Alfabetten, de geschiedenis
Al zolang de mens berichten opschrijft, wordt er gebruik gemaakt van een soort alfabet. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder ons latijnse alfabet, maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis van het alfabet?
De geschiedenis van het Latijnse alfabet
Het alleroudste geschrift dat ons bekend is, bestond uit plaatjes die een boodschap uitbeelden. Op een gegeven moment kwam men erachter dat tekenen een zeer tijdrovende taak is en dat het veel slimmer zou zijn om simpelere tekentjes te gebruiken. Deze werden uiteindelijk voor het eerst ontworpen door de Phoeniciers, ongeveer 3000 jaar geleden. Zij baseerde hun tekentjes op klanken. Omdat de mens ongeveeer 35 klanken kan produceren, hebben alfabetten nooit meer dan 35 letters gehad.
Toen de Phoeniciers hun variant van het alfabet ontwikkeld hadden, hield de geschiedenis van het alfabet nog niet op. De Grieken namen namelijk het alfabet van de Phoeniciers over en gaven er hun eigen draai aan. De Romeinen deden op hun beurt weer hetzelfde bij het alfabet van de Grieken. Het alfabet wat toen ontstond is het alfabet waarin wij nu schrijven en met ons een groot deel van de wereld. Dit alfabet heeft 26 letters in de meeste gevallen ( in landen als Spanje komen daar nog unieke letters bij zoals bijvoorbeeld de n met een tilde erop).
Het is niet zo dat er sindsdien niets meer veranderd is aan het Romeinse alfabet. De Romeinen gebruikten alleen maar hoofdletters. In de 8e eeuw na Christus ontwierp men daarom de kleine letters. Vanaf dat moment werden hoofdletters vooral gebruikt om het begin van een zin aan of een eigennaam aan te duiden. Verder kenden de Romeinen de letter W niet, dus deze is later toegevoegd aan het alfabet.
Bovendien zijn de leestekens uitgevonden. Natuurlijk worden deze gebruikt om het einde van de zin aan te geven, of om bijvoorbeeld duidelijk te maken dat een bepaalde zin een vraag is, maar buiten dat hebben ze ook nog de functie klanken te veranderen. Dit maakt het alfabet geavanceerder.
Ten slotte breidden we ons alfabet uit door een getallenstelsel te introduceren. Dit was niet het getallenstelsel dat door de Romeinen gehanteerd werd, maar we namen dingen over uit het Arabische schrift.
Andere alfabetten toen en nu
Andere alfabetten toen
Er zijn veel verschillende alfabetten waarin geschreven is en waarin geschreven wordt. Door het kennen van een bepaald alfabet is het in het verleden mogelijk geweest nog onbekende geschriften te ontcijferen. Een goed voorbeeld hiervan is de steen van Rosette. Deze steen is beschreven in drie talen. Drie maal staat er dezelfde tekst, in het Egyptisch door middel van hierogliefen, in het Egyptisch door middel van het demotisch schrift en in het Grieks. Omdat men wist hoe het oud Grieks in elkaar zat, kon men eindelijk de Egyptische hierogliefen vertalen. Dit was werkelijk een cultuurschat omdat nu ook alle muurteksten in tombes vertaald konden worden.
Andere bekende geschriften uit het verleden zijn het spijkersschrift dat de Mesopotamiers gebruikten, het Lineair A en B dat in het oude Griekenland bestond alvorens de Grieken hun huidige alfabet ontwikkelden.
Andere alfabetten nu
Veel Aziathische volkeren schrijven in hun eigen taal. Denk hierbij aan de karakters die de Chinezen en Japanners bijvoorbeeld gebruiken. Verder schrijven de Russen in het cyrillische schrift, de Grieken gebruiken het Griekse alfabet. In India schrijven mensen Hindi in een speciaal schrift, hebreeuws, arabisch, al deze talen hebben een eigen alfabet. Desalnietemin schrijft het merendeel van de mensen in het Latijnse schrift.
Feiten over alfabetten
- Alle alfabetten hebben altijd een vaste volgorde. Dit zorgt er voor dat het gemakkelijk blijft om dingen op te zoeken in woordenboeken.
- Bij het gebruiken van alfabetten is het lang niet altijd normaal om van links naar rechts te schrijven en van boven naar onder. In veel talen is het normaal om van rechts naar links te schrijven of van onder naar boven.
- Hoewel er al veel oude alfabetten vertaald zijn, zijn er nog altijd geschriften over waarmee onderzoekers nog altijd niets kunnen. Een voorbeeld hiervan is het Lineair A, het eerste Europese schrift dat afkomstig is uit Griekenland.