De ultieme examenvoorbereiding

Het lastige van examens is de voorbereiding. Je werkt er een lange periode naar toe maar wat is de beste manier om al je kennis en vaardigheden mee te nemen naar je examen? Ondanks dat de beste manier voor iedereen anders is, kun je wel een zekere structuur aan brengen. Ook kun je ervoor zorgen dat je optimaal leert ervoor zorgt dat je je goed kunt concentreren tijdens het leren en het maken van je examens.

Examenstof bepalen

Voordat je begint met leren is het erg verstandig om een lijst te maken met alle stof die je moet kennen voor je examen. Je kunt bijvoorbeeld alle hoofdstukken van de boeken onder elkaar zetten. Naast deze kolom met examenstof kun je een kolom maken waarin je bijvoorbeeld bijhoudt welke onderwerpen je moeilijk vindt. Zo is het voor jezelf erg overzichtelijk waar nog veel aandacht aan besteed moet worden en welke onderwerpen je al voldoende kent.

Planning

Onderschat de hoeveelheid tijd die je in het blokken moet steken niet. Zorg dat je op tijd een planning maakt en dat je daarbij niet te veel op één dag leer, maar het verspreid over meerdere dagen. Ook helpt het als je belangrijke onderwerpen vaak herhaald. Maar een planning waarin je aangeeft wat je wanneer gaat leren en hoeveel tijd je daarvoor nodig denkt te hebben. Schat dit ruim zodat niet met te weinig tijd komt te zitten. Plan tussen het leren door ook ontspannende dingen zoals een korte wandeling met de hond of een kwartiertje kletsen met de buurvrouw.

Examenbundels / Samengevat

De Examenbundel en Samengevat series zijn uitermate geschikt als voorbereiding op je examen. In de Examenbundels staan examenopgaven ingedeeld op onderwerp. In de Samengevat serie staat alle examenstof compact samengevat.

Examens Maken

Je kunt oude examens maken om te testen hoe het staat met je kennis van de examenstof. Als je een examen echt goed wilt maken moet je het volgende doen:
 • Zoek een rustige plek op waar je niet gestoord wordt.
 • Zorg voor wat genoeg drinken
 • Zet je mobiel uit en concentreer je voor de volle 100% op het examen.
 • Maak het examen binnen de tijd die ervoor staat.
 • Kijk je antwoorden streng na.
 • Bereken het cijfer dat je voor het examen zou hebben gehad
 • Kijk de onderdelen die je fout had nog eens na.

Rust

Zorg dat je voldoende slaapt, zodat je overdag alle leerstof goed op kan nemen. Als je voldoende slaapt onthoud je de stof ook beter. Daarnaast verwerk je tijdens je slaap de stof, waardoor je het beter beheerst. Zorg ervoor dat je jezelf aan een bepaalt ritme houdt en dus ongeveer iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat.
Ontspan voordat je gaat slapen, zodat je voldoende nachtrust krijgt. Als je de hele dag al druk bezig bent geweest heeft het geen zin om voor het slapen nog te gaan leren, dan kun je beter ontspannen.

Voeding

Ontbijt iedere ochtend. Dit helpt je de hele dag actief en alert te houden. Als je wat eet, leg je boeken dan even aan de kant en ontspan even. Eet voldoende vitamines en niet te veel vet. Visolie is goed voor de concentratie. Zorg dat je voldoende hebt gegeten hebt voordat je aan je examens begint, zodat je geen last hebt van een knorrende maag. Eet niet te veel vlak voor een examen omdat je lichaam tijdens je examen alle energie op het examen moet kunnen richten en niet op het verteren van de uitgebreide maaltijd die je tien minuten voor je examen naar binnen hebt gewerkt.

Aanvullende tips

 • Loop de examenstof voor het examen globaal nog een keer door, maar sta daarvoor niet te vroeg op.
 • Heb vertrouwen in jezelf. Als je er voldoende tijd in hebt gestoken is het niet nodig te gaan stressen.
 • Blijf niet te lang hangen bij een vraag die je niet weer. Sla hem over en kom er later op terug.
 • Als je tijd over hebt gebruik deze dan nuttig door bijvoorbeeld alles nog een keer door te lezen.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doelgericht studeren: herhalen van de leerstofDoelgericht studeren: herhalen van de leerstofHoe kan je betere examen resultaten halen? Hoe kan je betere tentamen resultaten behalen? Hoe kan je betere studie resul…
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Gezond eten om te slagenGezond eten om te slagenDe examens komen er aan en de stress giert weer door je lichaam. Je bereidt je geestelijk voor door examentrainingen te…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…

Tips voor woordjes lerenTips voor woordjes lerenDocenten geven geregeld woordjestoetsen waarbij je vertalingen moet geven van of naar het Nederlands. Voor veel leerling…
Samenvatting ScheikundeSamenvatting ScheikundeSamenvatting Scheikunde :vanderwaalsbinding, elektronenegaviteit, dipolen, waterstofbruggen en hydrofiele en hydrofobe s…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.