Formele/zakelijke brief Duits

Formele/zakelijke brief Duits Een zakelijke of formele brief is bedoeld om inlichtingen in te winnen of te solliciteren. In dit artikel worden standaard richtlijnen gegeven voor de inhoud en indeling van de Duitse brief. Ook zullen er voorbeeldzinnen worden gegeven.

Indeling formele Duitse brief

 • Het adres van de afzender: rechtsboven in de brief. Onder de postcode wordt de landnaam vermeld in het Duits. Dus bijvoorbeeld:

Pieter van Dam
5432 LM
9501 AA Rotterdam
Niederlande


 • Adres van de geadresseerde (landnaam vermelden in het Duits, in hoofdletters)
 • Referteregel (“betreft”). In het Duits: “Betreff” Vergeet niet de dubbele punt.
 • Datumnotatie: Amsterdam, den 5. April 2011

Nu volgt de aanhef. Die kan op verschillende manieren:
 • Sehr geehrte Damen und Herren (Geachte meneer, mevrouw)
 • Sehr geehrter Herr (Geachte meneer)
 • Sehr geehrte Frau (Geachte mevrouw)

Inhoud Duitse brief

Vervolgens komt de inhoud van de brief. De eerste letter van de eerste alinea moet beginnen met een kleine letter! In deze alinea komt de aanleiding van de brief naar voren. Voor de lezer moet het duidelijk zijn wat jouw bedoeling is met het schrijven van de brief. De tweede en volgende alinea zijn een uitwerking van de eerste alinea. Als je solliciteert, maak je in deze alinea's je motivatie en werkervaring kenbaar. Als je informatie wilt, specificeer je dit. In de laatste alinea spreek je je verwachtingen uit.

Daarna volgt de afsluitende zin, en daarna de slotgroet (Mit freundlichen Grüßen) zonder komma, gevolgd door de handtekening en naam.

Standaardzinnen Duitse brief

Bedanken

 • Vielen Dank für Ihren Brief vom + datum (Hartelijk dank voor uw brief van…)
 • Ihren Brief vom [datum] habe ich erhalten (Uw brief van ….heb ik ontvangen)
 • Vielen Dank für Ihre Mühe (Hartelijk dank voor uw moeite)

Informeren

 • Wäre es möglich, dass Sie…. (is het mogelijk dat u…)
 • Ich würde mich freuen, wenn... (Ik zou me verheugen als…)
 • Ich möchte Sie bitten, mir Informationen zu schicken über ... (Ik wil u vragen mij informatie te sturen over)
 • Falls Sie (indien u)

Standaardzinnen sollicitatiebrief Duits

 • Ich spreche fließend Deutsch. (Ik spreek vloeiend Duits)
 • Als Referenzen geben ich Ihnen folgende Personen an: (Als referentie geef ik de volgende personen op)
 • Ich bin der Meinung, dass ich über die erwünschten Fertigkeiten verfüge. (Ik ben van mening dat ik over de gewenste vaardigheden beschik)
 • Ich habe Ihre Anzeige in ……. gelesen (Ik heb uw advertentie in ….. gelezen)
 • Beiliegend erhalten Sie … (bijgaand ontvangt u)

Afsluiting formele Duitse brief

 • Könnten Sie mir bitte so bald wie möglich antworten? (Zou u mij zo spoedig mogelijk kunnen antwoorden?)
 • Wir hoffen auf eine baldige Antwort. (Wij hopen op een spoedig antwoord)

Slotgroet Duitse brief

 • Mit freundlichen Grüßen (met vriendelijke groeten)

