Boekverslag De Kroongetuige

Boekverslag De Kroongetuige Boekverslag van de Kroongetuige, geschreven door Maarten t'Hart. Uitgegeven in 2000 door Wolters Noordhoff.

Titelbeschrijving

  • Titel: “De Kroongetuige”
  • Auteur: Maarten t’Hart
  • Uitgave: Wolters Noordhoff ‘Penta Pocket’, Groningen 2000

Samenvatting

Thomas Kuyper is onderzoeker en doet aan de universiteit onderzoek naar kannibalisme bij ratten. Hij is getrouwd met Leonie en ze hebben geen kinderen, omdat zij onvruchtbaar is. Wanneer Leonie een week bij haar moeder is, gaat Thomas uit met Jenny Fortuyn, op wie hij verliefd is. Na een kroegentocht wil ze niet met hem naar huis. Na een ruzie vlucht ze en verdwijnt spoorloos. Thomas wordt ervan beschuldigd Jenny vermoord te hebben. Hij zou haar aan de ratten gevoerd hebben. Een paar weken later wordt hij gearresteerd. Ondanks alle bewijs: de ratten, de getuigenis van de overbuurman en de kleren van Jenny die in zijn laboratorium gevonden zijn, blijft hij ontkennen en zwijgen. Leonie mag hem niet bezoeken. Daarom schrijven ze brieven. Als dit verboden wordt gaat Leonie zelf op zoek naar de waarheid en schrijft de resultaten op in haar dagboek. Ze heeft onder andere een gesprek met Robert, de vriend van Jenny. In het laboratorium ontdekt ze een lijk op sterk water, maar dat verzwijgt ze tijdens het proces. Uit het laboratorium blijken veel drugs gestolen te zijn. Omdat Thomas' schuld niet kan bewezen worden, wordt hij vrijgesproken. Leonie is niet zo zeker van zijn onschuld en laat hem het lijk zien. Hierdoor wordt alles duidelijk, het lijk blijkt de vrouw van Robert te zijn. Robert was er, na de moord op zijn vrouw, met Jenny- verkleed als Roberts vrouw- vandoor gegaan. Ze hebben de gestolen drugs meegenomen. Op weg naar huis denkt Leonie weer aan het feit dat ze onvruchtbaar is. Door een bericht in de krant over de eerste reageerbuisbaby krijgt zij weer hoop.

Analyse

Thematiek:

Er zijn eigenlijk twee belangrijke thema’s:
  • 1. Verstoorde huwelijk van Thomas en Leonie
  • 2. De verdwijning van Jenny

Dat zijn de hoofdpunten waar het in dit verhaal om gaat. Het huwelijk van Thomas en Leonie gaat de verkeerde kant op omdat ze allebei wel een kind willen, maar Leonie is onvruchtbaar. Het tweede punt bij de thematiek is eigenlijk het belangrijkste, Jenny verdwijnt. Er komt een rechtzaak en alles wijst erop dat Thomas haar heeft vermoord.

Spanning:

Een heel goed gebruikt aspect. Steeds kom je, als lezer en als persoon die het beleeft, meer te weten over de verdwijning van Jenny. Aan het begin van het verhaal was het perspectief door de ogen van Thomas tot hij ervan beschuldigd wordt dat hij Jenny heeft vermoord. Op dat moment gaat het perspectief naar zijn vrouw Leonie die de onschuld van haar man probeert aan te tonen. Een stuk in het boek wat ik zelf heel spannend vond was toen Leonie in het laboratorium een lichaam op sterk water vond. Tot dat moment dacht ik dat Thomas onschuldig was en dat laat je twijfelen. Verder in het verhaal als Thomas weer vrij komt door gebrek aan bewijs gaat hij met zijn vrouw mee naar het laboratorium om te gaan kijken, want hij gelooft haar niet. Als ze bij de afdeling zijn gaat Thomas alleen naar binnen want Leonie wil het niet meer zien. Hij komt kokhalzend weer naar buiten. Maar het was niet Jenny, het was de vrouw van Robert. Dat soort stukken in het boek zetten je aan het denken en laten je twijfelen, en dat zorgt ook weer voor spanning.

