Spreekbeurt brandweer: taken & verschillende brandweerauto's

Iedereen herkent ze meteen, de grote rode vrachtwagens van de brandweer. Er zijn echter allerlei verschillende soorten brandweerauto's. Misschien denk je dat de brandweer er alleen is voor het blussen van branden. In werkelijkheid doet de brandweer echter veel meer. De brandweer is er voor het bestrijden van brand en het redden van mens en dier. Hier vind je alle informatie voor een geslaagde spreekbeurt over de brandweer.

Wat doet de brandweer

Zoals gezegd, doet de brandweer een stuk meer dan branden blussen. Het bestrijden van brand blijft echter wel een belangrijke taak van de brandweer. Wanneer er brand is, zal de brandweer deze brand bestrijden. Dit kunnen kleine brandjes in de keuken zijn, zoals een vlam in de pan. Maar ook grote bos en/of heidebranden worden door de brandweer bestreden.

Daarnaast is de brandweer er voor het verlenen van hulp. Wanneer er een ernstig auto-ongeluk plaatsvindt, zal de brandweer vaak gebeld worden. De brandweer zorgt ervoor dat de auto's veilig zijn en niet zomaar in de brand vliegen. Ook is het de taak van de brandweer om beknelde bestuurders uit een autowrak te halen. Dit doet de brandweer met behulp van scharen en splijters.
Ook wanneer er veel schade is na een storm, zal de brandweer uitrukken. Omgevallen bomen worden veilig gesteld en de brandweer zorgt ervoor dat losliggende dakpannen geen bedreiging voor mensen vormen.

Tot slot is de brandweer er voor het redden van dieren. Vaak wordt de brandweer ingezet bij het redden van een koe uit een sloot. Maar ook de bekende 'kat in de boom' wordt door de brandweer uit zijn benauwde situatie gehaald.

Verschillende soorten brandweerauto's

Voor de verschillende taken van de brandweer, heeft de brandweer verschillende soorten brandweerauto's. Hieronder is beschreven welke verschillende soorten brandweerauto's er zijn.

Bluswagen - Tankautospuit - TAS
De Tankautospuit is uitgerust met alle machines en materialen om branden te blussen. De auto heeft vele slangen en materialen om water te winnen. De slangen kunnen gekoppeld worden aan ondergrondse waterleidingen. Daarnaast kunnen de slangen gebruikt worden om water uit een sloot of kanaal te winnen. Ook is er apparatuur aanwezig voor de beademing van brandweermannen die en brandend huis binnen gaan.
Hulpverlenings voertuig
In deze vrachtwagen liggen allerlei machines en materialen om hulp te verlenen. Vaak heeft deze wagen een takel aan de achterkant van het voertuig. Hiermee kunnen zware spullen gehesen worden, zoals auto's en puin. Verder zijn er gereedschappen aanwezig, waarmee de brandweer auto's kan 'openknippen'. Dit zijn hele grote scharen, waarmee het dak van een auto afgeknipt kan worden. Dit is soms nodig, om een patiënt veilig uit een autowrak te halen.
De Hoogwerker
De naam van dit voertuig zegt het eigenlijk al. De hoogwerker is bedoeld voor het hoge werk. Met behulp van de hoogwerker kan de brandweer vanuit grote hoogte blussen. Zo kan de brandweer bijvoorbeeld door daken blussen. Daarnaast wordt de hoogwerker gebruikt om mensen van grote hoogte naar beneden te halen. Dit kan zijn wanneer de Ambulance een patiënt van een hoge etage moet vervoeren, of wanneer iemand op grote hoogte vast zit.
De Duikwagen
Sommige brandweerkorpsen beschikken over een speciaal duikteam. Dit team heeft een eigen duikwagen. Vaak hangt er achter deze wagen nog een trailer met een rubber bootje. Het duikteam wordt ingezet wanneer er een incident op het water voorvalt. Denk aan een auto te water of iemand die overboord slaat. Daarnaast worden de duikers vaak ingezet om te zoeken naar bewijsmateriaal. Wanneer een crimineel bewijsmateriaal in het water gooit, zullen de duikers gevraagd worden om dit op te duiken.

Vrijwilligers en beroepsbrandweer

Van alle brandweermannen en -vrouwen is slechts 20% beroepsbrandweer. Dit zijn de mannen en vrouwen die op een brandweerkazerne werken. Ze zitten op de kazerne, in afwachting van meldingen. De overige 80% zijn vrijwillige brandweermannen en vrouwen. Dit zijn mensen, die naast hun eigen beroep, opgeleid zijn tot brandweerman. Deze mensen worden opgeroepen wanneer er personeel nodig is. De vrijwilligers zitten dan ook niet op een kazerne, maar leven gewoon hun eigen leven thuis. Het ene moment zit een brandweer vrijwilliger dus op de bank TV te kijken en het andere moment is hij onderweg naar de brandweerkazerne vanwege een grote brand.
© 2011 - 2024 Timkraai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beroep onder de loep: brandweermanBeroep onder de loep: brandweermanDe brandweer bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers. Toch is er nog steeds een klein percentage beroepsbrandweermanne…
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
Het OVUR-model: Didactisch modelHet didactische model OVUR, dat vooral gebruikt wordt in lessen Mondelinge taalvaardigheid (MTV) staat voor Oriëntatie,…
Mijn spreekbeurt in 5 stappenHoe maak je een goede spreekbeurt, waarmee je een voldoende haalt? Ik heb een aantal tips voor iedereen die voor zijn of…

Werkstuk slangen voor kinderenWerkstuk slangen voor kinderenEen spreekbeurt maken is voor de meeste kinderen best moeilijk, zeker als het de eerste is. Laat het kind een leuk onder…
Spreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieSpreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieWanneer je een spreekbeurt gaat geven, dien je informatie op te zoeken. Dit kun je doen in boeken, of op internet. Een l…
Timkraai (50 artikelen)
Laatste update: 15-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.