Studeren: hoe doe je dat?

Je hebt je diploma behaald, je voor een vervolgopleiding ingeschreven en je boeken zijn binnen. Kortom, je bent klaar om te gaan studeren. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe moet je nou eigenlijk studeren? Hier een lesje in studeren.

Een goede start maken

Als duidelijk is welke vervolgopleiding je gaat volgen en je de juiste boeken hebt besteld, kun je aan de slag. Vaak zullen de eerste studieopdrachten al snel na het begin van het schooljaar binnenstromen. De opdrachten moeten worden gemaakt en daarnaast zul je veel moeten lezen, voorbereiden en leren. De opdrachten die je krijgt hebben meestal betrekking op de leerstof. Maak de opdrachten dus goed en probeer de stof die je moet lezen goed in je op te nemen. Zorg er ook voor dat je bij de bespreking van de opdrachten goed oplet en nuttige aantekeningen blijft maken. Zorg ervoor dat je niet achter gaat lopen met opdrachten maken of met het lezen van de stof. De hoeveelheden zijn namelijk vaak groot en daarom lastig om op een later tijdstip weer in te halen. Laat je vooral de eerste weken niet afleiden door leukere dingen in de studentenwereld, zoals uitgaan en feesten.

Het juiste ritme vinden

Een beginnende student zal de eerste paar weken van zijn vervolgopleiding moeten wennen aan zijn studie. Het verschil tussen voortgezet onderwijs en vervolgonderwijs is bij veel opleidingen groot en zorgt er voor dat studenten zich niet direct op hun gemak voelen. Dit kan helaas voor slechte studieresultaten zorgen en daarom is het belangrijk om snel je ritme te vinden binnen je nieuwe school. Dit doe je door je, vooral in de eerste paar weken, goed in te zetten voor je studie en je niet teveel laat afleiden door bijzaken. Ook kun je aan een ouderejaars student vragen hoe hij of zij de eerste paar weken/maanden van de studie is doorgekomen. Probeer jezelf zou goed mogelijk van informatie over je studie te voorzien, dit kan je goed helpen bij het leren en bij het vinden van jouw ritme. Om helemaal je draai te vinden en om je studieresultaten te verbeteren, raad ik je aan om een studiemaatje te zoeken. Maak vrienden en overleg over opdrachten en probeer samen te leren of te discussiëren over jouw studie. Een waarschuwing: zoek niet te stellig naar vrienden, dit komt vanzelf! Als je eenmaal je ritme hebt gevonden, kun je echt aan de slag!

Plannen

Begin al in de beginfase van je opleiding met plannen! Het is ontzettend belangrijk om je te realiseren dat je al vanaf het begin van je studie moet gaan plannen. Dit voorkomt moeilijkheden vlak voor de tentamens/toetsen of voor een belangrijke deadline. Bij een goede planning heb je een agenda nodig. Het spreekt voor zich dat je hierin belangrijke data en afspraken noteert, echter is een agenda ook handig voor andere dingen. Zo kun je een tijdschema maken, per week of per dag, met de zaken die voor die dag of week voor je studie af moet hebben. Je schrijft in je agenda wanneer je een opdracht af moet hebben en je plant direct in wanneer je werkt aan de opdracht. Dit kun je heel specifiek doen door per dag een planning te maken. Je schrijft in je agenda hoeveel uren/minuten je per dag aan tijd hebt om te studeren. Deze tijd verdeel je dan over het aantal, dat je moet maken.

Een simpel voorbeeld

Op maandagmiddag krijg je twee opdrachten die je vrijdagmiddag moet inleveren. In je agenda noteer je de deadline, dus vrijdag. Daarnaast bekijk je hoe groot de opdrachten zijn en schat je in hoeveel tijd hierin gaat zitten. Dit is vaak lastig voor beginnende planners, maar hoe vaker je het doet, hoe beter het op den duur zal gaan. Stel de eerste opdracht is goed voor drie uur werk en de tweede voor vier uur. De tweede opdracht neemt meer tijd in en dus kun je daar het beste mee beginnen. Deel je tijd niet zo in, dat je op donderdagavond nog beide of één van de opdrachten helemaal af moet maken. Doe het bijvoorbeeld als volgt. Bekijk maandagavond hoeveel tijd de opdrachten je gaan kosten en begin alvast met de voorbereiding voor beide opdrachten. Plan voor dinsdag in dat je begint met beide opdrachten. Kijk hoeveel uren dit je gaat kosten. Zorg dat je woensdag echt lekker opgang bent en ga het liefst verder met de grootste opdracht. Probeer deze helemaal af te maken. Nu rest voor donderdag nog het afmaken van de eerste en kortste opdracht. De vrijdagochtend kun je eventueel gebruiken voor afronding, als daar tijd voor is.

