Tongtwisters voor een betere uitspraak

Tongtwisters voor een betere uitspraak Tongtwisters worden beschouwd als elementaire oefeningen bij het leren van een vreemde taal maar zijn bovendien ook nuttig om een bepaald accent te verminderen en de algemene uitspraak te verbeteren. Dictielessen zijn doorgaans saai waardoor ze een minder productief effect krijgen op leerlingen en deze snel gedemotiveerd raken. Het gebruik van tongtwisters tijdens deze lessen zorgt voor een komische en amusante toets waardoor leerlingen meer gemotiveerd zullen zijn om deel te nemen aan activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de uitspraak.

Basisprincipes van een taaluitspraak

Wanneer je een bepaald accent in eender welke taal wilt verminderen is het essentieel om in eerste instantie de uitspraak van woorden onder de knie te krijgen. Dictielessen zijn hiervoor een belangrijk onderdeel en helpen je een grondig inzicht te krijgen in de basisprincipes van de uitspraak van een taal. Deze omvatten:
  • Articulatie: Het uitspreken van de woorden die de ideeën die een persoon wil overbrengen naar de luisteraar vertegenwoordigen op een correcte manier.
  • Intonatie: De toon waarop bepaalde woorden worden uitgesproken kan invloed hebben op de manier waarop deze woorden overkomen. Je communiceert niet enkel de betekenis van een woord maar ook een bepaalde houding en andere impliciete boodschappen die je wenst over te brengen. Zo kan een enkel woord op verschillende manieren worden overgebracht, positief, sarcastisch, onverschillig, onzeker, afhankelijk van de toon waarop het wordt uitgesproken.
  • Accent benadrukking: Dit wijst op bepaalde klemtonen waarmee een woord wordt uitgesproken waardoor de betekenis van dat woord kan variëren. Elke cultuur of taal heeft zijn eigen accenten of klemtonen waardoor het ook belangrijk is deze juist te gebruiken om miscommunicatie te voorkomen.

Courante uitspraakoefeningen

Hardop lezen

Teksten hardop lezen staat de student toe om zijn vooruitgang te evalueren evenals fouten op te merken en te corrigeren. Het lijkt misschien vrij evident maar het is de beste manier om vertrouwd te geraken met de klanken van een vreemde taal.

Intonatie van zinnen

Zinnen gemarkeerd met intonatiebogen helpen de student vertrouwd te geraken met de manier waarop verschillende zinnen worden gebruikt in dagelijkse gesprekken. Naast bogen kunnen ook pauze markeringen door komma’s en andere leestekens heel efficiënt werken.

Uitspraak

Vertrouwd zijn met de verdeling van lettergrepen, klemtoonpatronen en het uitspreken van bijzonder moeilijke woorden kunnen helpen om een accent te verminderen van een vreemde taal.

Tongtwisters

Het gebruik van tongtwisters biedt de mogelijkheid voor zowel jonge als oudere studenten om uitspraakvaardigheden op het vlak van klemtonen, intonatie en articulatie snel te verbeteren. Bovendien maken deze het leerproces heel aangenaam.

Wat zijn tongtwisters?

Tongtwisters zijn een groep van woorden die al dan niet een volledig correcte zin vormen en die vaak worden gebruikt om de uitspraak van sterk gelijkende woorden te oefenen. Meestal gaat het over alliteraties of allitererende woorden, een groep van woorden met dezelfde letters en klanken, veelal aan het begin van de woorden. Tongtwisters zijn bedoelt om de flexibiliteit van de tong te verbeteren door die woorden heel snel en herhaaldelijk na elkaar uit te spreken.

Tongtwisters zijn meestal korte zinnen die leuke situaties bespreken die vaak worden gevonden in kinderboeken of poëzie. Door het komische karakter zijn ze ideaal te gebruiken als leermiddel. Enkele voorbeelden van tongtwisters:
  • Zeven Zaventemse zotten zullen zes zomerse zondagen zwemmen zonder zwembroek. Zware Julien zijn zuster zaliger zei: “Zo’n zeveraars! Ze zijn zijle zeker zot zeg! Ze zullen zinken!
  • Sissende slissende sluipende slangen die sissen en slissen en sluipen maar af, ze sissen en slissen maar samengenomen dan blijft het tenslotte een suffende slang!
  • De postkoetskoetsier poetst de postkoets met postkoetspoets op een postkoetspoetsdoek.
  • Vissers die vissen naar vissen en vissers die vissen die vangen vaak bot. De vissen waar de vissende vissers naar vissen, vinden vissers die vissen vervelend en rot!

Deze groepen van woorden beschrijven komische situaties en maken gebruik van woorden die op geen andere manier worden gebruikt in een normale conversatie of zinsbouw. Deze kunnen worden gebruikt als dagelijkse oefening en dient minstens vijfmaal na elkaar te worden uitgesproken aan een snel tempo.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tsjechisch schrijven en sprekenTsjechisch schrijven en sprekenHet Tsjechisch behoort tot de Slavische talen, een groep van de Indo-Europese taalfamilie gebruikt in Oost- en Midden-Eu…
Foreign accent syndrome (buitenlandsaccentsyndroom)Foreign accent syndrome (buitenlandsaccentsyndroom)Het foreign accent syndrome (buitenlandsaccentsyndroom) is een neurologische aandoening waarbij patiënten spraakpatronen…
Uitspraak Hongaarse woordenUitspraak Hongaarse woordenOoit wel ‘es in Hongarije geweest op vakantie? En…iets begrepen van de taal? Waarschijnlijk niet want het lijkt werkelij…
Foreign Accent Syndrome, spontaan een andere taal pratenForeign Accent Syndrome, spontaan een andere taal pratenNa een beroerte of een ongeluk, als Nederlander wakker worden en tot je grote verbazing horen dat je wel Chinees lijkt t…

Leren lezen: de fases in het technisch leesonderwijsLeren lezen: de fases in het technisch leesonderwijsKinderen leren op de basisschool lezen. Het leren lezen is in verschillende fasen op te delen. In groep 1 en 2 krijgen d…
De werkwoordspellingDe werkwoordspellingNederlands is voor vele mensen een moeilijke taal. Zelfs wij, de Nederlanders zelf, maken regelmatig dezelfde soort taal…
Bronnen en referenties
  • http://www.vocalisten.nl/2013/01/01/tongtwisters/
  • Uitspraak en spelling - Open Universiteit Nederland
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.