The Curious Incident Of The Dog In The Night-time

Christopher ziet op een dag dat de hond Wellington is vermoord. Hij houdt erg van honden en gaat dus opzoek naar de dader. Van zijn vader mag hij dit niet doen, maar Christopher doet het toch stiekem. Hij schrijft er een boek over. Tijdens zijn speurtocht ontdekt hij verschillende dingen.

Algemene informatie

  • Titel: The Curious Incident Of The Dog In The Night-time
  • Nederlandse titel: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
  • Schrijver: Mark Haddon
  • Thema: Het syndroom van Asperger
  • Aantal blz: 271

Samenvatting van het boek

Christopher Boone is een vijftien jarige jongen met het Asperger syndroom. Hij woont samen met zijn vader in Swindon. Een klein stadje in Engeland. Christopher haat de kleuren geel en bruin. Rood vind hij een mooie kleur. Zijn eten mag elkaar niet aanraken op het bord. Hij is heel goed in wiskunde en hij houdt van lijstjes, de waarheid en patronen. Hij heeft een rat, genaamd Toby.
Op een dag ziet Christopher dat Wellington, de hond van mrs. Shears, vermoord is. Hij houdt heel erg van honden en wilt dan ook opzoek gaan naar de dader. Maar eerst pakt hij de hond op om hem te knuffelen. Terwijl hij dat doet komt mrs. Shears naar buiten en zij belt de politie. De politie komt en praat met Christopher. Een politieman pakt Christopher vast, waarop hij de politieman slaat. Christopher moet mee naar het bureau. Zijn vader komt hem daar ophalen en verbiedt hem om verder te gaan met zijn speurwerk. Maar Christopher wilt per se weten wie de dader is en gaat stiekem verder opzoek. Op school praat hij samen met Siobhan over Wellington en hij besluit een boek te schrijven over de misdaad.

Zijn vader komt erachter dat hij nog steeds bezig is met speurwerk en hij pakt Christopher’s boek af. Hij verstopt het in een doosje. Christopher wilt zijn boek afmaken en gaat opzoek. Hij heeft overal in het huis gezocht, maar niks gevonden. Alleen de kamer van zijn vader heeft hij overgeslagen. Pas als zijn vader weg gaat, gaat Christopher in de kamer zoeken. Daar vind hij een doos met zijn boek en een stapel brieven. Hij herkent het handschrift van de enveloppen. Ze zijn geschreven door zijn moeder. Christopher schrikt hiervan, want zijn vader heeft hem verteld dat zijn moeder is overleden aan een hartaanval. Hij maakt een envelop open en leest de brief. Daarna voelt hij zich niet lekker en gaat op het bed liggen. Zijn vader vind hem daar, met de brief.
Hij schrikt heel erg, want hij heeft immers verteld dat de moeder overleden is.

Als Christopher wakker wordt, bied zijn vader zijn excuses aan. Hij vertelt hem ook gelijk dat hij Wellington heeft vermoord. Christopher vindt dit heel erg en hij wordt bang voor zijn vader.

De reis naar zijn moeder

Hij vertelt alles aan Siobhan. Daarna besluit Christopher om naar zijn moeder te gaan, want hij kan niet meer bij zijn vader wonen. In zijn eentje gaat hij naar het treinstation van Swindon. Het is daar erg druk en hij loopt naar een bankje om te gaan zitten. Even later komt er een politieman en ze praten samen over de plannen van Christopher. De politieman helpt hem en Christopher stapt op de trein naar Londen. Als hij eenmaal op de trein zit komt er weer een politieman. Deze keer niet om te helpen, want zijn vader is opzoek naar hem. De politieman wil met Christopher uitstappen, maar op dat moment begint de trein met rijden. Ze gaan samen op een bankje zitten en halverwege moet Christopher naar de wc. Dat mag van de politieman en hij gaat naar de wc. Later als hij van de wc komt, verstopt hij zich in een bagageschap. De politieman is hem kwijt en wordt boos. Christopher blijft daar zitten tot aan Londen.

Aangekomen in Londen stapt hij uit en vraagt hij aan iemand waar hij de straat van zijn moeder kan vinden. Daarvoor moet hij met de metro en hij koopt daar een kaartje voor. Als hij bij het metrostation is gaat hij weer op een bankje zitten. Hij blijft daar een aantal uur zitten omdat het erg druk is. Pas als het rustiger is, stapt hij op de metro richting zijn moeder. Eenmaal aangekomen moet hij nog een stukje lopen. Als hij het huis van zijn moeder heeft gevonden is er niemand thuis, hij gaat in de voortuin zitten en blijft wachten. Later op de avond komt zijn moeder thuis met mr. Shears. Ze ziet Christopher en ze is helemaal blij om hem weer te zien. Christopher blijft een tijdje bij haar wonen en zijn vader komt boos langs. Maar hij wil niet meer terug naar zijn vader, hij wil bij zijn moeder blijven wonen.

Terug naar Swindon

Dan herinnert hij zich dat hij nog een wiskunde examen moet doen. Zijn moeder en hij gaan terug naar Swindon, daar verblijven ze een tijdje bij zijn vader in huis. Christopher doet zijn examen en haalt een heel goed cijfer.

Zijn vader biedt hem nog heel vaak zijn excuses aan en op het laatste doet hij dat met een verrassing. Hij heeft een hondje gekocht voor Christopher, omdat hij zo van honden houdt en Wellington dood is. Hij noemt het hondje Sandy. Zijn rat, Toby, is inmiddels overleden. Hij was heel oud geworden.
© 2014 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekbespreking: koppensnellersBoekbespreking: koppensnellersHet boek dat ik pas gelezen heb heet Koppensnellers. Het boek komt van de serie Kippenvel. waar ondertussen al een heleb…
recensieBoekrecensie: 'De pier stort in' van Mark HaddonMark Haddon kreeg in 2003 internationaal erkenning voor zijn roman 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht'…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
KISS; Mark St. John, voormalig solo gitaristMark is het kortst spelende bandlid bij de legendarische rockband KISS geweest, net een jaar. Nadat bij Mark St. John he…

The Green Mile - Stephen KingPaul Edgecombe was vroeger een bewaker in de gevangenis. Hij is nu oud en woont in een soort bejaardenhuis, hier schrijf…
Memoirs Of A Geisha - Arthur GoldenEen oude vrouw, genaamd Sayuri, vertelt over haar leven als Geisha. Ze begint op het moment dat ze uit huis geplaatst wo…
Bronnen en referenties
  • The Curious Incident Of The Dog In The Night-time - Mark Haddon
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.