Alternatieve en creatieve manieren om je boeken te kaften

Alternatieve en creatieve manieren om je boeken te kaften Op de meeste scholen moeten de boeken gekaft worden. Hierdoor blijven de boeken mooier. Maar vaak is het kaftpapier zo saai, of heeft iedereen hetzelfde kaftpapier. Hoe kan je nou je boeken kaften zonder kaftpapier te gebruiken? Gelukkig zijn er ook leuke alternatieve en creatieve manieren te bedenken om je boeken te kaften. Zo kan je bijzondere boeken mee naar school nemen.

Posters

Een hele leuke manier om je boeken te kaften is met het gebruik van posters. Gebruik posters van paarden wanneer je gek bent op paarden, of posters van je favorieten. Posters zijn vaak supersterk.

Wanneer je geen leuke posters meer hebt, kun je de posters ook omdraaien. Je kunt dan de witte achterkant laten zien. Je kan deze achterkant dan weer opleuken door er op te tekenen, stickers erop te plakken of de randen extra te verstevigen met washi tape. Je kunt er ook voor kiezen om de achterkanten van de posters (nog) leeg te laten en deze in de loop van het jaar te vullen. Je kan iedereen uit de klas erop laten schrijven of tekenen. Ook leuk om er zelf tijdens de les op te tekenen.

Behang

Ook stevig en leuk is het gebruik van behang om je boeken te kaften. Vaak hebben mensen nog wel wat rollen behang liggen. Anders kan je vaak bij behangzaken overgebleven rollen behang voor een paar euro kopen. Probeer ook aan bijpassende randjes behang te komen, dit is leuk om het behang mee op te sieren.

Ook hebben behangzaken vaak nog oude voorbeeldboeken liggen van behangsoorten. Vaak krijgen de behangzaken elk jaar nieuwe boeken van de fabrikanten. De boeken met de oude collectie doen ze dan vaak weg. Je kan dan elk boek met een ander soort behang kaften.

Kranten

Je kan je boeken ook kaften met krantenpapier. Let er echter wel op dat krantenpapier niet zo stevig is als gewoon kaftpapier. Je kan het krantenpapier wel verstevigen door de hoekjes en de randjes te verstevigen met plakband. Dit kan gewoon doorzichtig plakband zijn, maar dit plakband kan ook een kleurtje hebben. Zwart of wit om in de stijl van de kranten te blijven, of een flinke felle kleur. Ook kan je meerdere lagen krantenpapier gebruiken om te kaften. Het papier zal dan minder snel scheuren en als het kapot gaat, komt de volgende laag papier naar boven.

Een ander nadeel is dat krantenpapier afgeeft. Om te voorkomen dat je de hele dag met zwarte handen zit, kan je je ‘krantenboek’ kaften met doorzichtig huishoudfolie.

Grote tekenvellen

Door je boeken te kaften met tekenvellen kan je het hele schooljaar tekenen en schrijven op de kaften van je boeken. Laat anderen er leuke versjes of spreuken op schrijven en je hebt een bijzondere kaft om je boek zitten.

Oude wegenkaarten of muziekpartituren

Een leuk alternatief voor gewoon kaftpapier is het gebruik van bijvoorbeeld muziekpartituren. Zeker wanneer je wat met muziek hebt, is het leuk om muziekpartituren te gebruiken om je boeken te kaften. Wanneer je geen muziekpartituren in huis hebt, of ze niet wilt opofferen als kaftpapier, kun je ook oude wegenkaarten gebruiken om je boeken mee te kaften. Kijk of er nog oude wegenboeken, atlassen of autokaarten zijn, vaak zijn deze kaarten goed stevig en ideaal om je boeken mee te kaften.

Vuilniszakken, plastic tasjes, papieren tasjes of stoffen tassen

Ook gewone zakken kunnen gebruikt worden om creatief een boek te kaften. Vuilniszakken zijn ideaal om te kaften. Ze zijn groot, stevig en niet duur. Om de vuilniszakken eventueel te versieren kun je washi tape gebruiken. Gebruik ook eens de plastic tasjes die je in de winkel bij de boodschappen krijgt. Creatief en leuk. Ook de andere papieren of stoffen tasjes zijn goed te gebruiken.

Cadeaupapier

Cadeaupapier is er in alle soorten en maten te krijgen. Erg leuk, en origineel. Je kan er bandjes omheen maken en je boek eruit laten zien alsof het een echt cadeautje is, inclusief strik en al. Alleen jammer dat het niet zo stevig is. Verstevig daarom de hoekjes met plakband of washi tape. Gebruik cadeau-etiketten om de naam van het boek op te schrijven om het ‘cadeau’ af te maken.

Glossy tijdschriften of stripboeken

Ook de bladzijden uit mooie glossy tijdschriften staan leuk als kaftpapier. Deze bladzijden zijn mooi stevig en leuk gekleurd. Kies de mooiste pagina’s uit, of pagina’s die je aanspreken en die mooi op je boek uitkomen. Als je geen fan van glossy tijdschriften bent, maar wel bijvoorbeeld van stripverhalen houdt, kun je ook je boeken kaften met bladzijden uit een oud stripboek. Zo hoef je je niet te vervelen tijdens de les.

Oude broeken of t-shirts

Maak een broekboek van oude broeken. Gooi oude broeken niet weg, maar gebruik de pijpen voor het kaften van je boeken. Erg stevig en erg leuk en bijzonder om te zien. Gooi ook je oude T-shirts niet weg, maar kaft hier je boeken mee. Het is dan leuk om broekboek en shirtboek op elkaar af te stemmen zodat je bij de les met een leuke ‘outfit’ zit.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe moet je boeken kaften? Voorkom waterschade en ezelsoren!De boetes voor het gebruik van huurboeken voor school kunnen soms hoog oplopen. Alleen kaften is vaak niet genoeg om boe…
Schoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarSchoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarDe vakantie is (bijna) achter de rug en het wordt tijd om je klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Nieuwe schoolspu…
Fluitend door de brugklasFluitend door de brugklasJe gaat je basisschool verlaten en naar de brugklas. Spannend! In de brugklas krijg je boeken mee naar huis. Ook heb je…
Fotoboeken vergelijkingFotoboeken vergelijkingWat zijn de belangrijkste verschillen tussen de meest gebruikte sites en bedrijven waar je een fotoboek kunt maken en/of…

Tips voor ouders: eerste schooldag middelbare school kindTips voor ouders: eerste schooldag middelbare school kindDe eerste schooldag begin september is voor alle kinderen of studenten heel speciaal. Zelfs voor de ouders is het een mi…
Checklist basisschool kiezenChecklist basisschool kiezenDe meeste kinderen in Nederland gaan naar de basisschool zodra ze vier jaar zijn. In Nederland hebben ouders het recht o…
Bronnen en referenties
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.