The Green Mile - Stephen King

Paul Edgecombe was vroeger een bewaker in de gevangenis. Hij is nu oud en woont in een soort bejaardenhuis, hier schrijft hij zijn verhaal. Je volgt zijn verhaal vanaf het moment dat John Coffey in de gevangenis komt. Hij komt steeds meer te weten over hem en er gebeuren allerlei vreemde dingen.

Algemene informatie

  • Titel: The Green Mile
  • Nederlandse titel: De Groene Mijl
  • Schrijver: Stephen King
  • Thema: Executie, gevangenisleven, onschuld
  • Aantal blz: 544 (Verschillend)

Samenvatting van het boek

Paul Edgecombe werkt in de Cold Mountain gevangenis op de afdeling met de dodencellen. Deze gang wordt The Green Mile genoemd. In het jaar 1932 komt er een nieuwe gevangene in The Green Mile, genaamd John Coffey. Rond deze tijd heeft Paul ook last van een ernstige blaasontsteking. John Coffey wordt verdacht voor het verkrachten en vermoorden van de zusjes Detterick. De meisjes sliepen op een aparte plek in een grote boerderij. De volgende ochtend moesten ze naar het ontbijt komen, maar de meisjes kwamen niet. Hun vader is naar de slaapplek gelopen en ziet dat de meisjes weg zijn, ook ziet hij wat bloedvlekken in de kamer. Samen met zijn jonge zoon gaan ze opzoek naar de meisjes. De dader is door een veld heen gelopen en heeft wat sporen achtergelaten, zoals verscheurde kledingstukken. De vader van de meisjes heeft de sheriff gebeld die met zijn mannen en honden komen om te helpen met zoeken. De honden brengen de sheriff en mannen naar de meisjes toe. Op deze plek vinden ze John Coffey huilend met de twee meisjes in zijn armen. Hij zegt dat hij heeft geprobeerd om ‘het’ weg te halen, maar dat het niet lukte. John Coffey wordt opgepakt en naar Cold Mountain gebracht, waar hij terecht komt in een cel in The Green Mile.

Mr. Jingles

Eduard ‘Del’ Delacroix zit ook in de gevangenis, hij is een moordenaar en pyromaan. Op een dag komt er een muis in de cel van Delacroix. Deze muis wordt zijn huisdier en beste vriend. Delacroix leert hem verschillende trucjes, zoals een kleine spoel apporteren. Percy Wetmore, de nieuwe bewaker, heeft vanaf het begin al een hekel aan de muis. Maar niet alleen aan de muis, ook aan Delacroix zelf. Eduard Delacroix heeft de muis Mr. Jingles genoemd, deze naam zou de muis in zijn oor gefluisterd hebben. De bewakers van The Green Mile noemen hem Steamboat Willy.

Geneeskracht

Op een dag vraagt John Coffey of hij even met Paul kan praten. Paul vindt dat goed, maar John Coffey wil dat hij de cel in komt. Dit is tegen de regels in, maar Paul doet het toch. John Coffey legt zijn hand op het kruis van Paul, die hiervan schrikt. Een raar gevoel gaat door hem heen en het lijkt alsof Coffey de pijn uit de blaas van Paul trekt. Daarna gebeurt er iets vreemds, Coffey spuugt namelijk een zwerm zwarte beestjes uit en de pijn is verdwenen uit de blaas van Paul. Hij heeft geen blaasontsteking meer.
Door deze genezing begint Paul te twijfelen of Coffey wel schuldig is, maar hij vertelt niemand over wat hij gedaan heeft.

Delacroix is weer met Mr. Jingles en de spoel aan het spelen, tot hij de spoel iets te hard gooit. Deze stuitert de cel uit en rolt over de gang. Mr. Jingles gaat er achteraan en Percy ziet zijn kans om de gehate muis dood te trappen. Delacroix is hier kapot van en staat te schreeuwen in zijn cel. Als Percy weg is, staat Coffey tegen de tralies van zijn cel. Hij vraagt aan Paul om de muis aan hem te geven nu het nog kan. Paul twijfelt, maar brengt de muis toch naar Coffey toe. Hij pakt de muis over en houdt hem in zijn handen. Hij haalt al het slechte uit de muis en spuugt weer de kleine zwarte beestjes uit. Op een of andere manier is de muis weer tot leven gebracht en Delacroix is daar heel blij mee.

