Hoe schrijf je een goed artikel?
Een goed artikel schrijven is niet altijd makkelijk. Het vereist eerst en vooral een goede voorbereiding, waarbij je nadenkt over het onderwerp en de uitwerking van het artikel. Naast het schrijven van de tekst, waarbij je een goed gestructureerd overzicht probeert na te streven, vormen afbeeldingen evenzeer een belangrijk onderdeel van een artikel. Een beeld zegt immers meer dan duziend woorden.
Algemeen overzicht
Het volledige proces om tot een goed artikel te komen kan men opsplitsen in 4 fasen. In de eerste fase, welke men het oriënteren noemt, komt het er op aan om na te denken over de lengte van de tekst en het kiezen van een interessant onderwerp. De tweede fase, de voorbereiding, omvat onder meer het selecteren van een reeks goede bronnen. In de derde fase, de uitvoering, gaat men dan effectief over tot het schrijven van de tekst die het artikel vormt. De vierde en laatste fase dient om te reflecteren, waarbij je je resultaat kritisch bekijkt.
Hieronder volgt een stappenplan met de verschillende fasen om tot een goed artikel te komen:
Oriënteren
Voorwaarden
Hoe lang moet de tekst worden? Wanneer is de deadline?
Onderwerp
Kies voor een onderwerp dat je interesseert en dat je aankan. Probeer iets nieuws te brengen, of zorg voor een meerwaarde ten aanzien van een bestaand artikel met hetzelfde onderwerp. Zorg voor een goede afbakening van je onderwerp, probeer niet te ver uit te wijden.
Leespubliek
Op welke manier ga je de lezer van je artikel aanspreken? Wat weet de lezer over het onderwerp waarover je zal schrijven, hoe toegankelijk is het artikel?
Schrijfdoel
Hierbij is het belangrijk na te denken over het doel van je artikel. Wil je de lezer informeren of wil je deze overtuigen van iets? Wat wil je bereiken met je artikel?
Voorbereiden
Verzamel achtergrondinformatie
Zorg voor een goede voorbereiding. Ga op zoek naar een reeks bronnen en selecteer hieruit de beste. Vergelijk je bronnen en controleer of deze betrouwbaar zijn. Hanteer een correcte notatie van je gebruikte bronnen. Denk ook na over de afbeeldingen die je wilt gebruiken in je artikel.
Maak een hulpschema
Om een goed overzicht te krijgen van de samenhang van je artikel kan je gebruik maken van een hulpschema. Dit schema laat je toe om eventuele ontbrekende informatie voor je artikel snel op te sporen en geeft je ook een handig overzicht over je artikel in zijn geheel.
Indeling
In deze laatste stap van de voorbereiding komt het er op aan na te denken over de indeling van je tekst. De indeling van een tekst bestaat steeds uit een inleiding, middenstuk en een slot. Waar ga je welke informatie aan je lezer meedelen? Probeer in de inleiding je lezer warm te maken om het gehele artikel te lezen. Zorg voor een goede verdeling in alinea's.
Uitvoeren
De eerste versie
Bij het schrijven van de eerste versie komt het er op aan een goede structuur en inhoud na te streven. Een goed gestructureerd artikel omvat volgende elementen: kop, samenvattende inleidende zin(nen), over wie of wat gaat het artikel, waar en wanneer gebeurt het en tot slot hoe en wanneer gebeurt het. Ga na of de inhoud volledig is, bevat het artikel geen overbodige informatie. Wat zijn feiten, wat zijn meningen.
Een sterke kop
Om de lezer nieuwsgierig te maken, is een pakkende kop zeer belangrijk. Hou de kop kort en bondig en probeer het gebruik van voorzetsels of lidwoorden te vermijden.
Herlezen
Bij het herlezen van het artikel is het belangrijk je te verplaatsen in de lezer. Wekt het artikel genoeg interesse op? Is de uitleg over de materie duidelijk voor de lezer? Is de informatie volledig? Vraag eventueel de mening over je artikel aan andere mensen, zoals een familielid of een collega.
Verbeteren
Naast een goede structuur en inhoud, zijn ook spelfouten, zinsconstructie en taalfouten zeer belangrijk in een artikel. Controleer of je niet steeds dezelfde woorden gebruikt, let op dt-fouten en verander vage termen in duidelijke termen. Handige hulpmiddel hiervoor zijn de tekstverwerker op je computer en de woordenlijst.
Definitieve versie
Na het doorlopen van bovenstaande puntjes kan je nu de finale versie van je artikel schrijven.
Publiceren
Tot slot kan je je artikel publiceren bv. in een krant of tijdschrift of op internet.
Reflecteren
Beoordeling
Beoordeel je finale artikel. Ben je tevreden over je werk en hoe je dit hebt aangepakt? Wat vinden je lezers ervan? Kan je lessen trekken uit je artikel voor de toekomst?