Boekverslag Oorlogswinter, Jan Terlouw

Boekverslag Oorlogswinter, Jan Terlouw Het is de laatste bittere ijskoude winter van 1944-1945. Nederland is bedolven in een dikke laag sneeuw, zo ook het dorpje Vlank in Zwolle. Hier woont de stille behulpzame 15-jarige Michiel. Hij is de zoon van de burgemeester. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Michiel raakt betrokken bij het verzet. Bij het verzet komt hij voor de gevaarlijkste opdrachten van zijn leven te staan. Hij is helemaal alleen en heeft niemand die hij kan vertrouwen. Dit is het spannende meeslepende boek Oorlogswinter. Het boek is geschreven door Jan Terlouw.

Het boek

Het boek Oorlogswinter is geschreven door Jan Terlouw. Het boek is voor het eerst in 1972 uitgegeven. In 2008 is het boek verfilmd in de gelijknamige film Oorlogswinter. Dankzij de verfilming zijn er diverse versies van het boek in omloop. Waaronder de filmeditie van het boek met de codering ISBN10: 9047701178.

De hoofdpersoon

De hoofdpersoon in het boek is de 15-jarige Michiel van Beusekom. Hij woont in het dorpje Vlank in Zwolle. Hij is de zoon van de burgemeester. Michiel is een stille maar behulpzame volwassen jongen. Hij kan niet wachten tot hij wat voor het verzet kan betekenen. Dit tot groot ongenoegen van zijn vader. Hij ziet de oorlog als een groot avontuur. Al komt hij hier snel op terug als hij eenmaal in het verzet verzeild is geraakt.

De titel, tijd en plaats.

Het verhaal speelt zich af in de bittere ijskoude winter van 1944 en 1945. Nederland is bedolven onder een dikke laag sneeuw. Dit geldt ook voor het dorpje Vlank in Zwolle. De temperaturen zijn ijskoud en de Tweede Wereld oorlog is nog in volle gang. Er is sprake van een echte oorlogswinter.

Motieven

In tijden van oorlog wordt men gedreven door de continue angst die er heerst. Door deze angst, wantrouwt men iedereen. De emoties lopen hoog op waardoor er niemand meer te vertrouwen is. Men wordt gedreven door deze angst. Het gebrek aan vertrouwen slaat maar al te vaak over in wraak. Deze motieven vormen samen het thema van het boek Oorlogswinter.

Angst

De angst die in heel Nederland leeft in de barre winter van 1944-1945, leeft ook in het dorpje Vlank. Men is bang om opgepakt, gestraft of nog erger vermoord te worden door de Duitsers. Vooral de mensen in het verzet staan doodsangsten uit, waaronder ook Michiel. Door deze angst die continu aanwezig is, is er niemand meer te vinden na acht uur ‘s avonds op straat.

Vertrouwen

Door de angst die er heerst vertrouwd niemand elkaar. Wie kan je vertrouwen in tijden van oorlog is dan ook de vraag die in het gehele boek centraal staat. Niets is echter wat het lijkt. Dat blijkt wel uit het vertrouwen dat Michiel heeft in Ben. Achteraf blijkt Ben een grote verrader te zijn. Daarentegen vertrouwde hij Schafter voor geen cent. Terwijl deze man de gehele oorlog onderduikers in zijn huis had en op zijn manier onderdeel uitmaakte van het verzet.

Wraak

Als de Duitsers de vader van Michiel vermoorden, is wraak de enige emotie waar hij nog door wordt gedreven. De angst is weggevallen en hij besluit bij het verzet te gaan. Zo blijkt uit het verhaal: “Hij was vastbesloten om alles te doen wat in zijn vermogen lag om deze vreselijke oorlog in het nadeel van de Duitsers te helpen beëindigen, zolang hij daar geen mensenlevens mee op het spel zette.”

