Werkwoordstijden Frans

Werkwoordstijden Frans Het Frans kent meer werkwoordstijden dan het Nederlands. De belangrijkste werkwoordstijden worden in dit artikel besproken. Le présent, l’imparfait, le passé composé, le futur proche en le futur.

Le présent

Le présent is de onvoltooid tegenwoordige tijd. Bijvoorbeeld “ik doe” , “jij maakt”. Regelmatige werkwoorden op – er worden op de volgende wijze vervoegd. Eerst wordt “er” van het hele werkwoord afgehaald. Daarna worden de uitgangen ingevuld.

Regarder
Je regarde
Tu regardes
Il regarde
Nous regardons
Vous regardez
Ils regardent

L’imarfait

L’imparfait is de onvoltooid verleden tijd. Je maakt de imparfait door eerst de vorm van “nous” in de présent te nemen, daar –ons (uitgang) vanaf te halen en de uitgangen van de imparfait daarvoor in de plaats te zetten.

Bijvoorbeeld:
“Regardons” is de vorm van “nous” in de présent. Regardons – ons = regard. Nu volgen de uitgangen (-ais, - ais, - ait, - ions, - iez, - aient).
Je regardais
Tu regardais
Il regardait
Nous regardions
Vous regardiez
Ils regardaient

Gebruik van de imparfait

In de volgende gevallen gebruik je de imparfait:
  • Het gaat om een handeling die herhaald wordt
  • Het gaat om een gewoonte
  • Het gaat om een handeling die nog bezig is op het moment dat een andere handeling begint

Imparfait bij onregelmatige werkwoorden

Ook voor onregelmatige werkwoorden geldt dat je de imparfait kan vormen door de nous-vorm in de présent te nemen, -ons eraf te halen en de uitgangen erachter te plakken. Dat geldt niet voor “être”.

Le passé composé

De passé composé is de voltooid tegenwoordige tijd. Zoals: “gemaakt, gedacht, gelopen, gekookt”. De handeling is al verricht.

Vorming passé composé

De passé composé wordt gevormd door een hulpwerkwoord te nemen met daarachter een voltooid deelwoord. Het hulpwerkwoord is bijna altijd “avoir” (= hebben).

Bijvoorbeeld:
Elle a donné
J’ai lu
Vous avez vendu

Er zijn ook vormingen met “être” in plaats van “avoir”.

Le futur proche

Le futur proche drukt de nabije toekomst uit. Deze werkwoordstijd is eenvoudig te vormen. Het enige wat je nodig hebt is het hele werkwoord (infinitif) en de vervoegingen van “aller”.

Bijvoorbeeld:
Je vais faire (ik ga maken/doen)
Nous allons nager (wij gaan zwemmen)
Il va donner (hij gaat geven)

Le futur

De futur gebruik je om uit te drukken dat is gaat gebeuren. De futur wordt gevormd door de uitgangen van “avoir” achter het hele werkwoord te zetten.

Bijvoorbeeld:
Je regarderai
Tu regarderas
Il regardera
Nous regarderons
Vous regarderez
Ils regarderont
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frans grammatica: de conditionnel, futur en passé composéFrans grammatica: de conditionnel, futur en passé composéIn dit artikel staat hoe je de conditionel, de futur en de passé composé moet toepassen in het Frans. Het is een vrij in…
Onregelmatige Franse werkwoordenOnregelmatige Franse werkwoordenVeel mensen ervaren het vervoegen van onregelmatige werkwoorden in het Frans als bijzonder lastig. De grammaticale regel…
[Frans] Frans, ken de spelregels voor “avoir“ en “être”[Frans] Frans, ken de spelregels voor “avoir“ en “être”Het leek me goed om een aantal spelregels voor het gebruik van de veel gebruikte werkwoorden avoir en être aan het web t…
Imparfait - verleden tijd [Frans]De verleden tijd in het Nederlands kan op twee manieren, een voltooid verleden tijd (De voltooid verleden tijd heeft wel…

Zakelijke brieven in het NederlandsZakelijke brieven in het NederlandsEen brief schrijven, zakelijk nog wel. Hoe begin je? Wat schrijf je? Wat zijn de richtlijnen? Het schrijven van een zake…
Taalcursus: cursus Arabisch volgenTaalcursus: cursus Arabisch volgenEr zijn verschillende mogelijkheden voor mensen die de Arabische taal willen leren spreken. Er worden door zowel het LOI…
Bronnen en referenties
  • Grammaire professif du francais
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.