Spaans: drie verleden tijden

Tegenwoordig is Spaans een van de meest voorkomende talen in de wereld. Het is dan ook een goed idee om wat basis Spaans te beheersen. Zelf heb ik besloten om actief Spaans te gaan leren. Ik ben daarom een tijd in Valencia geweest om de beginselen van de taal te leren. En waarom zou ik die kennis niet delen? Spaans is namelijk een mooie taal. De verleden tijd in het Spaans is complex te noemen. Vooral omdat er meer verledentijden voorkomen dan wij kennen in het Nederlands. In dit artikel zal ik drie verledentijden bespreken:

  • Pretérito Perfecto
  • Pretérito Indefinido
  • Pretérito Imperfecto

Pretérito Perfecto

Het pretértito perfecto is een simpele verledentijd die gevormd wordt door de tegenwoordige tijd van het werkwoord ‘haber’ ( hebben) voor het participium van het werkwoord dat je in deze tijd wil zetten, te plaatsen.

Wat is de vervoeging van haber in de tegenwoordige tijd?

PersoonVervoeging
yo
has
él/ella/ustedha
nosotroshemos
vosotroshabéis
ellos/ellas/ustedeshan

Wat is een participium

Het participium is een vorm van het werkwoord die op eenvoudige wijze gevormd kan geworden.
Bij werkwoorden die eindigen op –AR, vervangt men –AR door –ADO.
Bij werkwoorden die op –IR of –ER eindigen, wordt –IR/-ER door –IDO vervangen.

Hieronder volgen enkele voorbeelden:
Comprar ( kopen)  Comprado
Vivir ( leven)  Vivido
Comer ( eten)  Comido

Hoe vorm je een Pretérito Perfecto?

Je kiest allereerst de vorm van het werkwoord ‘haber’ die past bij de persoon waarin je wil spreken. Daarna maak je een participium en plakt het geheel aan elkaar.

Hieronder volgen enkele voorbeelden:
He comprado ( ik heb gekocht).
Habéis vivido ( jullie hebben geleefd).
Han comido ( zij hebben gegeten).

Wanneer gebruik je het Pretérito Perfecto?

  • Je gebruikt het Pretérito Perfecto wanneer je spreekt over een actie in het verleden die nog een relatie heeft met het heden. Dit betekent dat de actie plaatsvond in een tijdsperiode waarin we ons nog bevinden ( vandaag, dit jaar, deze maand, deze week).
  • Verder geven bepaalde woorden aan dat een Pretérito Perfecto gebruikt moet worden. Dit zijn de woorden: Alguna vez, ya, hoy, todavia, este mes ( en dergelijken).
  • Een andere manier waarop het Pretérito Perfecto gebruikt kan worden is, als een gebeurtenis in het verleden gevolgen heeft voor het heden. Een voorbeeld van een zin waarin dat voorkomt is: hij heeft zijn been gebroken, dus kan hij nu niet zwemmen. ‘heeft gebroken’ krijg in dit geval een Pretérito Perfecto.

Pretérito Indefinido

De tweede verledentijd die besproken wordt is het Pretérito Indefinido. Het gemakkelijke bij deze tijd is dat de werkwoorden die eindigen op –ER en –IR hetzelfde vervoegd worden. Er zijn dus maar twee mogelijke manier om werkwoorden te vervoegen mogelijk.

PersoonEstudiARComER
yoestudiécomí
estudiastecomiste
él/ella/ustedestudiócomió
nosotrosestudiamoscomimos
vosotrosestudiasteiscomisteis
ellos/ellas/ustedesestudiaroncomieron

  • Het Pretérito Indefinido wordt gebruikt wanneer in een handeling in een verder verleden heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat je op het moment waarop je spreekt niet meer in dezelfde tijd leeft als waarin de actie of gebeurtenis plaatsvond. Jij leeft bijvoorbeeld op maandag, maar op zondag at je vis. ‘At’ staat in dit geval in de Pretérito Indefinido. Woorden als ‘ayer’( gisteren, geven aan dat een Pretérito Indefinido op zijn plaats is.
  • Verder kun je de Indefinido gebruiken wanneer je een globale mededeling wilt doen over het verleden. Dit doe je wanneer je niet de intentie hebt er nog verder over te vertellen.

Pretérito Imperfecto

Ook het Pretérito Imperfecto maakt geen onderscheid tussen de werkwoorden op –ER en –IR. Dus wederom zijn er twee vervoegings mogelijkheden aan te geven.