Personages:

  • Thomas Kuyper: de wetenschapper die beschuldigd wordt van de moord op Jenny.
  • Leonie Kuyper: zijn vrouw, zij zorgt dat Thomas weer vrij komt.
  • Jenny Fortuyn: het verdwenen meisje, dat een crimineel blijkt te zijn.
  • Robert: de vriend van Jenny die zijn eigen vrouw heeft vermoord.Hij en Jenny zijn samen gevlucht.
  • Krijn Lambert: de politieagent die Thomas arresteert en het onderzoek naar het misdrijf doet.
  • 'Sommig Mens': hij is in eerste instantie de kroongetuige, want hij zegt dat hij Thomas met Jenny het laboratorium in heeft zien gaan. Daarna heeft hij Thomas er alleen uit zien komen, en hem in een auto horen/zien stappen en wegrijden. Dit klopt niet, want Thomas heeft geen auto en kan niet autorijden. Later blijkt zijn getuigenis niet te kloppen.

De hoofdpersonen zijn de eerste drie genoemden. Zij hebben ook een karakter, je komt van hun allemaal veel te weten. Thomas is een rustige man, hij is een onschuldig persoon en doet geen vlieg kwaad, maar hij valt wel voor de charmes van Jenny. Leonie is een slimme vrouw die de zaak niet vertrouwt en zelf op onderzoek uit gaat. Ze vertrouwt volledig op Thomas maar gaat toch twijfelen als ze ‘Jenny’ op sterk water ziet. (Ze denkt dat het Jenny is omdat ze Jenny nooit in het echt had gezien). Jenny, je bekijkt het verhaal niet via haar perspectief, maar omdat ze eigenlijk in het middelpunt van het misdrijf staat, wordt over haar ook veel verteld. Ze is een achterdochtig meisje die met veel mannen flirt. Zij heeft ook samen met Robert de drugs uit het laboratorium gestolen.

Titelverklaring

De letterlijke verklaring is dat er in het boek kroongetuigen voorkomen. Als je het boek als een detectiveroman ziet, zijn er twee kroongetuigen. 'Sommig Mens' is daar een van. Hij meent gezien te hebben dat Thomas met Jenny het laboratorium in geweest is, en Thomas alleen naar buiten heeft zien komen. Leonie denkt dat zij zelf de kroongetuige is, omdat zij weet waar het lijk verborgen is.

Motieven
Er zijn volgens mij vier literaire motieven:
  • Eenzaamheid
  • Overspel
  • Frustatie
  • Misdaad

Eenzaamheid omdat Leonie zich heel alleen voelt als Thomas vier maanden in hechtenis zit, ze durft niet eens in hun eigen slaapkamer te slapen want dan is het kussen naast haar leeg. Ze gaat dus maar in de logeerkamer slapen. Ook komt steeds het schilderij van een jongetje met een tol naar voren. Als Leonie daaraan denkt, denkt ze aan haar onvruchtbaarheid en is ze eenzaam. Het schilderij is tevens een leitmotief. Overspel omdat Thomas vreemdgaat met Jenny als Leonie naar haar moeder toe is en daarna naar de gynaecoloog. Frustratie ook omdat Leonie geen kinderen kan krijgen, je laat dat ook veel merken in het boek: “Het ergste is dat je maar rondloopt met zo'n gevoel van grote leegte in je binnenste, van grote zinloosheid, een gevoel alsof je nergens meer bij hoort, alsof je buiten de continuïteit van het leven bent geplaatst, alsof je op een bijspoor bent gerangeerd, alsof je onderhevig bent aan een middelpuntvliedende kracht die je naar de buitenkant dirigeert. En toch kun je dat allemaal wel verwerken, maar wat je niet kan verwerken is dat je, als je gewoon op straat loopt, van die hummeltjes ziet van een jaar of twee oud die naar hun moeder lachen”. Misdaad is eigenlijk het ‘grond’-thema van dit boek, het draait er allemaal om. Jenny verdwijnt, maar blijkt zelf een crimineel te zijn.

Als leitmotieven heb ik er niet zo veel ontdekt. Het schilderij; dat herinnerde Leonie aan het feit dat ze geen kinderen kan krijgen en maakt haar elke keer weer verdrietig. Ook komen vaak dieren voor: kraaien die midden op de weg zitten en niet voor hen uit de weg gaan, de ratten in het laboratorium van Thomas. Muziek, komt ook steeds terug. Thomas en Leonie houden allebei van klassieke muziek maar Thomas is fan van Verdi en Leonie van Schumann. De witte laarsjes, die had Jenny aan tijdens de date en ook om langer te lijken en zo de lengte van de vrouw van Robert te hebben.

