Thuisstudie: Studeren voor volwassenen
Een thuisstudie kan veel betekenen als het gaat om salaris, een nieuwe baan of andere carrièremogelijkheden. Om een thuisstudie optimaal te benutten, moet je wel goed nadenken ook over de juiste studie. Ook moet je je bewust zijn dat thuis studeren is anders is dan een opleiding op school. Je zult veel zelf moeten plannen, en moeten zoeken naar de juiste combinatie met werk, huishouden, kinderen, sociaal leven, etc. Houd goed voor ogen wat je met de studie wilt bereiken. Dat sterkt je doorzettingsvermogen en vergroot de kans dat je je doel bereikt.
Een weloverwogen keuze voor een thuisstudie
Voordat je aan een
thuisstudie begint, moet je zeker weten dat dat hetgene is wat je wilt. Je moet vooral goed nadenken wat je ermee wilt bereiken. Hoewel de aanbieders van opleidingen voor volwassenen en thuisstudies vaak de indruk wekken in hun advertenties dat je door te studeren veel meer gaat verdienen, is het maar de vraag of dat altijd het geval is. Ten eerste zal het waarschijnlijk alleen werken wanneer je de studie ook daadwerkelijk afmaakt. Ten tweede moet het iets zijn waar je wat aan hebt in je carrière: het moet bijdragen aan het werk dat je doet of dat je van plan bent te gaan doen.
Daarom is het belangrijk om niet zomaar wat te gaan doen. Zoek een
studie die bij je past; niet alleen qua interesse, maar ook voor wat betreft de kennis en vaardigheden die je al bezit. Wanneer je iets wilt leren lukt dat over het algemeen veel beter wanneer het om iets gaat waar je al veel vanaf weet. Kijk goed wat de verschillende mogelijkheden zijn en ook wat de verschillende studies precies inhouden: soms kunnen 2 aanbieders studies hebben met exact dezelfde namen, maar met een totaal verschillende inhoud.
Kijk ook goed naar de arbeidsmarkt en wat de studie die je wilt gaan volgen daar betekent. Welke waarde wordt er gehecht aan opleidingen en in hoeverre kan een studie je kansen vergroten op een baan of op een beter salaris? In sommige branches is het misschien beter om geen studie te volgen, maar gewoon te beginnen aan een (laaggeschoolde) baan, om vervolgens op te klimmen binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Sommige werkgevers bieden intern uitgebreide opleidingen aan.
Wat het verstandigst is voor het werk dat jij wilt gaan doen, moet je zelf uitzoeken. Dat kan in de eerste plaats door te kijken naar vacatures. Is er vraag naar mensen zoals jij - zowel met als zonder de beoogde studie? Wanneer je geen goed beeld krijgt kun je ook contact opnemen met mensen die er verstand van hebben. Mail of bel bijvoorbeeld eens met een brancheorganisatie of neem contact op met een bedrijf waar je (op termijn) zou willen werken en leg je dilemma's aan hen voor. Wanneer je contact krijgt met de juiste persoon, krijg je misschien veel meer hulp dan je van tevoren gedacht had.
Een studie combineren met je dagelijkse bezigheden
In reclames voor thuisstudies, zie je vaak mensen die rustig op de bank zitten in een opgeruimde woon- of studeerkamer met een boek of een laptop. Het beeld dat daarmee geschetst wordt van een thuisstudie ligt mogelijk vrij ver af van de werkelijkheid. Een thuisstudie is namelijk niet je enige bezigheid. Je hebt een huishouden waar dagelijks het één en ander moet gebeuren, kinderen, werk, sport, sociale contacten, buurvrouwen die langer blijven koffie drinken dan de bedoeling was, etc.
Voor iedereen zijn de bezigheden en verplichtingen anders, maar eigenlijk geldt voor iedereen dat het studeren er makkelijk bij in schiet. Doordat je (het grootste gedeelte van) de studie thuis doet, lijkt het alsof je er heel flexibel mee om kunt gaan. Maar dat pakt in de praktijk vaak anders uit dan gepland. Je schuift het studeren makkelijk voor je uit als er andere zaken om aandacht vragen. Wanneer er dan examens aankomen of deadlines voor het inleveren van verslagen of andere zaken, blijkt dat je behoorlijk achter ligt op schema. Dat kan nogal voor stress zorgen.
Een thuisstudie vereist dus een goede planning; veel meer nog dan een reguliere studie. Zeker als je een druk leven hebt, zul je van te voren voor jezelf uren moeten vrij maken waarop je gaat studeren. Wanneer de buurvrouw dan langs komt om koffie te drinken, zul je haar moeten vragen om een andere keer terug te komen. Ook moet je misschien wat veranderen aan de verdeling van huishoudelijke taken, om daarmee meer tijd vrij te maken voor de studie.
Studeren moet je leren
Studeren vereist hele andere vaardigheden dan de meeste banen. Je moet je bijvoorbeeld lang kunnen concentreren op stukken tekst, en je moet begrijpen wat voor vragen er op een examen gesteld zullen gaan worden. Vrijwel iedereen heeft deze vaardigheden vroeger op school onder de knie gehad, maar dat wil niet zeggen dat je dit zomaar weer op kunt pikken. Studeren kan in het begin behoorlijk tegenvallen. Het kan moeilijk zijn om je lange tijd achter elkaar te concentreren, en studeren kan in het begin ook erg vermoeiend zijn. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Ook hier helpt een goede planning, maar daarnaast moet je jezelf ook de tijd gunnen om erin te komen. Er is doorzettingsvermogen nodig. Anderen kunnen je hierbij helpen, maar je moet het uiteindelijk vooral zelf doen. Houdt daarbij goed voor ogen wat je wilt bereiken. Studeren is niet altijd makkelijk, maar als je weet waar je het voor doet is het het volhouden zeker waard!
Lees verder