Samenvatting

Het is een koude ochtend in 1944. Michiel is een jongen van 15 jaar uit het dorpje Vlank in Zwolle. Zijn vader is de burgemeester van het dorpje. Op deze ochtend kom Michiel zijn buurjongen Dirk tegen. Dirk verteld Michiel dat hij samen met een aantal leden van het verzet een distributiekantoor gaat overvallen. Hij overhandigt Michiel een brief en laat hem beloven de brief naar Bertus te brengen wanneer er wat mocht misgaan.

De overval mislukt en Dirk wordt gevangen genomen door de Duitsers. Wanneer Michiel de brief bij Bertus wil afleveren, blijkt dat ook Bertus is opgepakt door de Duitsers. Michiel besluit de brief te openen. In de brief staat dat Dirk een gewonde Engelse piloot genaamd Jack heeft gevonden in het Dagdalerbos. Hij heeft onmiddellijk medische verzorging nodig. Michiel besluit Jack te helpen met de hulp van zijn zus Erica. Erica is leerling-verpleegster geweest en wordt verliefd op Jack.

Op een gegeven moment vinden de Duitsers een van hun soldaten dood in het boos. Ze gijzelen vijf mannen, een van hen is Michiels vader. Wanneer geen van hen bekent de soldaat te hebben vermoord, schieten de Duitsers alle vijf de gijzelaars neer. Michiel gaat door het lint. Gedreven door wraak besluit hij bij het verzet te gaan om de Duitsers zoveel mogelijk tegen te zitten. Hij helpt Joden de IJssel over te vluchten.

Dirk is uiteindelijk ontsnapt en gevlucht naar een van de schuilplaatsen van het verzet. Hij is ernstig gewond geraakt door de vele martelingen. Michiel verzorgt zijn wonden en op een van deze dagen raken ze aan de praat. Michiel komt erachter dat Dirk en Jack degene waren die de Duitse soldaat hebben vermoord. Ze hadden hem in een parachute gewikkeld, zodat men zou denken dat hij vermoord was door een piloot. Ze hadden alleen niet verwacht dat de mensen uit het dorp de schuld zouden krijgen.

Als het beter gaat met Dirk, besluit Michiel de hulp van zijn oom Ben in te schakelen om Dirk en Jack uit de schuilplaats te smokkelen. Op de dag dat oom Ben, Dirk op zou pikken, komt Michiel erachter dat oom Ben de verrader is in plaats van Schafter die hij tot nu toe verdacht. Hij is net op tijd. Oom Ben was van plan hen regelrecht naar de Duitse kazerne te brengen. Ze besluiten oom Ben aan het ondergrondse verzet over te leveren. Tijdens de overdracht ontsnapt hij waarna hij vervolgens tijdens de ontsnappingspoging overlijdt door een luchtaanval.

Twee dagen later komen de bevrijders Vlank binnen gereden. Het is 1945 en de oorlog is voorbij. Michiel komt erachter dat Schafter zo geheimzinnig en vriendelijk tegen de Duitsers deed om zichzelf niet verdacht te maken. Hij had tenslotte de gehele oorlog onderduikers verborgen in zijn huis.
© 2015 - 2025 Slapendrijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Oorlogswinter van Jan TerlouwrecensieBoekrecensie: Oorlogswinter van Jan TerlouwOorlogswinter van Jan Terlouw. Een klassiek jeugdboek, in 1973 bekroond met een Gouden Griffel. Het verhaal van de jonge…
'De kunstrijder' van Jan Terlouw: boekbespreking'De kunstrijder' van Jan Terlouw: boekbesprekingJan Terlouw, een van de beroemdste schrijvers van Nederland, schreef in 1989 het jeugdboek 'De kunstrijder'. Patrick en…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…

Boekverslag Frans: La petite fille de Monsieur LinhBoekverslag Frans: La petite fille de Monsieur LinhPhilippe Claudel op 2 februari 1962 geboren in Dombasle-sûr-Meurthe. Hij is een Franse auteur, scenarioschrijver en film…
Leesverslag 'The Moor's Account' van Laila LalamiThe Moor's Account is een boek van Laila Lalami. Het beschrijft het leven van een slaaf die onderdeel uitmaakt van een g…
Bronnen en referenties
  • Het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw
  • Bol.com (foto)
Slapendrijk (23 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.