Samenvatting - Eleanor & Park door Rainbow Rowell

Samenvatting - Eleanor & Park door Rainbow Rowell Eleanor & Park is een roman voor jongvolwassenen geschreven door Rainbow Rowell. Het gaat over Eleanor en Park die allebei buitenbeentjes zijn. Park omdat hij half-Aziatisch is en Eleanor om haar opvallende uiterlijk. Op de eerste dag van het schooljaar zitten ze naast elkaar in de bus, hierna groeit hun vriendschap uiteindelijk uit tot een relatie. Het boek bespreek verschillende aspecten die te maken met opgroeien zoals voor de eerste keer verliefd worden, maar ook de mishandelingen die bij Eleanor thuis plaats vinden.

Feitenlijke gegevens

  • Rainbow Rowell, Eleanor & Park
  • Uitgeverij St. Martin's Press
  • Eerste druk: februari 2013
  • Pagina's: 336
  • ISBN10: 9000342635
  • ISBN13: 9789000342631

Rainbow Rowell

Rainbow is geboren op 24 februari 1973. Van 1995 tot 2012 was ze schrijver voor de Omaha World-Herald, een dagelijkse krant in Nebraska. Nadat ze gestopt is bij de Omaha World-Herald is ze begonnen met het schrijven van boeken, waarna haar eerste boek, Attachments, uitkwam. In 2013 werden Fangirl en Eleanor & Park uitgebracht, die beiden in de The New York Times werden genoemd als beste boeken voor jongvolwassenen van dat jaar. Ook Amazon en Goodreads hadden het boek Eleanor & Park tussen de beste boeken van dat jaar staan Rainbow woont in Omaha, Nebraska samen met haar man en twee zonen.

Genre

Eleanor & Part is een 'Young Adult' boek, een boek voor jong volwassenen. De twee hoofdpersonen zijn allebei jongvolwassenen die gedurende het verhaal met hun liefde, familie, identiteit, en acceptatie om moeten leren gaan.

Samenvatting

Een nieuw schooljaar begint, het enige doel voor Park is om niet te veel op te vallen. Eleanor is net terug naar huis verhuisd nadat ze een jaar lang bij mensen op de bank had geslapen omdat ze door haar stiefvader uit huis was gezet. Het leven van Eleanor gaat eigenlijk continu zo, niet alleen op school maar ook thuis heeft ze het niet makkelijk. Eleanor moet met haar stiefvader wonen met wie ze het niet goed kan vinden en meerdere broertjes en zusjes. Eleanor heeft dan ook nooit een eigen kamer gehad. Daarnaast wordt ze gepest om haar rode haar en stevige postuur.

Eleanor stapt in de schoolbus en is op zoek naar een plek, maar niemand wil haar laten zitten. Park laat haar maar naast zich zitten nadat hij wat boze woorden heeft laten vallen en weg kijkt. Park wou eigenlijk niet gemeen zijn, maar hij heeft eigen zaken waar hij zich mee bezig moet houden. Zo heeft hij ouders met twee verschillende nationaliteiten en past hij eigenlijk nergens bij.
Eleanor en Park krijgen een steeds sterke band omdat ze beiden van stripboeken, muziek en korte gesprekken houden. Uiteindelijk worden ze dan ook verliefd. Eleanor vind het moeilijk om Park te vertellen dat ze het thuis zo moeilijk heeft en dat de relatie geheim moet blijven.

Als lezer kom je er achter hoe het is om voor het eerst echt verliefd te worden, maar ook hoe het is om in de schoenen van de arme en gepeste Eleanor te staan.

Belangrijke personages

Eleanor

Eleanor is 'groot' met fel rood haar en draagt altijd verkeerde kleren. Ze is net naar haar huis in Omaha verhuisd nadat ze uit huis was gezet voor een jaar en bij kennissen moest blijven. Het huis van Eleanor is verschrikkelijk en claustrofobisch, ze moet haar kamer delen met veel broers en zussen. Haar stiefvader is een alcoholist en mishandeld haar. Daarnaast is ze zo arm dat ze geen tandenborstel of batterijen kan betalen.