De executie van Delacroix

Percy weet hier niets van en komt hier later pas achter. Na een tijdje komt er een nieuwe gevangene, namelijk William Wharton, ook wel Wild Bill genoemd. Deze man spoort niet en als Percy iets te dicht langs zijn cel loopt wordt hij vastgegrepen door Wild Bill. Toen hij aankwam heeft hij ook al een collega van Paul aangevallen en geprobeerd te doden. Percy schrikt zo erg en is heel erg paniek waardoor hij in zijn broek plast. Delacroix ziet dit en lacht hem uit, dit is het toppunt voor Percy. Vanaf nu heeft hij een nog grotere hekel aan Delacroix. Omdat de bewakers van Percy afwillen, mag hij de executie van Delacroix regelen. De dag van de executie breekt aan en Delacroix wordt naar ‘Old Sparky’ gebracht. Nadat hij in de stoel is gezet, spreekt Percy de laatste woorden en doet de spons op het hoofd van Del. De spons hoort nat te zijn om de stroom beter te geleiden, maar Percy doet net alsof hij dit niet weet en maakt de spons niet nat. Hierdoor verloopt de executie van Del helemaal verkeerd. Zijn lichaam begint te smeulen en later vliegt zijn gezicht in brand. Alle toeschouwers proberen te ontsnappen, maar dit lukt niet. De geur die van Del afkomt is verschrikkelijk. Doordat de executie al in ging was gezet, kunnen ze niet stoppen en moeten ze wachten tot Del dood is. Door Percy is Delacroix dus een tragische dood gestorven.

Onschuldig geëxecuteerd

De dag na de executie van Del, heeft Paul een idee voor de vrouw van het hoofd van de gevangenis. Zij is ernstig ziek door een tumor in haar hoofd. Zijn idee is om met John Coffey langs haar te gaan om te kijken of hij haar kan genezen. Paul heeft ook onderzoek gedaan naar de moord op de twee meisjes en komt tot de conclusie dat John Coffey niets anders dan onschuldig kan zijn. De avond dat hij Coffey naar Melinda, de zieke vrouw, wil brengen, sluiten ze Percy op in een isoleercel. Ze hebben hem in een dwangbuis gestopt en tape over zijn mond gedaan. Een collega van Paul blijft in de gevangenis zodat hij kan vertellen aan andere bewakers dat ze Coffey in de isoleercel gedaan hebben, hierdoor blijft het hele plan geheim.

Die nacht nemen ze Coffey mee uit de gevangenis naar het huis van Melinda. Als ze daar aankomen, komt de man van Melinda, Hal, naar buiten. Hij weet niet wat er gaat gebeuren. Coffey stapt naar voren en zegt dat hij wil helpen. Hal zegt niks meer en Coffey loopt naar boven richting de slaapkamer van Melinda. Ze ziet er erg slecht uit en Coffey gaat naast haar zitten. Ze praten even en daarna haalt Coffey al het slechte uit Melinda. Alleen deze keer spuugt hij de zwarte beestjes niet uit, hij blijft hoesten en nu is hij diegene die er slecht uitziet. Melinda is helemaal genezen en Hal is blij dat zijn vrouw weer normaal is. Daarna keren ze terug naar de gevangenis en halen Percy uit de isoleercel. Percy vergeet weer dat je in het midden van de gang moet lopen, omdat een gevangene je anders vast kan pakken. Deze keer is het Coffey die Percy vastpakt en hem naar de cel trekt. Paul en zijn collega’s staan geschrokken te kijken en Coffey brengt het slechte dat uit Melinda kwam over naar Percy. Coffey ziet er weer gezond uit en nu is Percy ziek. Daarna loopt Percy naar de cel van Wild Bill, pakt zijn pistool en schiet hem neer. Nadat dit gebeurt is, hoest Percy de zwarte beestjes uit. John Coffey wordt hierna ook geëxecuteerd, dit verloopt snel en goed. Paul is bejaard en hij heeft de muis van Delacroix nog steeds in zijn bezit, deze is inmiddels erg oud en ook Paul zelf is heel oud en nooit meer ziek geweest na de genezing van John Coffey.
© 2014 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acteur Michael Clarke Duncan 1957 - 2012Op 3 september 2012 overleed acteur Michael Clarke Duncan in Cedars Sinai Medical Center in Los Angeles. De acteur had e…
The Daily Mile, dagelijks 15 minuten (hard)lopen op schoolThe Daily Mile is een initiatief van de Schotse hoofddocent van basisschool St. Ninians, Elaine Wyllie. Door haar leerli…
De Oscarwinnaars 1999De Oscarwinnaars 1999De Academy Awards van het jaar 1999. De beste films van dit jaar waren American Beauty, The insider, The Matrix en The s…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…

Remember Me? - Sophie KinsellaLexi is een 25-jarige vrouw met lelijke tanden, pluizig haar en een raar vriendje. Nadat ze wakker wordt in het ziekenhu…
The Curious Incident Of The Dog In The Night-timeChristopher ziet op een dag dat de hond Wellington is vermoord. Hij houdt erg van honden en gaat dus opzoek naar de dade…
Bronnen en referenties
  • The Green Mile - Stephen King
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.