Een Duitse brief schrijven

Een Duitse brief schrijven Een Duitse brief schrijven kan al veel van je tijd besparen als je een goede openingszin of slotformule gebruikt. Tevens is een juiste aanhef bij een formele/zakelijke brief zéér belangrijk. Het schrijven van een brief in het Duits is zeker niet moeilijk, zolang je je maar aan de schrijfregels houdt.

Soort brief

Voordat je een brief gaat schrijven moet je weten naar wie je de brief schrijft, als het naar een bedrijf of onbekend iemand is, is het meestal een formele/zakelijke brief. Als je een brief naar iemand schrijft die je goed kent is het een informele/persoonlijke brief. Dan kun je de inhoud luchtig houden en hoef je niet in de u-vorm te schrijven.

Gegevens

Iedere brief begint met gegevens, dit geeft informatie over waar de schrijver of ontvanger woont, waar de brief is geschreven en op welke datum. Dit moet bij elk soort brief gebeuren, want als de ontvanger je gegevens niet heeft kan het lastig worden voor de ontvanger een reactie te sturen.

Informeel/persoonlijk

In een persoonlijke brief is het niet nodig om de gegevens van de ontvanger op te schrijven. Je begint met je eigen gegevens:

NederlandsDuits
NaamPeter JansenPeter Jansen
Straat en huisnummerKinostraße 12Kinostraße 12
Postcode en plaats981342 ED Keulen981342 ED Köln
LandDuitslandBundesrepublik Deutschland

Hierna volgen de plaats en datum:

NederlandsDuits
Plaats en datumAmsterdam, 22 mei 2015Amsterdam, den 22. Mai 2015

Na de plaats volgt er een komma, daarna begin je altijd met 'den'. Vergeet de punt na het rangtelwoord niet, want anders is het geen rangtelwoord. Maanden schrijven we met een hoofdletter.

Formeel/zakelijk

De gegevens van een zakelijke brief beginnen met de gegevens van de schrijver, waarna de gegevens van de ontvanger volgen.
Hiertussen zit een witregel.

NederlandsDuits
Naam schrijverPeter JansenPeter Jansen
Straat en huisnummer schrijverKinostraße 12Kinostraße 12
Postcode en woonplaats981342 ED Köln981342 ED Köln
LandDuitslandBundesrepublik Deutschland
Witregel
Naam ontvangerBMWBMW
PostbusPostbus 12345Postfach 12345
Postcode en plaats98980 Keulen98980 Köln
LandDuitslandBundesrepublik Deutschland

Je kan altijd extra gegevens toevoegen, of gegevens die niet relevant zijn weglaten.

De aanhef

Na de plaats en datum volgt weer een witregel, hierna de aanhef. De aanhef is de eerste zin waarmee je de ontvanger aanspreekt, je schrijft de aanhef net als de rest van je brief weer linksboven.

Informeel/persoonlijk

Je begint bij een informele brief met het woord 'Beste', die zet je in de eerste naamval.
 • Bij een vrouw schrijf je: Liebe Anna,
 • Bij een man schrijf je: Lieber Hans,

De komma is heel belangrijk omdat de eerstvolgende letter een kleine letter is.

Formeel/zakelijk

Als je de naam niet weet gebruik je de algemene formele aanhef:
 • Sehr geehrte Damen und Herren,

Weet je de naam wel, dan gebruik je:
 • Sehr geehrter Herr Petersen,
 • Sehr geehrte Frau Petersen,

De inleiding en kern van de brief

Hierna volgt een witregel. Je begint de zin van je brief met een kleine letter. Dit doen Duitsers omdat ze de komma van de aanhef doortrekken. Na een volgende witregel kan je de kern plaatsen. In de kern komt de tekst van je werkelijke brief te staan. Als je bijvoorbeeld een brief naar je vriendin stuurt, met als doel het vragen of je aankomende week mag komen logeren, dan komt deze vraag in de kern te staan. Als je een formele brief naar een bedrijf stuurt om te reageren op een vacature dan doe je dat in de kern, in de inleiding zou je kunnen aangeven waar je de vacature bent tegengekomen. In de afsluiting vraag je bijvoorbeeld om een spoedige reactie.

Tip: maak gebruik van alinea's om je brief overzichtelijker te maken. Per alinea behandel je dan een deelonderwerp.

Het slot

In het slot stel je je laatste vragen aan de ontvanger. Bij een persoonlijke brief kan je bijvoorbeeld vragen of de ontvanger de groetjes wil doen aan haar zus. Bij een formele brief kan je vragen om een spoedige reactie en aangeven dat je graag bij dat bedrijf wil komen werken. In de afsluiting houd je het kort bij een persoonlijke brief, bij een formele brief ligt de afsluiting wat ingewikkelder.

Informeel/persoonlijk

Er zijn verschillende groeten waarmee je kunt afsluiten:
 • Tschüs!
 • Viele Grüße
 • Herzliche Grüße
 • Viele herzliche Grüße von
 • Bis dann!
 • Ciao!

Altijd gevolgd door je voornaam. Als je een vriend of vriendin wilt groeten is het gebruikelijk om af te sluiten met:
 • Dein Peter (als je een man bent)
 • Deine Hanna (als je een vrouw bent)

Formeel/zakelijk

Bij een formele brief is het gebruikelijk om af te sluiten met:
 • Mit freundlichen Grüßen

Gevolgd door je naam en een handtekening. Je kan tevens onderaan de brief aangeven dat je je cv als bijlage meestuurt. Dan gebruik je na een witregel: Anlage: Lebenslauf

Voorbeeldbrief

Peter Jansen
Kinostraße 12
981342 ED Köln
Bundesrepublik Deutschland

BMW
Postfach 12345
98980 Köln
Bundesrepublik Deutschland

Amsterdam, den 22. Mai 2015

Sehr geehrte Damen und Herren,

[Inleiding van de brief. De eerste zin begint met een kleine letter]

[Kern van de brief]

[Slot van de brief]

Mit freundlichen Grüßen

[Je naam en handtekening]

Anlage: Lebenslauf
© 2015 - 2024 Universaliss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsDuitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag... Januari, februari, maart, april, mei... Zomer, herfst, winter en herfs…
Duitse woorden: cijfers in het Duits, Duitse getallenDuitse woorden: cijfers in het Duits, Duitse getallenIn dit deel over Duitse grammatica en woordenschat staan we uitgebreid stil bij de cijfers in de Duitse taal. Duitse cij…
Een persoonlijke brief schrijven in het DuitsEen persoonlijke brief schrijven in het DuitsVoor school hoef je niet alleen zakelijke brieven voor Duits te schrijven, maar ook persoonlijke brieven. Ondanks dat he…
Duitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingDuitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingAls je Duits wil leren, dan kan je best beginnen met de basisprincipes van spelling en uitspraak. Deze ga je nodig hebbe…

Studietips: Efficiënt studerenStudietips: Efficiënt studerenStuderenů Je hebt nog veel te doen, maar je kunt je er niet toe zetten. Je loopt vast of je weet niet waar je moet begin…
Waarom leren onder de koude douche zo goed werkt!Ja: oefening baart kunst. En ja: overhoren werkt altijd. Die manieren van leren kennen we, en we worden ermee doodgegooi…
Bronnen en referenties
 • http://wp.digischool.nl/duits/oefenen/schrijven/brieven-en-e-mail-schrijven/
 • http://www.tuxx.nl/voorbeeld/schrijven/cv_maken/duits/
Universaliss (4 artikelen)
Laatste update: 03-04-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.