Park

Park is half Koreaans en past mede hierdoor en zijn passie voor stripboeken en goede muziek niet goed bij de rest op school. Hij houdt niet van sporten, uitgaan, meisjes en het boeit hem niet om 'er bij te horen'. Hij is net populair genoeg om niet gepest te worden, maar anders genoeg om er niet echt bij te horen. Park weet dat de enige reden dat hij niet gepest word, zijn vaders familie is. Op de eerste dag van school komt Eleanor naast hem in de bus zitten. Ze begint steeds vaker mee te lezen met zijn stripboeken waarna hij ze aan haar gaat uitlenen. Ze beginnen een band te krijgen omdat ze allebei van muziek houden. Uiteindelijk beginnen ze met het vasthouden van elkaars handen in de schoolbus.

Thema's

(Kinder)mishandeling

Een belangrijk onderdeel in het boek draait om het feit dat Eleanors moeder wordt mishandeld door haar stiefvader. Haar stiefvader mishandeld haar moeder zowel fysiek als emotioneel. Verschillende keren merkt Eleanor blauwe plekken op, op het gezicht van haar moeder.

Eleanors stiefvader slaat de kinderen wanneer ze iets verkeerd doen. Daarnaast schreeuwt en beledigd hij ze. De kinderen krijgen nooit nieuwe spullen en ze moeten het altijd doen met spullen die Eleanors moeder gratis kan krijgen. De kinderen hebben bijvoorbeeld geen tandenborstels, tandpasta of shampoo, ze mogen alleen afwasmiddel gebruiken. Ook hebben ze weinig te eten en moeten alle kinderen samen in een kamer slapen, soms moet er zelfs een kind op de grond slapen.

Pesten

Zowel op school als thuis wordt Eleanor gepest. Op school wordt ze gepest omdat ze groter is dan normaal, haar haar opvallend rood is, en haar kleren lelijk zijn. Thuis wordt ze door zowel haar vader als stiefvader gepest omdat ze zwaar is.

Familie

Een belangrijk thema in het boek is familie. Eleanor en Park komen beiden uit een totaal verschillende familie. Park komt uit een liefdevol en stabiel gezin, terwijl het gezin bij Eleanor gebroken is.

Ras

Vanaf het begin van het boek wordt het duidelijk dat ras belangrijk is in die tijd. In een stad in het middenwesten van Amerika is iedereen die niet wit is een buitenbeentje. Rainbow laat in het boek duidelijk merken dat het in 1986 niet makkelijk was om een minderheid te zijn op een plek waar weinig minderheden zijn.

Titelverklaring

De titelverklaring is heel duidelijk, het boek heet Eleanor en Park omdat Eleanor er Park de hoofdpersonages zijn. Het perspectief veranderd steeds, de ene keer wordt het verhaal vanuit Eleanor en de andere keer vanuit Park verteld. Hierdoor komt de lezer er achter hoe ze apart maar ook al koppel denken.

Tijd

  • Verteltijd. Het boek heeft 329 bladzijden.
  • Vertelde tijd. De vertelde tijd is één schooljaar in 1986.
  • Chronologie. Het boek is in chronologische volgorde geschreven.

Schrijfstijl

Het verhaal wordt verteld vanuit de derde persoon. Het perspectief veranderd steeds tussen Eleanor en Park, vaak binnen een hoofdstuk. Vaak krijg je als lezer hierdoor niet alles mee, maar krijg je wel een beter beeld omdat je het vaak vanuit twee kanten kan bekijken.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenvatten met HAVO-regelsSamenvatten met HAVO-regels"Het tweede deel van het centraal examen is de samenvatingsopdracht. De lengte van de samen te vatten tekst is tussen de…
Leer hoe je het beste kan lerenLeer hoe je het beste kan lerenHeb je moeite met leren? Ben je opzoek naar een betere manier om te leren? In dit artikel leg ik een aantal leermethodes…
Eleanor Roosevelt - First LadyEleanor Roosevelt was de echtgenote van Franklin Roosevelt, maar ook de eerste First Lady die zelf beroemd werd. Ze zett…
Hoe maak ik een goede samenvatting?Hoe maak ik een goede samenvatting?Een goede samenvatting laat zien dat je de tekst goed hebt begrepen en dat je het duidelijk aan je lezers kan communicer…

Samenvatting - Let it snow, three holiday romancesSamenvatting - Let it snow, three holiday romancesLet it snow, Three holiday romances is een boek met drie kerstverhalen geschreven door John Green, Maureen Johnson en La…
Boekverslag: Het Gouden Ei van Tim KrabbéBoekverslag: Het Gouden Ei van Tim KrabbéHet Gouden Ei is een boek van de Nederlandse schrijver Tim Krabbé. Het boek werd in 1984 voor de eerste keer uitgegeven…
Bronnen en referenties
Sanj (108 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.