Tips Duitse brief

 • let op de umlaut
 • "Sie" schrijf je met een hoofdletter als de betekenis "u" is
 • Zelfstandige naamwoorden (woorden waar je "de", "het" of "een" voor kunt zetten, moeten altijd met een hoofdletter)
© 2011 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een persoonlijke brief schrijven in het DuitsEen persoonlijke brief schrijven in het DuitsVoor school hoef je niet alleen zakelijke brieven voor Duits te schrijven, maar ook persoonlijke brieven. Ondanks dat he…
Duitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsDuitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag... Januari, februari, maart, april, mei... Zomer, herfst, winter en herfs…
Taalcursus: een cursus Duits volgenTaalcursus: een cursus Duits volgenVeel mensen willen de Duitse taal leren. Er zijn verschillende cursussen die worden aangeboden. Zo is het mogelijk om ee…
Duitse woorden: cijfers in het Duits, Duitse getallenDuitse woorden: cijfers in het Duits, Duitse getallenIn dit deel over Duitse grammatica en woordenschat staan we uitgebreid stil bij de cijfers in de Duitse taal. Duitse cij…

Franse grammatica "Het lidwoord"Franse grammatica "Het lidwoord"Heel vaak hoor ik: "Ik vind Frans een schitterende taal, maar ik heb het nooit begrepen". Vanaf deze plaats ga ik om de…
Moeite met lezen, zingend lezen en letters uit elkaar houdenMoeite met lezen, zingend lezen en letters uit elkaar houdenVeel kinderen hebben moeite met lezen. Dit kan komen door verschillende oorzaken. In Nederland beginnen kinderen over he…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Formele/zakelijke brief Duits"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Joris, 13-12-2014 09:44 #4
Let op: een duitse brief begint altijd met een kleine letter.

Shayla, 15-03-2013 20:09 #3
Sowieso staan er meerdere grammaticale fouten in de bovenstaande Duitse zinnen, afgezien daarvan zal iedere Duitser die dit leest weten dat dat 'vloeiende Duits' niet zo heel vloeiend is aangezien de meeste formuleringen niet overeenkomen met het Duits dat in het zakenleven wordt gebruikt (eerder het Duits van hooguit de middelbare school). Bovendien wordt geen enkele zakelijke/formele brief zo in het Duits beëindigt. Wat dichterbij komt is zoiets als het volgende:

"In Erwartung ihrer freundlichen Antwort, verbleibe ich, "

Afgezien daarvan kan iedereen het natuurlijk formuleren zoals hij of zij wilt en gaat het in dit geval puur om de 'standaardzinnen', en Susa heeft gelijk wat haar opmerkingen aangaat. Op het moment dat je weet naar wie de brief moet (wat een tip is vooral bij sollicitaties: weet aan wie je je moet richten), richt je hem altijd aan die persoon door middel van het Herr/Frau gevolgd door de achternaam van degene. De opzet van de brief zoals hierboven geschreven klopt wel degelijk.

Kira, 23-01-2013 15:44 #2
@Susa je moet wel beginnen met Betreff! Ook neemt een normaal mens aan dat je na de aanhef een komma plaatst, dus dat de volgende letter met een kleine letter begint. Verder mag je geen naam plaatsen, dit mag alleen indien je de persoon aan wie je de brief schrijft persoonlijk kent!

Ik vind het wel een zeer goed overzicht!

Susa, 11-06-2011 13:56 #1
Men kan boven lezen, dat je voorstelt het Duitse referteregel met Betreff: te beginnen. Dat is niet goed omdat sinds jaren al de DIN 5008 (b.v. te vinden op wikipedia.de) geldt. Dus gewoon weglaten.
Verder schrijf je: De eerste letter van de eerste alinea moet beginnen met een kleine letter! Dat hangt ervan af! Eindigt de aanhef met een uitroepingsteken, begint de volgende regel wel met een hoofdletter. Eindigt de aanhef met een komma, moet je inderdaad met een komma beginnen. Bovendien laat je nooit staan "Sehr geehrte/r Herr/Frau" maar vermeld je dan ook nog een naam.
Anders is het een erg nuttige samenstelling!

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 06-04-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 4
Schrijf mee!