Spelletjes die het leren lezen stimuleren

Spelletjes die het leren lezen stimuleren Vaak heb je dat ergens in groep 2, kinderen beginnen zich langzaam voor lezen te interesseren. Als ouder wil je je kind natuurlijk zoveel mogelijk stimuleren zonder hem onder druk te zetten. Een leuke manier hiervoor is om samen een spelletje te spelen en liefst een spelletje waarmee het kind daarna alleen ook nog uit de voeten kan. Hier volgen een paar suggesties.

Het eerste lezen van Ravensburger

Dit spel bestaat uit 18 afbeeldingskaartjes en 69 letterstroken waarbij afbeeldingen van dieren moeten worden samengevoegd. Per drie afbeeldingen is 1 randkleur gebruikt. Het kind moet het dier in elkaar puzzelen waarbij tegelijkertijd het woord gevormd wordt. Het kind krijgt zo een beter letterbesef en zien nu ook dat bepaalde letters in verschillende namen voorkomen.
Het is niet alleen leuk om de juiste dieren met de juiste letters te maken maar ook leuk om met de kaartjes fantasiedieren te leggen en hoe heten die dan volgens de letterstroken?
Door de verschillende kleuren is het ook mogelijk dit spelletje met meerdere kinderen te spelen. Er staan op de beschrijving verschillende ideeën om het samen te spelen.
Leuk aan dit spel zijn het samen spelen en de combinatie puzzelen, leren lezen.

Loco van Noordhoff Uitgevers

Dit spel kent iedereen wel want het is al meer dan 35 jaar een groot succes. Het spel bestaat uit een basisdoos met blokjes en boekjes met opdrachten. “Mijn eerste woordjes” en “ik weer lezen” van de categorie taalspelletjes zijn leuk om mee te beginnen.
Het is een leuk schoolse methode om met taal bezig te zijn en sluit ook goed aan bij spelletjes die in het tweede schooljaar al gedaan worden om de letterkennis te bevorderen.

Ik leer lezen van Jumbo

Dit spel bestaat uit een koffertje met daarin letterblokjes en woordkaarten. De kleur van het blokje helpt het kind om de juiste letter te kiezen. Het spel kan ook alleen gespeeld worden want het is zelfcorrigerend. Alleen de juiste letter past. Dit kan ook een nadeel zijn. Sommige kinderen hebben eerder door hoe de pinnetjes op de achterkant werken dan wat de juiste letter is. Verder een zeer kleurrijk en attractief uitziend spel.


Maan-roos-vis Letterdoos van Zwijsen Uitgeverij

Doos met kartonnen lettertjes en een legboek waarmee kinderen hun eigen naam kunnen leggen en woordjes kunnen oefenen.
Het sluit precies aan bij de leren lezen methode op school in groep 3, misschien handig om dan te gebruiken als het kind er moeite mee heeft. De lettertjes zijn van karton en het geheel toont niet erg attractief.

Bordspel Leren Lezen Mottamo van het merk Janod

Puzzelkoffer met speelbord, 4 alfabetkaarten, pionnen, fiches en alfabetletters. Dit spel is van een Franse maker van educatief speelgoed speciaal voor kleuters. Dit is een heus bordspel waarbij letters verdient kunnen worden voor je alfabetkaart. Ziet er erg gezellig uit maar is het enige spel hiervan wat ik niet zelf ken. Maar in verband met de volledigheid mocht het hier niet ontbreken.

Veel plezier met het uitzoeken van het juiste spel voor je kind en met het spelen ermee!
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Technisch lezenTechnisch lezenLezen is een meer omvattend begrip dan het ogenschijnlijk lijkt te zijn, want onder lezen kan men bijvoorbeeld technisch…
Begrijpend lezenBegrijpend lezenBegrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van het leren lezen op de basisschool. Om begrijpend te kunnen lezen zal er…
Wat kan een kleuter?Wat kan een kleuter?Kinderen tussen de 4 en 6 jaar worden ook wel kleuters genoemd. De meeste kleuters gaan op 4-jarige leeftijd voor het ee…
Leren lezen: de fases in het technisch leesonderwijsLeren lezen: de fases in het technisch leesonderwijsKinderen leren op de basisschool lezen. Het leren lezen is in verschillende fasen op te delen. In groep 1 en 2 krijgen d…

Spaans: de formele briefSpaans: de formele briefEen brief schrijven aan een Spaans bedrijf om informatie te vragen, een klacht in te sturen, om iemand uit te nodigen of…
Vage taal als ergernisVage taal als ergernisTaal verandert. Maar in de laatste jaren lijkt het erop alsof niemand nog duidelijk durft te zijn. Overbodige, verhullen…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 17-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.