Engelse grammatica: woordsoorten

Engelse grammatica: woordsoorten Zoals ook het Nederlands een groot aantal soorten woorden kent in de grammatica, kent ook het Engels vele woordsoorten die op verschillende manieren worden toegepast. Sommige woorden kunnen ook van functie verschillen, naar mate ze op een andere plek in de zin worden geplaatst. Op deze pagina kijken we naar de benamingen van de soorten woorden en tonen we per woordsoort een aantal voorbeelden. Ook kijken we naar de functies van verschillende woorden. Het bepalen van woordsoorten in het Nederlands wordt vaak gezien als iets lastigs. Dat is in een andere taal zoals in dit geval in het Engels niet anders. Door middel van woordbepalingen duidelijk te hebben in een zin, wordt het ook duidelijk wat voor functies deze woorden hebben en is een zin vaak makkelijker te begrijpen. In het Engels is er een aantal woordsoorten die een grote rol spelen bij het analyseren van een zin. Deze woorden komen overeen met de woorden zoals wij die ook kennen in het Nederlands. Laten we eens kijken naar een voorbeeldzin waarin met cijfers is aangegeven wat de functies zijn van de woorden. Vervolgens behandelen we de woordsoorten stuk voor stuk en vergelijken we ze met de Nederlandse benamingen.

Een voorbeeldzin
I(1) have(2) a(3) boring(4) meeting(5) at(6) school(7) tomorrow(8), so(9) I(10) am(11) rather(12) busy.(13)

Er is voor elk woord een woordsoort geschreven, die kan worden verduidelijkt:
  1. pronoun
  2. verb
  3. determiner
  4. adjective
  5. noun
  6. preposition
  7. noun
  8. adverb
  9. linking word
  10. pronoun
  11. verb
  12. adverb
  13. adjective

Woordsoorten

De Engelse taal kent acht verschillende soorten woorden. Deze woorden in het Engels ook wel 'word classes' of 'parts of speech' genoemd.
  • Verb (werkwoord): Zoals in het Nederlands, zeggen deze woorden iets over het onderwerp van de zin. Bijvoorbeeld: have, am, is, would, like, watching, looking, are
  • Noun (Zelfstandig naamwoord): Dit zijn woorden voor mensen, dieren, dingen en gedachten etc. Bijvoorbeeld: school, street, party, Sunday, Laura, parents
  • Adjective (Bijvoegelijk naamwoord): Deze woorden geven eigenschappen aan. Bijvoorbeeld: boring, good, sad, important
  • Adverb (Bijwoord): Deze woorden zeggen iets over een werkwoord of over een Bijvoeglijk naamwoord. Bijvoorbeeld: tomorrow, really, here, rather
  • Preposition (Voorzetsel): Deze woorden staan aan het begin van een naamwoorden groep. Bijvoorbeeld: on, in, to, at
  • Determiner (Bepalend Lidwoord): Deze woorden zeggen iets over een bepaald gedeelte van een zin. Bijvoorbeeld: this, our, the, an
  • Pronoun (Persoonlijk Voornaamwoord): Deze woorden verwijzen naar een persoon of voorwerp. Bijvoorbeeld: I, you, it
  • Linking word (Voegwoord): Deze woorden verbinden zinsdelen met elkaar. Bijvoorbeeld: so, and

Woordgebruik en functionaliteit in zinnen

Woorden kunnen een andere functionaliteit krijgen naar mate ze op een andere plaats in de zin worden gebruikt. Een voorbeeld met het woord 'Look'. Dit woord kan twee betekenissen hebben.
  • Het kan worden gebruikt als werkwoord: Can I look at your painting?
  • Of als zelfstandig naamwoord: I like the look of it.

Een ander voorbeeld met het woord 'work'.
  • Als werkwoord: They work really hard.
  • Of als zelfstandig naamwoord: You've done amazing work!

Leer de woordsoorten goed uit je hoofd van ze zullen je zeker helpen bij het verder leren van de Engelse grammatica, bij het begrijpen van hoe een zin is opgebouwd en bij het begrijpen van de verschillende functies van de woorden!

Lees verder

© 2008 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Esperanto, de spraakkunst op één paginaEsperanto, de spraakkunst op één paginaEsperanto heeft, zoals elke taal, een grammatica. In veel talen is de spraakkunst het grote struikelblok bij de student.…
Engelse grammatica: Waarom heb je "do" nodig?Engelse grammatica: Waarom heb je "do" nodig?De grammatica van het Engels lijkt redelijk veel op het Nederlands, dus dat vereenvoudigt het leren. Helaas zetten alle…
Grammaticale termen in diverse talenGrammaticale termen in diverse talenIn dit artikel vindt u een overzicht van de grammaticale termen. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in andere talen…
Automatische zinsontleding: Dependency ParsingAutomatische zinsontleding: Dependency ParsingBinnen het domein van de computerlinguïstiek/computertaalkunde wordt het begrip parsing gebruikt om te verwijzen naar he…

Duitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingDuitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingAls je Duits wil leren, dan kan je best beginnen met de basisprincipes van spelling en uitspraak. Deze ga je nodig hebbe…
Begrijpend lezen op de basisschoolBegrijpend lezen op de basisschoolBegrijpend lezen is één van de taaldomeinen die op school onderwezen wordt. Vaak wordt het beschouwd als een kunstmatig…
Reactie

Abdel, 19-03-2009
Dank u wel. Dit artikel heeft me erg geholpen. Ik woon sinds een paar maanden in Engeland en raakte verward met al die parts of speech, maar dit zal me erg helpen. Dank u wel nogmaals. Reactie infoteur, 18-10-2014
Graag gedaan!

Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 08-10-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.