Boekverslag Frans: La petite fille de Monsieur Linh

Boekverslag Frans: La petite fille de Monsieur Linh Philippe Claudel op 2 februari 1962 geboren in Dombasle-sûr-Meurthe. Hij is een Franse auteur, scenarioschrijver en filmregisseur. Hij werd bekend door zijn boek 'Les Âmes Grises' (de Grijze Zielen). Philippe heeft gestudeerd aan de universiteit van Nancy. Later werkte hij als leraar in gevangenissen: hier haalt hij zijn inspiratie vandaan. Op dit moment is hij professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Philippe verwerkt ook persoonlijke ervaringen in zijn boeken: meneer Linh komt uit Vietnam, dit is tevens het land waar hij zijn adoptiedochter vandaan heeft. Ook de sombere inslag bij zowel meneer Linh als een klein beetje bij meneer Bark, komt uit zijn eigen verleden: toen hij 19 was, pleegde een vriend van hem zelfmoord.

Algemene informatie

 • Schrijver: Philippe Claudel
 • Taal van het boek: Frans
 • Eerste publicatie: 2005
 • Aantal bladzijden: 162
 • ISBN: 9782253115540
 • Genre: psychologische roman

Hoofdpersonen

Meneer Linh

Meneer Linh is een vluchteling, waarschijnlijk afkomstig uit Vietnam. Hij is van middelbare leeftijd en heeft een kleindochter: Sang Diû. Veel van zijn familie (onder andere zijn vrouw) heeft hij verloren in de oorlog. Hierdoor voelt hij zich vaak eenzaam. Ook bij de mensen uit de slaapzaal waar hij tijdelijk verblijft, kan hij geen aansluiting vinden. Toch is hij hier wel hard naar op zoek: hij kan zijn geluk niet op als hij een steeds betere band met meneer Bark ontwikkelt. Meneer Linh heeft een licht depressieve inslag: regelmatig noemt hij dat hij zichzelf eigenlijk alleen voor Sang Diû op de been houdt.

Meneer Bark

Meneer Bark is net als meneer Linh weduwnaar en als gevolg hiervan vrij eenzaam. Elke dag zit hij op hetzelfde bankje in het park; dit is ook de plek waar meneer Linh en meneer Bark elkaar ontmoeten. Hij is erg begripvol en aardig naar meneer Linh toe: hij drijft niet de spot met hem vanwege zijn liefde voor een pop, en ondanks dat meneer Linh geen woord Frans spreekt, doet hij er alles aan om met hem te communiceren.

Thema- en titelverklaring

Het thema van dit boek is 'eenzaamheid': het verklaart het grootste deel van de gebeurtenissen, en de manier waarop meneer Linh daarop reageert. Het verband tussen de titel 'De kleindochter van meneer Linh' en het thema is, dat meneer Linh zijn 'kleindochter' heeft verzonnen uit eenzaamheid.

Tijd en plaatsen waarin het verhaal zich afspeelt

Tijd

Het verhaal speelt zich zo'n 30 jaar geleden af: dit is op te maken uit de scènes die zich afspelen in het bejaardentehuis: het is tegenwoordig niet meer gebruikelijk dat ouderen allemaal dezelfde pyjama dragen en geen verantwoordelijkheid krijgen. Verder is het lastig te bepalen in welke tijd het verhaal zich exact afspeelt: er worden geen moderne communicatiemiddelen genoemd en het taalgebruik is ook niet ouderwets.

Plaatsen

Het verhaal speelt zich hoogstwaarschijnlijk af in Frankrijk; met name in een park, een slaapzaal en een Frans bejaardentehuis. Dat het verhaal zich in Frankrijk afspeelt is belangrijk, omdat Vietnam in het verleden een Franse kolonie is geweest en het dus verklaart waarom meneer Linh naar Frankrijk vlucht.
Voor het verhaal is het belangrijk dat het zich specifiek op deze plaatsen afspeelt, omdat ze het verhaal een bepaalde sfeer geven.
Dat meneer Linh meneer Bark in het park ontmoet is belangrijk, omdat meneer Bark waarschijnlijk een ander soort karakter had gehad wanneer ze elkaar bijvoorbeeld in een kroeg hadden ontmoet.
Ook de setting van het bejaardentehuis is belangrijk, want het verklaart waarom meneer Linh zich zo oud voelt op dat moment.
Daarnaast geeft de slaapzaal een goed beeld van het leven van een vluchteling die net is aangekomen in zijn nieuwe land.

