Wat zijn de verschillen tussen een kameel en dromedaris?

Wat zijn de verschillen tussen een kameel en dromedaris? De kameel en dromedaris zijn twee diersoorten die erg op elkaar lijken. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid genetische overeenkomsten die zij hebben. Ondanks de grote gelijkenissen hebben zij een aantal verschillende eigenschappen. De kameel komt bijvoorbeeld in Azië voor terwijl de dromedaris in Arabische landen te vinden is. Hiernaast komt één van de twee soorten niet in het wild voor. Ze worden grotendeels als vervoersmiddel gebruikt in woestijnachtige gebieden omdat ze goed tegen de warmte kunnen. Wat zijn de overige verschillen tussen de twee soorten? Hoe groot kunnen de dieren worden en wat is de functie van de bulten die zich op hun rug bevinden?

De verschillen tussen een kameel en dromedaris


De kameelachtigen

De dromedaris behoort tot de "kameelachtigen". Dit betekent dat de kameel en dromedaris niet veel van elkaar verschillen. Ze hebben namelijk grotendeels dezelfde genetische achtergrond. Dit betekent dat ze een hoop identieke genen hebben waardoor ze een vergelijkbaar uiterlijk en eigenschappen hebben. Beide woestijndieren zweten slechts zelden en kunnen eenvoudig temperaturen weerstaan van boven de 45 graden. Wanneer ze zich voortbewegen verplaatsen ze beide poten die zich aan één kant bevinden. De meeste andere dieren verplaatsen zich op een andere wijze, namelijk door middel van een afwisselende beweging. De kameelachtigen zijn in staat om per dag meer dan honderd kilometer af te leggen. Dit kunnen ze zonder dat zij onderweg water drinken. Beide zoogdieren zijn herbivoren (planteneters). Ondanks de grote hoeveelheid overeenkomsten zijn er toch een aantal duidelijke verschillen tussen de twee soorten.

De verschillen tussen een kameel en dromedaris

Het bekendste verschil tussen beide diersoorten zijn de bulten. Een kameel heeft namelijk twee bulten op zijn rug terwijl de dromedaris er maar één heeft. Dit verschil is echter niet altijd duidelijk op te merken wanneer één van de bulten minder opvalt. Hiernaast leeft de dromedaris in een geheel ander gebied dan de kameel.

Het verschil in leefgebied

De wilde kameel is nog in het wild te vinden. De dromedaris is echter geheel gedomesticeerd. Dit betekent dat het dier zeer dicht bij de mens leeft. De dieren worden vooral gebruikt als vervoersmiddel in woestijnachtige gebieden. De benaming "kameel" stamt af van het Arabisch. Met het originele woord wordt er eigenlijk dromedaris bedoeld omdat de kameel in de Arabische wereld niet voorkomt. Het dier dat wij kameel noemen (met twee bulten) komt voor in landen zoals Iran, Kazachstan, (Zuid-)Rusland en China. De eerste kamelen werden zo'n 4.500 jaar geleden in Iran en Turkistan gedomesticeerd. De nomaden die het dier als vervoersmiddel gebruikten kwamen steeds verder naar het Oosten. Hierdoor werden de kamelen steeds meer over het gebied verspreid.

Bron: John Hill, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: John Hill, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Andere levensstijl
Kamelen die in het wild leven hebben een geheel andere levenswijze dan de dromedaris. Ze zijn namelijk geheel zelf verantwoordelijk voor hun eigen overlevingskansen. Geheel zelfstandig gaan de dieren op zoek naar voedsel en drinken. Om hun eigen overlevingskansen te vergroten leven de dieren in kuddes. Kamelen staan erom bekend dat het sociale zoogdieren zijn. Ze worden slechts agressief wanneer ze vechten voor een vrouwtje. Dromedarissen functioneren vaker als vervoersmiddel. Hierdoor zijn de dieren gewend geraakt om grote hoeveelheden bepakking over lange afstanden te vervoeren. Met een grote hoeveelheid bagage kan de dromedaris maximaal veertig kilometer per dag afleggen.

Wat zijn de overeenkomsten tussen de twee diersoorten?

Het zijn beide zoogdieren die als vervoersmiddel worden gebruikt. Hiernaast hebben ze allebei ongeveer dezelfde kleur vacht en hebben ze hoeven ter ondersteuning. Zelfs de wimpers zien er hetzelfde uit. Deze zijn lang zodat er zo min mogelijk beestjes of zand in de ogen terecht komen. Ten slotte komen de lichamelijke afmetingen tussen de twee dieren sterk overeen.

Lengte en gewicht

Beide dieren kunnen zo'n drie meter lang worden en een hoogte bereiken van iets meer dan twee meter. Hiernaast kunnen de kameelachtigen rond de zevenhonderd kilogram wegen.

De overeenkomsten tussen de bulten van een kameel en dromedaris

Beide diersoorten gebruiken hun bult(en) als opslag voor vet. Dit gebruiken de zoogdieren zodat ze tijdens droge periodes voldoende voedsel en vocht binnenkrijgen. Hiernaast wordt het vet gebruikt als bron van energie. Hierdoor kunnen de dieren lange afstanden afleggen in de woestijn. Per bult kan er maar liefst zo'n zesendertig kilo aan vet worden opgeslagen. Wanneer het zoogdier al een tijd niet heeft gegeten en gedronken zijn de bulten kleiner en hangen ze soms zijwaarts. De bulten zijn hierdoor een goede indicatie om te bepalen hoe fit het dier is.
© 2015 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De familie der kameelachtigenDe familie van de kameelachtigen (camelidae) is met een tweetal kamelen en een viertal lamasoorten geen grote familie. D…
De Zuid-Amerikaanse kameelachtigenDe familie van de kameelachtigen omvat 6 soorten waarvan 4 voorkomen in Zuid-Amerika. De bekendste is de tamme lama, maa…
Rare beestjes door kruisingen: van ashera tot zorseRare beestjes door kruisingen: van ashera tot zorseHeb je de film "Streepje gaat racen" gezien? Je dacht dat dat raar beest niet bestond? Een zebra die denkt dat hij een p…

Tips voor het maken van een verslagTips voor het maken van een verslagVerslagen: je komt ze overal tegen. Op school krijg je er al snel mee te maken en moet je voor de kleinste dingetjes een…
Bronnen vermelden: het hoe en waaromBronnen vermelden: het hoe en waaromVanaf de middelbare school wordt het belangrijk om in werkstukken en verslagen de bronnen van gebruikte informatie te ve…
Bronnen en referenties
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 21-12-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.