Eerste schooldag zonder stress mits een goede voorbereiding
De eerste schooldag na een vakantieperiode is altijd een stressmoment! Na het rustige tempo gedurende de vakantie, het late opstaan, de lange en copieuze ontbijten, het heerlijke buitenspelen en de lange familieavonden, is het altijd even wennen vooraleer iedereen terug in het juiste school- en werkritme raakt. Met de nodige voorbereiding en goede afspraken kan je toch een eerste schooldag en -week hebben zonder al te veel stress.
Gedaan met de vakantie!
Na iedere vakantieperiode is het toch weer even wennen. Gedaan met het rustige tempo, het late opstaan, de uitgebreide ontbijten en het laat gaan slapen. Iedereen moet terug in het gareel lopen en altijd overal op tijd zijn. Vooral kinderen hebben het hier soms moeilijk mee. Met de nodige voorbereiding en een paar goede afspraken raak je al een eind op weg.
Ritme aanpassen tijdens de laatste vakantiedagen
Pas het ritme langzaam aan tijdens de laatste vakantiedagen. Sta iedere dag een beetje vroeger op tot je bijna zo vroeg opstaat als wanneer je naar school en werk moet. Kruip er 's avonds ook een beetje vroeger in. Laat opblijven is natuurlijk leuk, maar wanneer je er 's morgens vroeg uit moet, doet het wel pijn! Een langere nachtrust doet je de volgende dag fris en monter zijn.
Kleren passen
Kinderen krijgen tijdens de vakantieperiode vaak een flinke groeischeut. Niets zo stressvol als op de eerste schooldag te merken dat ze uit al hun kleren gegroeid zijn. Of dat hun lievelingstruitje nog in de was steekt! Maak van de vakantieperiode gebruik om de kleerkasten eens uit te mesten. Laat ze in de laatste week een aantal kleren passen. Controleer ook schoenen en jassen. Je weet maar nooit hoe het weer zal zijn op de eerste schooldag. Ruim op wat te klein is en orden wat nog past. Overleg met je spruiten wat ze willen aandoen. Kijk of het gewassen is en of het nergens gescheurd is. Overal uitgegroeid? Dan is het tijd om nog even ontspannen te gaan shoppen. Leg alles klaar, zodanig dat je er de eerste schooldag niet moet achter zoeken.
Zwem-en sportgerief
Ook sportzakken moeten mee tijdens de eerste schoolweek. Let er dus op dat ook zij in orde zijn. Heb je de juiste sportzak? Zit alles er in? Is het netjes gewassen? Past het nog? Zijn de turnpantoffels nog groot genoeg? Staat er overal een naam in? Hetzelfde geldt voor zwemzakken. Heb je de juiste zwemzak? Is de zwemkledij in orde? Informeer even bij het zwembad welke zwemshort jongens moeten aandoen. In sommige zwembaden is het immers verboden om met lange zwemshorts te zwemmen en moeten jongens verplicht een "ballenknijper" aan. Zorg dat je hem dan ook in huis hebt. Zit er een badmuts bij? Een grote en een kleine handdoek? Eventueel badpantoffels? Zet ook deze zakken mooi klaar.
Brooddozen
Ook de brooddozen zijn tijdens de vakantieperiode stiefmoederlijk behandeld en zitten vaak onder het stof. Haal ze boven en was ze netjes af. Controleer een dag op voorhand of je alles in huis hebt om de brooddozen te vullen. Is er genoeg brood in huis? Genoeg beleg? Heb je vers fruit in huis? Wortelen of tomaatjes? Droge koeken? Blikjes of flesjes water? Dat is ook weer in orde!
Schoolgerief
Met schoolgerief op voorhand kopen, moet je tegenwoordig oppassen. Vele scholen kopen heel wat standaard schoolgerief voor de kinderen aan. Informeer dus goed wat ze juist nodig hebben. Het heeft geen zin om 10 mappen te kopen als ze ze op school krijgen. Sommige scholen geven eind juni een lijst met aan te kopen materiaal mee. Probeer dit tijdens de vakantie te kopen. De keuze is groter en je staat niet met honderden tegelijk te drummen in de winkel op de eerste schooldag.
Eerste schooldag
Op de eerste schooldag hebben kinderen toch nog graag dat mama of papa meegaat naar school. Zeker als het de eerste keer is of wanneer ze van school veranderen, maar vaak ook nog de jaren daarna. Probeer dus die eerste dag vrijaf te nemen. Het maakt de ochtenddrukte rustiger als je zelf niet weg moet en je kids voelen zich ook geruster.
Invullen documenten
De eerste schooldagen moet er heel wat gebeuren: boeken moeten gekaft worden, schoolmateriaal moet aangekocht worden en brieven moeten ingevuld worden. Om dit ordelijk te laten verlopen, maak je best afspraken met je kids, vooral als je er meer hebt en ze wat ouder zijn. Stel een bepaalde tijdsperiode in voor het administratieve werk, bijvoorbeeld van vijf tot zes. Maak je kids duidelijk dat mama of papa dan beschikbaar is, erna niet meer. Dit om te vermijden dat er nog eentje een in te vullen brief onder je neus komt schuiven terwijl je eten aan het maken bent of wanneer je rond tien uur nu eindelijk nog eens even rustig in de zetel wil gaan zitten. De eerste dagen loopt het misschien nog mis, maar als je voet bij stuk houdt, weten ze dat zij 's anderendaags ruzie krijgen wanneer iets niet in orde is en niet de ouders. Zij moeten discipline en verantwoordelijkheid kweken, want mama en papa gaan niet heel hun leven achter hen aan hollen en staan ook niet constant ter hunner beschikking.
Buitenschoolse activiteiten
Met het nieuwe schooljaar beginnen ook de buitenschoolse activiteiten. Voetbal, turnen, tekenen, muziek, tennis, knutselen, dansen... Kinderen worden tegenwoordig met van alles rond de oren geslagen. Ook hier is het goed om al op voorhand eens over na te denken. Wat is combineerbaar met het huiswerk? Welke dagen zijn doenbaar? Op die manier kan je al nagaan wat zeker afvalt en een keuze maken uit wat haalbaar is. Prop de agenda van de kids niet te vol, want na school zijn ze vaak moe en willen ze ook wel eens wat relaxen.
Succes!