Tips voor ouders: eerste schooldag middelbare school kind

Tips voor ouders: eerste schooldag middelbare school kind De eerste schooldag begin september is voor alle kinderen of studenten heel speciaal. Zelfs voor de ouders is het een mijlpaal. Zo is ook de stap naar de middelbare school een belangrijke stap voor je kind. Je kind dient te wennen aan een nieuwe school, andere vriendjes, nieuwe leraren en een volledig nieuwe schoolstructuur. Als ouder wordt het een moment om je kind een tikkeltje meer los te laten. Je hoopt uiteraard dat de overgang van de lagere naar de middelbare school zo vlot mogelijk verloopt. Enkele tips kunnen helpen om de eerste schooldag op de middelbare school vlot te laten verlopen.

Kijk rustig uit naar de eerste schooldag (1 september)

De eerste schooldag is sowieso heel spannend. Maak het ook niet spannender dan het al is. De eerste keer naar de middelbare school zal wat onzekerheid bij je kind met zich meebrengen. Maar uiteraard ook bij jou zelf. Laat alvast die onzekerheid niet merken en doe alsof de eerste schooldag iets heel normaal is. Een onzeker gevoel bij jou kan overslaan op je kind waardoor het zich onzeker kan gaan voelen. De eerste schooldag zal wat vreemd aanvoelen, maar de nieuwe omgeving en nieuwe klasgenootjes wennen heel snel.

Verken de route naar school

Een nieuwe school gaat uiteraard gepaard met een nieuwe route naar school. Het kan een nieuwe route met de fiets, maar ook te voet of met het openbaar vervoer zijn. Het is aangewezen om de nieuwe route samen met je kind te verkennen. Informeer bij kennissen of bij je buren of je kind samen met een ander kind naar school kan gaan. Met twee op stap is altijd fijner dan alleen. Bij het verkennen van de route wijs je je kind op de potentieel gevaarlijke plaatsen. Zorg er uiteraard voor dat je kind beschikt over een busabonnement of dat de fiets piekfijn in orde is.

Informeer je goed over de school

Ga met je kind op voorhand langs in de school. Het gebeurt vaak dat er nog infosessies zijn alvorens het nieuwe schooljaar begint. Ga hier zeker naar toe en stel de vragen die je altijd al wilde stellen. Ouder- en mentoravonden zijn heel belangrijk om te horen van de leraren hoe het met je kind gaat. Op deze avonden kom je ook de visie van de school te weten en welke activiteiten de school plant gedurende het jaar. Deze kan je dan al mooi inplannen in je eigen agenda.

Bron: Moerschy, PixabayBron: Moerschy, Pixabay

Laat je kind ontbijten als een keizer

Het ontbijt is voor iedereen de belangrijkste maaltijd van de dag, dus ook voor je kind. Zonder een gevulde maag kan je kind niet naar school vertrekken en beschikt het niet over de nodige energie om intellectueel en fysiek in topvorm te zijn. Bruin brood, gezond beleg, ontbijtgranen, fruit en yoghurt zijn uitstekende voedingsmiddelen om de dag mee te starten. Indien je in de mogelijkheid bent om samen met je kind te ontbijten, dan moet je dat zeker doen. Het zorgt voor gezelligheid aan tafel en jullie kunnen nog samen even de schooldag bespreken.

Een gezonde lunch

Indien je dat wil, dan kan je kind op school blijven eten. Een optie is om warm te eten op school, als deze dienst wordt aangeboden. Deze maaltijden voorzien normaal in een gezonde voeding. Daarnaast kan je ook opteren om je kind boterhammen te laten eten op school. Vaak gebeurt dit omdat het gezin ’s avonds samen warm eet. Zorg ervoor dat de brooddoos gevuld is met bruin brood en gezond beleg. Een stuk fruit als dessert is een echte aanrader. Snoepgoed in de brooddoos laat je beter achterwege.

Bron: Akshayapatra, PixabayBron: Akshayapatra, Pixabay

Maak tijd voor het huiswerk

Zorg ervoor als ouder dat je kind eerst het huiswerk maakt alvorens het op internet surft of videospelletjes speelt. Goede afspraken hierover zijn heel belangrijk. Toon interesse in het huiswerk van je kind. Uiteraard moet je kind zelfstandig leren studeren, maar bij hulp moet je er zijn. Je kind zal het als fijn ervaren als het af en toe geholpen wordt bij het maken van zijn huiswerk. Op deze manier kan je ook zelf ondervinden of het studeren en huiswerk maken vlot verloopt.

Hou een “close” contact met je kind

Een nieuwe school is uiteraard wat wennen. Door een goed contact te hebben met je kind, zal het spontaan komen vertellen hoe het de nieuwe school, leraren en vriendjes ervaart. Praat er ook spontaan over met je kind. Toon duidelijk dat je geïnteresseerd bent en je heus wel benieuwd bent naar de nieuwe schoolkameraadjes. Tracht ook niet alles te willen weten. Laat je kind vrij in wat hij of zij wil vertellen. Door deze regel toe te passen, geef je vertrouwen aan je kind. De kans wordt nu groter dat je kind je ook in vertrouwen zal nemen. Je kind wordt groot en je zal dat ook meer en meer merken. Maar af en toe heeft hij of zij heel hard één van de ouders nodig. Zorg ervoor dat je klaarstaat als het nodig blijkt.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste schooldag: best een spannend moment!Eerste schooldag: best een spannend moment!Of je nu drie bent, twaalf of achttien, die eerste schooldag blijft altijd spannend. Een sprong in het onbekende, angst…
Eerste schooldag zonder stress mits een goede voorbereidingEerste schooldag zonder stress mits een goede voorbereidingDe eerste schooldag na een vakantieperiode is altijd een stressmoment! Na het rustige tempo gedurende de vakantie, het l…
Stress bij kinderen: wat te doen als je kind stress heeft?Stress bij kinderen: wat te doen als je kind stress heeft?Kinderen staan in de moderne samenleving alsmeer meer onder druk. Van kinderen wordt verwacht dat ze het goed doen op sc…
Je eerste schooldag op de middelbare schoolJe eerste schooldag op de middelbare schoolDe overgang van de basisschool naar de middelbare school brengt veel veranderingen met zich mee. Veranderingen op het ge…

Mogelijke problemen (meer)begaafde kinderenMogelijke problemen (meer)begaafde kinderenGeen enkel kind is precies hetzelfde als een ander kind en ieder kind heeft recht op goed onderwijs, aldus passend onder…
Alternatieve en creatieve manieren om je boeken te kaftenAlternatieve en creatieve manieren om je boeken te kaftenOp de meeste scholen moeten de boeken gekaft worden. Hierdoor blijven de boeken mooier. Maar vaak is het kaftpapier zo s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Nieuwsblad.be, http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150827_01836468, 28 augustus 2015
  • Blogs.youngworks.nl, http://blog.youngworks.nl/blog/eerste-schooldag, 28 augustus 2015
  • Tienerpraat.behttp://www.tienerpraat.be/2012/08/31/voor-het-eerst-naar-het-middelbaar-eerste-schooldag/, 28 augustus 2015
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/ontwikkeling/naar-school/eerste-schooldag/, 28 augustus 2015
  • Afbeelding bron 1: Moerschy, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Akshayapatra, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.