Uitgebreide persoonlijke reactie

Ik vind “De Kroongetuige” een heel goed boek. Het blijft spannend ook al wordt er soms diep op sommige punten in gegaan. Het heeft veel diepgang, eerst dacht ik dat Thomas onschuldig was en dat iemand anders Jenny had vermoord. Toen Leonie een lijk vond in het laboratorium vond ging ik twijfelen of hij het nog wel had gedaan, en ook de agent, Lambert vond ik verdacht. Leonie vond uit dat hij ook iets had gehad met Jenny en hij hield Thomas maar langer en langer vast. Het is ook heel samenhangend, alles wordt in de rechtzaal besproken. De tekst heeft me ook aan het denken gezet, tijdens het lezen al. Je moet blijven opletten wat er ontdekt word. Het begin is midden in een handeling, in medias res.

Onderwerp:

Het onderwerp is misdaad, het gaat om het oplossen van een misdrijf. Tijdens dat oplossen wordt er ontdekt dat er uit het laboratorium drugs zijn gestolen en daarna volgt nog de moord op de vrouw van Robert. Het is een boeiend onderwerp, het is vaak heel spannend en boeiend omdat het gaat om moord en rechtspraak. Je wil weten wie er wordt verdacht en wie de dader is. Toen ik de titel las had ik wel een idee dat het over criminaliteit zou gaan en dat er dan iemand de kroongetuige was. Het onderwerp ligt niet echt in mijn belevingswereld: waarom kan je met zo weinig bewijs een onschuldige man vier maanden vast houden? Het liet me op dat punt ook niet anders er over denken. Het onderwerp is zeker goed uitgewerkt, het is heel diepgaand. Een complot tussen Jenny en Robert en Thomas die vals wordt beschuldigd. De visie op het onderwerp is zo weergegeven dat de politie er soms ook ver naast zit ,ook al wijzen alle bewijzen één richting op. Ik heb wel vaker films gezien met als onderwerp misdaad, maar de meeste films zijn niet zo diepgaand.

Gebeurtenissen:

Ik denk dat de belangrijkste gebeurtenis is dat Leonie het lijk vindt. Als lezer denk je dan dat het Jenny is en dat Thomas toch schuldig is. Het wordt goed beschreven want Leonie is er eigenlijk zeker van de het Jenny is en dat Thomas schuldig is. Zeker voor de gedachten van Leonie is dat een hele schok en ze durft het ook niet aan iemand te vertellen. Dat vind ik vanzelfsprekend als je denkt dat je man een moord heeft gepleegd. Sommige gebeurtenissen zijn heel onverwacht, dan gaat Leonie dia’s kijken van hun vakanties en dan weer gaat ze naar het laboratorium. De meeste gebeurtenissen zijn spannend omdat ze betrekking hebben op de rechtzaak. Sommige zijn ook verrassend, ik had niet verwacht dat het lijk in het laboratorium niet Jenny was. De gebeurtenis die de meeste indruk heeft gemaakt vind ik ook de belangrijkste, dat is dat Leonie een lijk vindt en dat ze haar eigen man niet meer gelooft. De momenten dat Leonie dacht aan de vakanties waarin op het pad steeds vogels zaten, die niet uit de weg wilden. Dat vond ik een beetje raar en dat zette me toen aan het denken. Vooral aan het begin toen je nog niet wist wat er met Jenny gebeurd was. Daarna toen het politieonderzoek begon werd het spannend. Alles werd tot in de details verteld. Dat is wel handig dan hoef je gaan verbanden te leggen en kunnen die verbanden ook niet fout zijn. Ik ken geen films of boeken waarin dit zelfde wordt gespeeld. Maar dit is wel een heel goed boek.