Samenvatting

Meneer Linh is een (hoogstwaarschijnlijk) Vietnamese vluchteling. Samen met een groep andere vluchtelingen komt hij per boot aan in Frankrijk, waar hij tijdelijk op een slaapzaal wordt geplaatst. Meneer Linh heeft grote moeite om te aarden: de andere mensen op de slaapzaal vormen allemaal groepjes, waar hij geen aansluiting bij kan vinden. Zijn enige steunpilaar is zijn kleindochter: een baby, genaamd Sang Diû.

Op advies van de maatschappelijk werker en zijn tolk gaat hij regelmatig naar buiten. In eerste instantie loopt hij steeds hetzelfde rondje, uit angst om verdwaald te raken. Wanneer hij op een zeker moment naar het park gaat om even uit te rusten, ziet hij op een ander bankje een vreemde man een sigaretje raken. Ondanks de taalbarrière ontstaat er een hechte vriendschap tussen die twee.

Dit verandert wanneer meneer Linh uit het niets overgeplaatst wordt naar een bejaardentehuis: doordat de slaapzaal tijdelijk was, heeft hij geen keus. Hij kan niet voldoende duidelijk maken dat hij net een goede vriend heeft gevonden en is doodsbang dat hij meneer Bark nooit meer zal zien. Dit is de belangrijkste reden dat hij steeds opnieuw probeert weg te lopen van zijn nieuwe verblijfplaats.

Na een aantal mislukte "ontsnappingspogingen" lukt het hem toch om het bejaardentehuis te verlaten. Wanneer hij, lichtelijk gedesoriënteerd, op zoek gaat naar het park waar hij meneer Bark altijd ontmoette, ziet hij hem plotseling aan de overkant lopen. Uit euforie rent hij, met Sang Diû op zijn arm, direct de straat over, maar wordt hierbij geschept door een auto. Wonderbaarlijk genoeg overleeft hij het zonder ernstige verwondingen op te lopen. In deze passage komt tevens naar voren dat Sang Diû in werkelijkheid een pop is. Waarschijnlijk heeft meneer Linh ooit een kleindochter gehad en die verloren, of simpelweg zijn eenzaamheid geprobeerd te onderdrukken door zich te richten op een pop.
© 2015 - 2024 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Croque Monsieur variantenVaak hebben we geen tijd meer om uitgebreid te koken met ons drukke leven. Of soms hebben we gewoon geen zin. Op dat mom…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
La Petite Maison, mooi gelegen hotel in ParamariboLa Petite Mason is een charmant hotel aan de mooiste boulevard van Paramaribo; de waterkant. La petite Maisom is een kle…

Boekverslag Engels: 11/22/63, Stephen KingBoekverslag Engels: 11/22/63, Stephen KingStephen King werd geboren op 21 september 1947. Doordat zijn vader het gezin verliet toen Stephen nog erg jong was, groe…
Boekverslag Oorlogswinter, Jan TerlouwBoekverslag Oorlogswinter, Jan TerlouwHet is de laatste bittere ijskoude winter van 1944-1945. Nederland is bedolven in een dikke laag sneeuw, zo ook het dorp…
Bronnen en referenties
 • http://www.scholieren.com/boekverslag/64929
 • http://www.scholieren.com/boekverslag/68971
 • http://www.libelle.nl/2011/03/interview-met-philippe-claudel-libelle-magazine-blad/
 • http://www.ce-que-je-lis.fr/la-petite-fille-de-monsieur-linh
 • http://www.bol.com/nl/p/la-petite-fille-de-monsieur-linh/1001004008788864?Referrer=ADVNLPPcefa3c00cdbf92970065bba51d000000534
Bo1995 (51 artikelen)
Laatste update: 22-03-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.