Hoe schrijf ik een goede tekst of artikel?

Hoe schrijf ik een goede tekst of artikel? Een goede tekst schrijven is best moeilijk. Een goed geschreven tekst bestaat altijd uit drie delen: een inleiding, middenstuk en een slot. De inhoud van een tekst wordt mede bepaald door het doel van de tekst. Er zijn nog meer dingen waar je op moet letten, in dit artikel meer informatie daar over.

Schrijfdoel

Als je een tekst schrijft moet je eerst bedenken wat voor doel de tekst heeft, en wat je met de tekst wilt bereiken. Pas dan kun je beginnen. Hieronder een paar schrijfdoelen:
 • amuseren: de lezer vermaken door iets te vertellen wat leuk is, spannend of ontroerend.
 • activeren: je wilt de lezers aanzetten om iets te doen
 • informeren: lezers uitleggen hoe iets in elkaar zit of hoe iets moet
 • opiniëren: je wilt je mening geven over iets, of je wilt de lezer een mening laten vormen
 • overtuigen: je wilt dat de lezers jouw mening overnemen

Benaderingswijzen

Als je een schrijfdoel hebt bedacht, ga je nadenken over hoe je het onderwerp wilt benaderen. Je kunt een tekst benaderen op zes manieren:
 • historisch: vanuit de geschiedenis
 • actueel: je bekijkt het vanuit hoe iets nu is
 • technisch: je gaat na hoe iets in elkaar zit en hoe het werkt
 • maatschappelijk: welke invloed heeft het op de maatschappij/samenleving?
 • kritisch: je bekijkt het kritisch, je geeft jouw mening
 • persoonlijk: je vertelt over hoe je het zelf hebt ervaren, of over wat je hebt meegemaakt

Hoofdgedachte

De meeste teksten hebben een hoofdgedachte. De hoofdgedachte is wat je eigenlijk wil zeggen/vertellen met je tekst, wat de lezer absoluut moet onthouden. Je moet de hoofdgedachte formuleren in 1 zin.

Inleiding

Als je een tekst begint te schrijven dan begin je met een inleiding. Een inleiding bestaat uit een of twee alinea's. De inleiding heeft meestal twee functies:
 • de aandacht van de lezer trekken, de lezer moet de hele tekst gaan lezen
 • je wilt dat de lezer weet waar de tekst over gaat, het onderwerp moet bekend worden
Je kunt de aandacht trekken door:
 • een actualiteit
 • de geschiedenis (van het onderwerp)
 • een voorbeeld
 • het belang voor de lezer te noemen
Je kunt het onderwerp introduceren door:
 • een of meerdere vragen te stellen
 • een probleem te formuleren
 • een mening te geven
 • de opbouw van de tekst aankondigen
In het middenstuk kun je die vragen dan gaan beantwoorden, de oplossingen geven, of uitleg geven.

Middenstuk

Het middenstuk is het belangrijkste gedeelte van de tekst. Door deelvragen te stellen wordt het makkelijker om het middenstuk te schrijven. Je kunt dan in elke alinea een deelvraag beantwoorden.
Het is ook verstandig om een bouwplan te schrijven. In een bouwplan zet je de belangrijkste dingen die je in de alinea's gaat zetten. Je kunt ook tussenkopjes gebruiken, de opbouw van de tekst wordt dan duidelijker. Maar pas op dat je niet te veel tussenkopjes gebruikt.

Slot

Het slot is het laatste gedeelte van de tekst. In het slot moet in ieder geval de hoofdgedachte terug komen. Je moet niet in het slot iets nieuws gaan vertellen. Het is de bedoeling dat je in het slot de tekst afrondt. Dat kun je op de volgende manieren doen:
 • een samenvatting geven
 • een afweging maken
 • een toekomstverwachting geven
 • een aansporing geven
Het is slim de tekst met een krachtige zin af te sluiten, zet geen einde onder aan de tekst.

Titel

Probeer een aantrekkelijke titel te maken, je moet de lezers nieuwsgierig maken naar de inhoud van de tekst. Je kunt de titel beter bedenken, nadat je de tekst geschreven hebt.