Personages:

Geen held, hij is meer een onschuldige man die ten onrechte wordt vastgehouden. Zijn vrouw doet wel veel handelingen maar door wisseling van perspectief zijn er geen ‘helden’. Aan het eind van het verhaal zijn alle drie de hoofdpersonen karakters, aan het einde van het verhaal kom je erachter dat Jenny niet onschuldig is maar een crimineel. En in het verhaal kom je steeds meer te weten over Thomas en Leonie en hun relatie. En de karakters zijn heel duidelijk. Thomas is rustig en dat is hij ook heel het verhaal door; geen wisseling van karakter. Ze zijn allemaal levensecht, alles in dit boek kan echt gebeuren. Ook de manier van denken, Leonie is jaloers op Jenny omdat Thomas verliefd is op haar. Maar wat er in het boek gebeurt beïnvloedt mij niet echt, het kan allemaal echt gebeuren maar het is wel vergezocht. Ik kan me er dus niet zo goed in inleven. Het personage waarin ik me nog het meeste kan verplaatsen is Thomas, hij blijft rustig, trekt geen overhaaste conclusies. Geen van de personages is eigenlijk ‘sympathiek’, Leonie is soms vrolijk maar dan denkt ze weer aan haar onvruchtbaarheid en aan de arrestatie van Thomas en dan is die vrolijkheid snel weg. Verder zijn de personages heel grimmig. Vooral het gedrag van Leonie, dat ze zelf op onderzoek uit gaat, keur ik goed. Ze ontdekt belangrijke dingen die de onschuld van Thomas bewijzen. Ik vind het wel heel slecht van Lambert dat hij Thomas met zo weinig bewijs zo lang vasthoudt. Ik heb begrip voor het gedrag van Leonie, zij vertrouwt de zaak niet en gaat zelf op onderzoek. Ik denk niet dat ik hetzelfde had gedaan als Leonie, ik had gewacht op de rechtzaak en wat het vonnis zou zijn. Door de afwisseling in de gebeurtenissen is het niet voorspelbaar. Dat houdt de spanning erin en dat vind ik wel prettig.

Opbouw:

Het is niet zo ingewikkeld. De perspectieven wisselen niet zomaar, er zijn geen grote sprongen in de tijd. Dat creëert ook een eenheid en dat leest fijn.
Het verhaal is zeker spannend: een misdaad, een verdachte en geen bewijzen. Hoe verder in het boek hoe meer je te weten komt, je blijft dus geboeid lezen. In het verhaal zitten een paar flashbacks, als Leonie dia’s zit te kijken denkt ze terug aan die tijd. Maar veel meer zitten er niet in. Het zou wel bij het onderwerp kunnen passen, in de rechtzaal als ze terugblikken op het moment van het misdrijf. Er zijn meerdere perspectieven. Dat vind ik een goede keuze, als het perspectief bij Thomas die in de gevangenis zat bleef zou er niet veel om te vertellen zijn. Het is een gesloten einde, je weet dat Jenny nog leeft en dat ze met Robert met de drugs is gevlucht. Het begon te boeien toen het politieonderzoek begon, Thomas werd als verdachte aangehouden en er worden bewijzen gevonden. Voor dat moment gebeurde er niet zo veel.

Taalgebruik:

Het taalgebruik is niet moeilijk, er worden geen moeilijke woorden gebruikt en er zijn geen lange zinnen. Er zijn niet veel dialogen, alleen in de rechtzaal en bij Thomas en Leonie thuis. Verder beleeft Leonie de meeste gebeurtenissen alleen. Ook was er niet veel symboliek of ‘duister’ taalgebruik. Er hoort eigenlijk geen speciaal taalgebruik bij dit onderwerp. De personages zouden wel iets netter kunnen praten. Ze houden van klassieke muziek en leven heel sober, daar hoort wel net taalgebruik bij. Er zijn niet veel bijzonderheden in het taalgebruik.

Bronnenlijst

  • http://www.scholieren.com
  • http://www.verdec.com/hulpje/boekvers/kroonge.htm
© 2007 - 2024 Floris995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Sharia4Belgium - het proces tegen een radicale groeperingSharia4Belgium - het proces tegen een radicale groeperingSharia4Belgium was een beweging die uit was op islamisering van België. De radicale groepering, die jongeren indoctrinee…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…

Boekverslag De GrotBoekverslag De GrotBoekverslag van De Grot, geschreven door Tim Krabbé. Uigegeven door Wolters-Noordhoff in 2000. De eerste druk dateerd ui…
Boekverslag Esmoreit en LippijnBoekverslag Esmoreit en LippijnBoekverslag van Esmoreit en Lippijn. Auteur is onbekend, het verhaal stamt uit de Middeleeuwen. De gelezen druk is uit 2…
Floris995 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.