Boekverslag Duits: 'Dornrösschen küsst', Kristina Dunker

Boekverslag Duits: 'Dornrösschen küsst', Kristina Dunker Kristina Dunker werd geboren op 15 juni 1973, in Dortmund. Ze studeerde kunstgeschiedenis en archeologie, in Bochum en Pisa. Maar al voordat ze ging studeren, op haar 17e jaar, schreef ze haar eerste boek. Later heeft ze nog vele kinder- en jeugdromans geschreven, waar ze verscheidene prijzen voor ontving. Anno 2015 is ze freelance-schrijfster, gevestigd in Castrop-Rauxel. Verder organiseert ze workshops discussiëren en schrijven voor jongeren. Tevens geeft ze lezingen.

Algemene informatie

  • Taal van het boek: Duits
  • Eerste publicatie: 2002
  • Aantal bladzijden: 112
  • ISBN: 9783423781831
  • Genre: jeugdroman

Hoofdpersonen

Julia

Julia is een onzeker meisje, met een fantasierijk karakter. Ze vindt weinig aansluiting bij leeftijdsgenoten en zondert zich daarom vaak af. Ze heeft een verhaal verzonnen met andere personages, wat sterk lijkt op haar eigen leven. In haar verhaal draait het om een meisje, Miria, die met andere mensen in een grot leeft. Ze heeft geen contact met de mensen daar buiten en is bang voor ze. Dit verergert wanneer haar moeder even naar buiten gaat en met een gifpijl geraakt wordt. In haar laatste minuten vertelt ze Miria dat het geen buitenstaander was, maar iemand binnen de groep. Miria ziet dit als een boodschap om de rest van de holbewoners niet meer te vertrouwen.

Het hol slaat op Julia, die haar eigen fantasieverhaal gecreëerd heeft om zich veilig te voelen. Dat haar moeder gedood wordt, slaat op het feit dat ze het contact met haar moeder verbroken heeft, omdat ze boos op haar is vanwege de scheiding. 'Vertrouw niemand binnen de groep' komt vanuit Julia's sterke neiging om alleen op zichzelf te vertrouwen.

Ruben

Ruben is een jongen met verschillende kanten. Wanneer het over zijn school gaat, lijkt het hem allemaal niets te doen. Als een lerares hem aanspreekt op zijn spijbelgedrag, vertelt hij haar doodleuk dat hij een medische reden had: zijn haar was te lang en het hing in zijn gezicht. Hierdoor kon hij zich niet meer goed concentreren. Als het hem echt kon schelen, had hij allang zijn spijt betuigt. Nu belooft hij pas het niet meer te zullen doen, wanneer zijn lerares hem waarschuwt dat ze hem anders straf gaat geven.
Als het op liefde aankomt, heeft Ruben wel een gevoelige kant: wanneer Pia beledigende opmerkingen over Julia maakt, wordt hij zichtbaar erg boos. Ook wanneer het op onrecht aankomt, kan hij opeens een heel andere kant van zichzelf tonen: toen hij erachter kwam dat Sacha zijn plek in zijn 'paradijs' gesloopt had, heeft hij hem flink hard geslagen met een squash-racket.

Ann-Katherin

Ann-Katherin is een leuk, spontaan meisje. Ze heeft, in tegenstelling tot Julia, wel veel zelfvertrouwen en vindt het makkelijk om op andere mensen af te stappen. Ze heeft daarom ook een grote vriendengroep. Ondanks dat ze veel vrienden en veel zelfvertrouwen heeft, wekt ze niet de indruk arrogant te zijn. Ann-Katherin heeft ook een hele zorgzame kant: ze weet heel goed dat Julia niet lekker in haar vel zit en weinig vriendinnen heeft en doet er daarom ook alles aan om Julia bij dingen die ze onderneemt te betrekken.

Thema- en titelverklaring

Het thema van dit boek is onzekerheid: in het hele boek komt naar voren dat Julia hier veel last van heeft. Het verband tussen titel en thema is, dat 'Doornroosje kust' betrekking heeft op Julia, die al bijna vanaf het begin van het boek verliefd is op Ruben, maar eigenlijk te onzeker is om hier voor uit te komen.

Motto

Het boek heeft geen motto. Dit lijkt zo, omdat er voor het begin van het boek iets geschreven staat: deels gefinancierd met subsidie van de staat Norshein-Westfalen. Op het eerste gezicht lijkt dit het motto van het boek te zijn, omdat het op de plek staat waar normaal gesproken het motto staat.

Tijd en plaatsen waarin het verhaal zich afspeelt

Tijd

Het verhaal speelt zich af rond de jaren 70-80. In het boek worden aanwijzingen hierover gegeven, maar op een zeker moment wordt er verwezen naar een cassetterecorder, die in de jaren 60 op de markt kwam en zo rond de jaren 70 echt populair werd.

Plaatsen

Het wordt niet helemaal duidelijk in welke stad het verhaal zich afspeelt. Er wordt gesproken over een stad die zo'n 80 km van Plettenburg afligt, maar er worden geen namen genoemd.

Het verhaal speelt zich verder af in twee cafés: de ene is de plek waar in het begin van het verhaal Julia en Ruben elkaar ontmoeten. Anne-Katherin heeft dan afgesproken met haar vriendengroep (waar Ruben bij hoort) om wat te gaan doen. Julia is mee, omdat Anne-Katherin vindt dat ze meer contact met mensen moet maken. Vervolgens gaan ze met zijn allen naar de bioscoop.

