersoorten die erg op elkaar lijken. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid gene…
Bronnen en referenties
  • https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/aanhalingstekens-en-leestekens
Garfield (11 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.