Heb je nog vragen? reageer hieronder...

Lees verder

© 2011 - 2024 Eva3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschouwing schrijvenBeschouwing schrijvenEen beschouwing heeft een minder uitgesproken persuasief karakter dan een betoog. Bij een beschouwing wil de schrijver h…
Een bouwplan van een tekst makenEen goede auteur maakt voor dat hij gaat schrijven eerst een bouwplan van zijn tekst. In dit bouwplan zet hij uiteen wat…
Hoe schrijf je een betoogVeel mensen hebben een probleem met het schrijven van een goed betoog. Wat is een betoog eigenlijk? Het draait allemaal…
Hoe schrijf je een BeschouwingHoe moet je nou een beschouwing schrijven en wat is een beschouwing eigenlijk? Deze vragen worden beantwoord en worden b…

Concentreren ten topConcentreren, we moeten het zo vaak, maar het kan o zo lastig zijn.Voor de één is het gemakkelijker dan voor de ander. J…
Ezelsbruggetjes EconomieEconomie is natuurlijk een vak waarbij je veel moet leren. Het zijn vooral feitjes die je moet leren en dat valt soms ni…
Bronnen en referenties
 • Boek: Nieuw Nederlands Havo 4/5
Reacties

Rhani, 24-09-2014
Als je een naam bij het artikel moet zetten, waar doe je dit dan? Reactie infoteur, 18-10-2014
Hallo Rhani,
Dit is afhankelijk van welk soort artikel je schrijft. Soms kan het bovenaan zijn onder de titel maar het is ook vaak zo dat je het onderaan het artikel zet.
Eva

Tom, 20-05-2014
Hoe schrijf je een goede reclametekst, met inleiding middenstuk en slot? Reactie infoteur, 27-05-2014
Beste Tom,

Ik vind het lastig om dit 'even' in een korte reactie op je vraag te beantwoorden. Wel kan ik een aantal dingen noemen die bij een reclame tekst belangrijk zijn:
- het moet de aandacht trekken
- het moet mensen nieuwsgierig maken
- je moet alleen maar positieve punten over het product noemen
- Er moeten genoeg plaatjes bij zitten zodat het aantrekkelijk lijkt
- Het moet kort maar krachtig zijn (geen hele lappen tekst)

Succes!

Laura, 02-11-2013
Weet er misschien iemand hoe je de inleiding van een krantenartikel schrijft?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 04-11-2013
Beste Laura,
Dit ligt er aan wat voor soort artikel je wil schrijven. Is het een artikel om je mening te geven (opiniërend), of is het om de mening van anderen te vertellen (uiteenzetting) of is het meer een nieuwsbericht? In mijn artikel staan een aantal manieren hoe je de inleiding kunt schrijven. Als het een nieuwsbericht is zal ik het nieuws even kort en bondig vertellen in de inleiding en dan in de kern van het artikel zal ik het wat uitgebreider uitleggen wat er gebeurt is enz. Als het geen nieuwsbericht is kun je beginnen op één van de manieren hoe ik in mijn artikel heb gezet.
Kijk anders eens in de krant voor voorbeelden, en als je nog vragen heb stel ze gerust.
Succes!

Ibad, 27-11-2011
Bedankt! maar ik snap nog steeds niet een kopje bij elk inleiding. ik bedenk alleen maar kopjes met vragen, zoals: 1.hoe loopt het af? 2.wat zijn het gevolgen? 3.hoe is het ongeluk gebeurt? Reactie infoteur, 11-12-2011
Ibad,
Ik snap niet helemaal wat je bedoeld. Bedoel je tussenkopjes? Ik weet niet precies waar jou tekst over gaat, maar ik denk dat je het best een tussenkopje 'gevolgen' of 'oorzaken' kunt maken. Je kunt idd ook een vraagzin maken zoals jij in je reactie noemt. Als je in een tijdschrift kijkt zie je soms ook tussenkopjes bij artikelen, misschien heb je er wat aan als je eens naar deze voorbeelden kijkt. Ik hoop dat ik je iets verder heb geholpen. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel!

Eva3

Eva3 (29 artikelen)
Laatste update: 29-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.