De tweede is het café waar Ruben regelmatig zit wanneer hij spijbelt van school. Hij kent de bediende daar goed en komt daar graag.
School neemt ook een belangrijke plaats in in het verhaal. Dit is de plek waar Anne-Katherin haar vriendengroep ontmoet heeft en tevens de plek waar Julia voornamelijk tegen haar onzekerheid aanloopt.

Een laatste belangrijke plek uit het verhaal is Rubens 'paradijs'. Dit bestaat uit een soort oud kasteel, met op de binnenplaats een openluchtzwembad. Zijn ouders hebben een vereniging opgericht die zich bezighoudt met het renoveren van dit kasteel. Ze zijn er alleen in het weekend, maar Ruben heeft toegang tot de sleutel, dus kan er in wanneer hij wil. Hij heeft daar helemaal zijn eigen plek ingericht, waar hij o.a. zijn zwart-witfoto's bewaart.

Rubens 'paradijs' is een belangrijke plek, omdat het een mysterieuze sfeer geeft aan de ontmoetingen tussen hem en Julia. Bovendien zou een jongen met zoveel schilderspullen, foto's, e.d., echt niet alles op z'n kamer kunnen bewaren, dus moet hij daar nog een aparte plek voor hebben.

Voor het verhaal is het belangrijk dat het zich op deze specifieke plekken afspeelt, omdat het vooral draait om het leven van een paar jongeren. Vooral school en uitgaansplekken (café, bioscoop) spelen hierin een belangrijke rol.

Samenvatting

'Dornrösschen küsst' werpt een blik op het leven van een aantal jongeren: Julia, Ann-Katherin, Ruben en Sacha. Ze hebben, net als andere jongeren, te maken met problemen als liefde, verlegenheid, ruzie en gescheiden ouders. Vooral het onderwerp liefde komt in dit boek vaak naar voren.

Julia is een verlegen meisje, die een eigen fantasiewereld heeft uitgedacht. De hoofdpersoon in haar wereld en de verhaallijn van Julia zelf komen grotendeels overeen. Haar twee-eiige tweeling zus Ann-Katherin, is precies het tegenovergestelde: ze heeft veel zelfvertrouwen, is totaal niet verlegen en heeft veel vriendinnen. Ze heeft ook een vriend, Sascha: een jongen die haar erg wantrouwt en haar continu beschuldigt van vreemdgaan. Ruben is een goede vriend van Ann-Katherin en komt later ook in contact met Julia. Zijn grootste hobby is zwart-witfoto's maken. Ze vinden elkaar leuk, maar weten dit in eerste instantie niet van elkaar.

Julia loopt tegen het probleem aan dat ze de scheiding van haar ouders niet kan accepteren. Ze is boos op haar moeder, omdat ze vindt dat ze haar veel pijn heeft gedaan. Ook op haar vader is ze erg boos: hij vond dat ze moesten verhuizen omdat het te huis te duur was geworden en bovendien heeft hij een nieuwe vriendin, met twee dochters. Van haar vaders nieuwe vriendin en diens dochters, wil ze dus ook niets weten.

Als het einde van het boek bijna in zicht is, worden er liefdesproblemen opgelost. Ruben en Julia hebben hun eerste kus en Sascha en Ann-Katherin leggen hun ruzie bij. Ann-Katherin verklaart aan Sascha dat hij echt de enige voor haar is en daarmee stopt de verhaallijn Sacha/Ann-Katherin.

Helemaal aan het eind van het boek, schrijft Julia het eind van een brief aan haar moeder. Hierin wordt nog sterker duidelijk gemaakt hoe boos ze is (geweest), maar dat ze toch graag weer contact wil. Met dit fragment wordt duidelijk dat het hele boek eigenlijk een brief van Julia aan haar moeder was. Het verhaal heeft hiermee een 'happy end' gekregen.
© 2015 - 2024 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: DunkerHondenrassen: DunkerDe Dunker behoort tot de lopende honden en hij is afkomstig uit Noorwegen. Deze actieve hond die over een groot uithoudi…
Emblematiek: zinnebeeldenEen emblema, embleem of 'zinnebeeld' is een kleine afbeelding (pictura) met daarboven een motto en daaronder een (kort)…
Boekverslag 'Moord en Brand', Boris DittrichBoekverslag 'Moord en Brand', Boris DittrichBoris Dittrich werd geboren op 21 juli 1955, in Utrecht. Zijn vader is in 1948 gevlucht uit het destijds communistische…
Hoe schrijf ik een boekverslag?Hoe schrijf ik een boekverslag?Voor elke taal die je op de middelbare school hebt moet je wel een boekverslag schrijven van boeken of gedichtenbundels.…

Boekverslag: De guillotine van Simone van der VlugtBoekverslag: De guillotine van Simone van der VlugtDe guillotine is een boek geschreven door Simone van der Vlugt. Het is uitgebracht in 1999. Het verhaal speelt zich af t…
Samenvatting maatschappijleer: verzorgingsstaat en werkSamenvatting maatschappijleer: verzorgingsstaat en werkAls gevolg van de enorm gestegen welvaart en doordat we tegenwoordig in een verzorgingsstaat leven, is werken tegenwoord…
Bronnen en referenties
  • http://www.booklooker.de/B%C3%BCcher/Dunker+Dornr%F6schen-k%FCsst/id/A01H2SX701ZZB?zid=46d0b012e1783daf6c4354b4a353ce0c
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Cassetterecorder
  • http://www.kristina-dunker.de/jugendbuch_dornroeschen_kuesst.htm
  • http://translate.google.nl/translate?hl=nl&langpair=de%7Cnl&u=http://de.wikipedia.org/wiki/Kristina_Dunker
  • www.lovelybooks.de
Bo1995 (51 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.