PersoonEstudiARComER
yoestudiabacomía
estudiabascomías
él/ella/ustedestudiabacomía
nosotrosestudiábamoscomíamos
vosotrosestudiabaiscomíais
ellos/ellas/ustedesestudiabancomían

  • Het imperfecto gebruik je wanneer je toestanden wilt aangeven uit het verleden. Verder wordt de tijd gebruikt om handelingen te omschrijven die tijdvonden tijdens een gebeurtenis in het verleden. Deze gebeurtenis wordt dan in de Indefenido gezet.
  • Een andere manier waarop de Imperfecto gebruikt wordt is om een oorzaak of reden te laten zien en om gewoontes aan te geven.
© 2010 - 2020 Niamh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spaanse werkwoorden, imperfecto, indefinido en subjuntivoSpaanse werkwoorden, imperfecto, indefinido en subjuntivoDe Spaanse grammatica is complex. Vooral de vele werkwoordsvormen maken het niet gemakkelijk. Als je eenmaal weet wannee…
Spaanse werkwoorden: presente, perfecto, futuro simpleSpaanse werkwoorden: presente, perfecto, futuro simpleDe Spaanse taal bevat vele manieren om werkwoorden te vervoegen. De regelmatige werkwoorden zijn op zich niet zo lastig,…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…

Wat is literatuur?Wat is literatuur, dat is een vraag die menigeen zichzelf of een ander zal stellen. Helaas is er geen simpel antwoord te…
Spaans: het lidwoordTegenwoordig is Spaans een van de meest voorkomende talen in de wereld. Het is dan ook een goed idee om wat basis Spaans…

Reageer op het artikel "Spaans: drie verleden tijden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gert, 12-06-2020 09:30 #11
Imperfectio en indefinido zijn beide een vorm van OVT. De indefinido lijkt op de nederlandse OVT en voor de imperfecto gebruiken we in het nederlands (of kunnen we gebruiken) een omschrijving:… ik deed aan… ik was bezig met…

Dick, 24-07-2017 15:54 #10
Haber is een hulpwerkwoord en wordt gebruikt in samengestelde tijden. Je gebruikt de tegenwoordige tijd van haber voor het vormen van de perfecto: He comprado un coche hoy.

Het is me nu alleen niet duidelijk wanneer je de indefenido of imperfecto vorm van haber gebruikt en wat die precies betekenen. Gebruik je die vormen ook met een participium?
Hube comprado un coche, is dat een goede zin en zo ja wat zeg je daarmee? Ik had een auto gekocht?

Marloes Oosterhoff, 14-08-2016 19:56 #9
Ik denk vooral dat je misschien aan het Engels moet denken, ook al is het geen romaanse taal. Ik denk dat de Pretérito Perfecto de Present Perfect is in het Spaans. De namen lijken ook op elkaar.

Tamara de Jong, 30-06-2016 14:24 #8
Zoals anderen ook al zeggen… Een aantal voorbeelden per vorm zou erg fijn zijn. Het is nu nog niet heel makkelijk onderscheid maken.

Jan, 09-06-2016 18:43 #7
@ Marcos, zij 't wat laat - de Perfecto is de enige die middels een hulpww ( Haber o.t.t.) wordt vervoegd + participium (volt. deelwoord). dus inderdaad de V.T.T. Van de andere twee ( Imperfecto en Indefinido ) kan de laatste zowel in de OVT als in de VTT worden gebruikt. Imperfecto blijft OVT. ( VVT = Pluscuamperfecto )

Marcos, 12-03-2015 09:41 #6
@ Jan:
-Pretérito Perfecto: voltooid tegenwoordige tijd (VTT)
-Pretérito Indefinido: voltooid verleden tijd (VVT)
-Pretérito Imperfecto: onvoltooid tegenwoordige tijd (OTT)

Denk ik toch zoals ik heb opgezocht :)

Ch, 20-11-2014 02:32 #5
Een participium is een tegenwoordig deelwoord (klassieke talen) maar wordt hier gebruikt als voltooid deelwoord. Klopt dit?

Willem Taverne, 26-05-2014 12:33 #4
Een paar voorbeelden uit de praktijk zou heel illustratief zijn.

Michael, 22-11-2013 13:21 #3
1. Deze morgen heb ik in het zwemdok gebaad. Het water was heel koud.
Esta mañana me he bañado en la piscina. El agua estaba OF HA ESTADO muy fría.
Kan ik in de tweede zijn, die toch ook betrekking heeft op het heden, de imperfecto gebruiken?

Jan, 18-05-2012 17:11 #2
Hoy, bedankt voor de bijdrage, toch nog even een vraagje: hoe vertaal je deze drie verschillende tijden in het nederlands?
-Pretérito Perfecto:
-Pretérito Indefinido:
-Pretérito Imperfecto:
Groetjes:
Jan

Patricia, 22-03-2012 02:13 #1
Ik wil graag wat meer voorbeeld zinnen in het Spaans over pretérito indefinido en pretérito imperfecto met de Nederlandse vertaling om het beter te begrijpen. Bij voorbaat dank

Infoteur: Niamh
Gepubliceerd: 15-01-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Reacties: 11
Schrijf mee!