Hoe moet je boeken kaften? Voorkom waterschade en ezelsoren!

De boetes voor het gebruik van huurboeken voor school kunnen soms hoog oplopen. Alleen kaften is vaak niet genoeg om boeken te beschermen tegen ezelsoren en waterschade. Boeken kaften, hoe doe je dat snel, makkelijk en op zo'n manier dat de boeken heel blijven?

Benodigdheden:

  • Kaftpapier of kaftplastic
  • Schaar
  • Plakband

Kaftpapier of kaftplastic?

Tegenwoordig wordt er steeds vaker plastic gebruikt om boeken te kaften. Kaftpapier scheurt heel snel en bovendien beschermt het de boeken nauwelijks tegen waterschade. Plastic zal niet scheuren en het houdt water buiten. Bij gebruik van transparant kaftplastic blijven de boeken herkenbaar. De nadelen van kaftplastic zijn dat het materiaal zich minder makkelijk vouwt en dat het vaak iets duurder is.

Waar kan je kaftpapier of kaftplastic kopen?

Bij kantoorboekhandels is kaftpapier en kaftplastic altijd tijdens de zomermaanden te krijgen, voor de start van het nieuwe schooljaar. Kijk ook naar aanbiedingen op internet, op internet liggen de prijzen vaak een stuk lager dan in de winkel en bovendien kun je dan in grotere hoeveelheden bestellen.

Welke boeken moet je kaften?

Op middelbare scholen huur je lesboeken. Het is voor scholieren verplicht om huurboeken te kaften. Bovendien worden er aan het eind van het schooljaar vaak boetes uitgeschreven als je de boeken niet in dezelfde staat inlevert als dat je ze gekregen hebt. Waterschade, ezelsoren of een beschreven boek kost vaak veel geld. Waterschade en ezelsoren kun je voorkomen door je boeken te kaften en waar nodig van extra stevigheid te voorzien.

Ook voor boeken die in jouw eigendom zijn kan het goed zijn ze te kaften. Een extra kaft biedt de boeken bescherming waardoor ze veel langer mooi blijven.


Het kaften!

  1. Leg het boek op het kaftpapier, zorg dat de randen buiten het kaftpapier ruim voldoende uitsteken. Hoe meer de kaft ook van binnen is bedekt, hoe beter het boek beschermd is.
  2. Knip het benodigde stuk kaftpapier af
  3. Vouw één buitenrand om de kaft heen, probeer de vouwlijn scherp te maken en zet het plastic of papier vast aan de boven- en onderkant met plakband.
  4. Vouw het boek dicht en sla het om.
  5. Vouw de andere buitenrand om de kaft heen, terwijl het boek nog dichtgeklapt is. Als je dit niet doet, zul je zien dat je het kaftpapier te strak spant waardoor het boek niet meer dicht kan. Zet ook dit plastic of papier vast aan de boven- en onderkant met plakband.
  6. Klap het boek dicht en knip het restant aan de boven- en onderkant van het boek bij de rug weg, zodat het plastic om de kaft heen gevouwen kan worden zonder dat er pagina's tussen komen.
  7. Vouw het papier of plastic om de kaft heen en zet het vast met plakband.


Let op!

  • Plak nooit plakband op het boek zelf of op de kaft zelf. Als je de kaft moet verwijderen levert dit schade op.
  • Trek de kaft nooit té strak, zorg dat het papier of plastic een beetje ruimte heeft. Anders gaat het boek bol staan.

Andere manieren om boeken te beschermen

Kaften verharden

Zachte kaften buigen snel om. Dit is makkelijk en snel te voorkomen door een stuk stevig karton op het formaat van de kaft tussen het kaftpapier te plaatsen. Maak eerst het karton op formaat, leg het karton aan de binnenkant van de kaft en kaft daarna je boek zoals aangegeven in de stappenlijst.

Hoekjes
De hoeken van boeken gaan snel rafelen. Dit is heel makkelijk te voorkomen met plakband. (Doe dit niet bij huurboeken!).

Pagina's bij elkaar houden

Als boeken vaak in een schooltas moeten wil het nog wel eens voorkomen dat pagina's omvouwen en scheuren. Om dit te voorkomen kun je heel makkelijk een groot elastiek om de pagina's doen.

Extra bescherming tegen waterschade

Als je rugtas niet waterdicht is of wanneer drinken kan lekken in je tas, is het heel verstandig om eventueel met kaftplastic een hoes te maken waardoor het water zowel niet bij de pagina's als bij de kaft kan komen. Waterschade is vaak een hele dure boete.
© 2012 - 2024 Panda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve en creatieve manieren om je boeken te kaftenAlternatieve en creatieve manieren om je boeken te kaftenOp de meeste scholen moeten de boeken gekaft worden. Hierdoor blijven de boeken mooier. Maar vaak is het kaftpapier zo s…
Fotoboeken vergelijkingFotoboeken vergelijkingWat zijn de belangrijkste verschillen tussen de meest gebruikte sites en bedrijven waar je een fotoboek kunt maken en/of…
Fris aan het nieuwe schooljaar beginnenFris aan het nieuwe schooljaar beginnenOm een schooljaar goed en slim te beginnen zorg je dat je alles geordend hebt en alles al klaar hebt voor het komend sch…
Schoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarSchoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarDe vakantie is (bijna) achter de rug en het wordt tijd om je klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Nieuwe schoolspu…

Eindscriptie makenEindscriptie makenNa een aantal jaren zwoegen, komt het einde van je HBO opleiding in zicht. Het is tijd om aan je eindscriptie te gaan be…
Tips voor je mondeling en literatuurlijst NederlandsLiteratuur is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse onderwijs op de middelbare school. Het onderdeel wordt afgesl…
Panda (28 artikelen)
Laatste update: 24-08-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.