Voorbereiden

Voor een optimaal begrip van de leerstof, de opdrachten en de colleges is een juiste voorbereiding noodzakelijk. Bij de meeste studies worden planners of studiewijzers gebruikt welke per week of soms per maand aangeven wat er gedaan en gelezen moet worden. Neem deze bij de hand, deze planners zijn vaak ook handig voor een planschema of voor in je agenda. Laat je vooral in het begin niet misleiden, bij de meeste universiteiten gaat men direct van start, vaak met een hoge dosis stof. Zorg er dus voor dat je op tijd weet waar je aan toe bent en wat er moet worden gedaan.

Het voorbereiden van de hoor- en werkcolleges is essentieel voor het leren van de stof. Het scheelt je vooral later in het studiejaar een hoop stress en leerwerk. Je bereidt je goed voor door de stof per week door te lezen. Onderstreep belangrijke woorden en zet belangrijke zinnen tussen hakken. Vaak hebben de stof en de opdrachten een samenhang en het is daarom aan te raden om eerst de teksten te lezen en dan de opdrachten te maken. Ik weet, het kost veel tijd, maar dit is wel de beste manier om de opdrachten te begrijpen en op de juiste manier te maken. Zorg er ook voor dat je bij het maken van de opdrachten moeilijke zaken onderstreept en vragen voor jezelf noteert. Deze vragen kun je bespreken met medestudenten of met een docent. Zoek daarnaast moeilijke woorden of zinnen op in een woordenboek of op internet! Na dit gedaan te hebben, kun je goed voorbereid naar de lessen.

Herhaling

Voorheen hebben we het enkel nog gehad over het maken van opdrachten en het plannen daarvan. Nu over het belangrijkste, het leren. Natuurlijk is het maken van opdrachten en het lezen van de leerstof al het halve werk, maar herhaling is echt essentieel.

Je kunt herhalen door de stof die is behandeld nogmaals helemaal of gedeeltelijk door te lezen. Lees moeilijk en/of belangrijke stukken extra goed door en onderstreep desnoods belangrijke zinnen. Als er stukken zijn die je nog niet eerder gelezen hebt, noteer dan de paginanummers van deze stukken tekst en lees deze later nog eens goed door. Herhaal niet één keer, maar meerdere keren. Probeer voor jezelf begrippen te koppelen en maak samenvattingen. Om een samenvatting begrijpelijk te maken, kun je zelf schema’s toevoegen en woorden onderstrepen. Neem deze samenvattingen nog eens extra door en overhoor jezelf hard op. Dit laatste klinkt vreemd, maar werkt echt!

Afsluiting

Rest mij tot slot nog een paar tips te vermelden. Verdrink jezelf niet in je studie, zorg dat je studeren en werken afwisselt met vrije tijd en relaxen. Is de studie te zwaar of vind je er niks meer aan? Stop niet direct en zet je beste beentje voor, als het echt niet werkt, merk je dat vanzelf.

Veel succes allemaal!
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Collegegeld 2018/2019 voor eerstejaars studenten gehalveerdCollegegeld 2018/2019 voor eerstejaars studenten gehalveerdHet collegegeld voor eerstejaars studenten aan universiteiten en hogescholen wordt met ingang van het collegejaar 2018/2…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…

Hoe maak je een werkstuk?Hoe maak je een werkstuk?Een werkstuk te maken is heel erg eenvoudig, als je wilt weten hoe dat moet lees dan verder. Zie dit als een handleiding…
Moestuin op Fridtjof Nansen-SchoolFridtjof Nansen basisschool in Rotterdam heeft een grote moestuin die achter het gebouw is aangelegd. In deze tuin groei…
Maria_louise91 (153 artikelen)
Laatste update: 02-08-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.