Werkstuk slangen voor kinderen

Werkstuk slangen voor kinderen Een spreekbeurt maken is voor de meeste kinderen best moeilijk, zeker als het de eerste is. Laat het kind een leuk onderwerp uitkiezen die het leuk en interessant vindt. Kinderen vinden vooral dieren een leuk onderwerp. Slangen zijn nog eens extra leuk omdat die ook nog een beetje eng zijn.

De slang

Slangen zijn lange dunne dieren zonder poten, oogleden of oren. Ze horen door trillingen die ontstaan bij geluid de trillingen voelt de slang met zijn lichaam en weet zo waar een prooi is. Met de tong van de slang kan hij ruiken en proeven, de tong ziet er een beetje uit als een vork. Slangen zijn reptielen net als schildpadden, hagedissen, krokodillen en kameleons. Slangen zijn koudbloedige dieren dat betekend dat ze zichzelf niet warm kunnen houden net als wij maar moeten daarvoor bijvoorbeeld de zon gebruiken.
Er zijn wel 3000 soorten daarvan is 20% giftig.Die kan je verdelen in twee soorten het gif slangen en de wurg slangen.

Wurgslangen

Deze slangen doden hun prooi door hem te wurgen. De prooi wordt door de slang gepakt en wikkelt dan zo snel mogelijk zijn lichaam om de prooi heen. Zo stikt de prooi en dan eet de slang de dode prooi in een keer op zonder te kauwen.

Gifslangen

In de kop van een gifslang zitten gifklieren, hierin wordt gif gemaakt en bewaard. Als de slang een prooi ziet bijt hij hem met zijn grote tanden snel zodat het gif in de prooi komt en dood gaat. Dan kan de slang de prooi rustig opeten.

  • De langste slang is de Netpython en kan wel 9 meter worden.
  • De kortste slang is maar 10 centimeter lang
  • Slangen kunnen wel 15 tot 40 jaar oud worden.

Slangen in Nederland

In Nederland komen weinig slangen voor omdat de meeste slangen warmte nodig hebben, en in Nederland is het voor de meeste slangen te koud.Er zijn drie slangen soorten die hier wel kunnen leven:
  • Ringslang
  • Gladde slang
  • Adder

Alle drie de soorten zijn beschermd in Nederland, dat betekend dat je ze niet mag vangen of doden.De Adder is de enige gifslang in Nederland, maar voor mensen is het gif niet dodelijk.

Ringslang

De Ringslang heet Ringslang door de gele “ring” rond zijn nek vlak onder de kop.
Hij leeft vlak bij water waar hij zijn voedsel vindt. De Ringslang eet vooral kikkers, vissen, slakken en wormen.

Gladde slang

De Gladde slang kun je herkenen aan de donkerbruine streep die vanaf zijn neus tot in zijn nek loopt.
Deze slang is een wurg slang en leeft in het bos of op heidevelden. Ze eten meestal hagedissen of soms andere kleine slangen.
De Gladde slang komt in Nederland wel voor maar is zeldzaam dus zijn er maar weinig.

Adder

De Adder is de enige gifslang in Nederland, maar voor mensen is zijn gif niet dodelijk.
Deze slang is te herkenen aan de donkere zigzag streep op zijn rug. De Adder eet vooral muizen en konijnen.
Deze slang is de enige slang in Nederland met een verticale pupil, de andere soorten hebben een ronde pupil.

Hoe eet een slang

Omdat er zoveel verschillende slangen zijn, zijn er ook verschillende manieren om een prooi te vangen en op te eten.
Alle slangen hebben een gevorkte tong waarmee ze een prooi zoeken omdat slangen niet kunnen horen en slecht kunnen zien.
De wurgslang wurgt zijn prooi en slikt dan de prooi met de kop eerst in. De Gifslang bijt zijn prooi en slikt dan de prooi met de kop eerst in. De kop gaat eerst zodat de pootjes van de prooi niet blijven steken in de keel van de slang.

Door dat slangen hun luchtpijp onder in de bek hebben kunnen ze deze naar voren bewegen zodat ze kunnen blijven ademhalen tijdens het doorslikken van grote prooien. Dit is nodig omdat de prooi van de slang groter kan zijn dan de slang zelf
Slijm in de bek van de slang helpt met het verder glijden van de prooi naar de maag. Het doorslikken van de prooi gaat vaak heel langzaam. Als slangen een goede grote prooi hebben opgegeten kunnen ze daarna wel soms zes maanden zonder eten.

Voortplanting van de slang

Mannetjes en vrouwtjes slangen lijken heel erg op elkaar, alleen vrouwtjes zijn meestal iets groter. Slangen leggen meestal eieren maar er zijn ook slangen soorten die gelijk babyslangetjes krijgen, dit noemen ze levendbarend. Als slangen eieren leggen doen ze dat meestal op een warme en veilige plek zoals onder een rottende boomstam, een hoop bladeren of onder een steen. De zon zorgt voor de warmte die de eieren nodig hebben. Per keer leggen slangen tussen de 4 en 40 eieren.De babyslangen hebben bij het uit het ei komen een ei-tand. Dit is een scherp puntje op de snuit van de babyslang waarmee ze het ei kunnen breken om eruit te komen. De ei-tand valt er naderhand vanzelf weer af.

Een slang als huisdier

Slangen kun je ook goed als huisdier houden. Hiervoor moet je wel een terrarium hebben, dit is een soort aquarium maar dan zonder water. In dit hokje van glas moet je dan zorgen voor plantjes, steen en hout en een beetje water om te drinken.
De bak moet er ongeveer uitzien als de plek waar de slang normaal leeft in de natuur. Verder heeft de slang ook voldoende warmte nodig, dit doe je met bijvoorbeeld een warmte lamp die je boven het hok hangt. De slang eet dan af en toe een muis of insecten die je kunt kopen bij de dieren winkel. De meeste slangen die als huisdier worden verkocht worden gekweekt en niet meer gevangen in het wild.
© 2011 - 2024 Rosaliea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een werkstuk?Hoe maak je een werkstuk?Een werkstuk te maken is heel erg eenvoudig, als je wilt weten hoe dat moet lees dan verder. Zie dit als een handleiding…
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Teksten schriijven: het maken van een boeiend werkstukTeksten schriijven: het maken van een boeiend werkstukHet maken van een werkstuk is geen eenvoudige opgave. Wat wordt het onderwerp van het werkstuk? Welke deelonderwerpen ko…
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…

Spreekbeurt & werkstuk informatie: De republiek FrankrijkSpreekbeurt & werkstuk informatie: De republiek FrankrijkBonjour monsieur madame! Frankrijk is een zeer populair vakantieland. Dit maakt het ook een populair onderwerp voor spre…
Spreekbeurt brandweer: taken & verschillende brandweerauto'sIedereen herkent ze meteen, de grote rode vrachtwagens van de brandweer. Er zijn echter allerlei verschillende soorten b…
Rosaliea (8 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.