Wat is hoekenwerk op de lagere school?

Wat is hoekenwerk op de lagere school? Vele kinderen op de lagere school hebben elke week hoekenwerk op het programma staan. Dit is al jaren een populaire werkvorm voor het inoefenen van gegeven leerstof. Toch zijn er heel wat ouders die zich afvragen wat dat hoekenwerk eigenlijk inhoudt. Het was immers zoveel jaar terug niet de gewoonte om in kleine groepjes in verschillende hoeken te gaan werken. Er werd namelijk heel wat vaker gewoon frontaal les gegeven. De leerkracht stond voor de klas en de leerlingen moesten cru gesteld zitten, zwijgen en luisteren. Dit is echter al lang niet meer de enige manier van onderwijzen. Werkvormen zijn een pak creatiever waardoor de kinderen ook op een andere en soms meer aangename manier oefenen.

Werkvorm

In het basisonderwijs van de 21ste eeuw worden er doorheen een dag heel wat verschillende werkvormen gebruikt. Zo kent iedereen het systeem waarbij de leerkracht vooraan dingen uitlegt en de leerlingen gewoon moeten luisteren. Er zijn echter tal van andere mogelijkheden. Zo kunnen kinderen in groepjes aan een oefening gaan werken of bereiden ze iets voor om het in de plaats van de leerkracht uit te leggen aan de klas. Een relatief nieuwe werkvorm is ook het hoekenwerk. In de kleuterklas werd deze manier van lesgeven al vaak toegepast, maar nu wordt die lijn ook doorgetrokken naar het basisonderwijs. Bij hoekenwerk gaan kinderen in kleinere groepen aan de slag en doen dit op verschillende vakgebieden.

Organisatie

Voor het hoekenwerk voorziet de leerkracht enkele verschillende hoeken die (meestal) bij een bepaald vakgebied horen. Hoeveel dat er precies zijn, hangt natuurlijk af van de grootte van de groep. Op een bepaald moment worden de hoekjes al dan niet letterlijk opengezet en mogen de kinderen in kleinere groepen aan de slag gaan. Dit kan heel geleid waarbij de kinderen bij een hoek geplaatst worden, maar dit kan ook vrij. Zo kunnen de kinderen in een bepaalde tijd van verschillende hoekjes proeven.

Hoekenbord met pictogrammen

Meestal wordt er bij deze werkvorm gebruik gemaakt van een bord waaraan de hoeken bevestigd worden. Daarnaast kun je dan de naam van de leerlingen invullen. Zo weet men bijvoorbeeld waar welk kind zich bevindt en welke hoek eventueel al vol zit. Uiteraard kies je als leerkracht zelf hoe ver je hier in gaat. Sommige klassen kun je zelf laten kiezen, bij andere groepen ligt dat soms een pak moeilijker.

Hoekenfiches

Voor elke hoek kunnen er fiches gemaakt worden zodat de kinderen in hun groepje eigenlijk zelfstandig aan het werk kunnen. Zo heeft de leerkracht zijn of haar handen vrij om hier en daar wat te begeleiden en hoeven de oefeningen en opdrachten niet één voor één worden uitgelegd. Op die fiches staan een aantal belangrijke gegevens genoteerd zoals het materiaal dat nodig is om de opdracht tot een goed einde te brengen en het aantal deelnemers die er aan deze hoek mogen meedoen. Het is ook mogelijk om te vermelden hoe alles opgeruimd moet worden.

Verschillende hoeken

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden binnen het hoekenwerk. Het is vooral de bedoeling dat de leerlingen de geziene leerstof nog eens opnieuw - op een speelse - manier gaan oefenen of dat ze nieuwe dingen via de opdrachtfiches gaan ontdekken. Hieronder lees je enkele voorbeelden, maar uiteraard kan deze lijst zeker nog aangevuld worden.

Taalhoek

Onder deze hoek kunnen alle dingen vallen die met taal te maken hebben. Zo kun je een spel rond de werkwoorden voorzien of laat je zeeslag met woorden spelen. Er zijn ook tal van taalspelletjes op de markt die je kan aanschaffen voor je klas. Hou hier rekening met het feit dat je oefent op het niveau van de kinderen. Het is dus aangeraden om geen nieuwe leerstof te voorzien. Dit breng je dan beter op een andere manier aan in de klas.

Rekenhoek

Alles wat met rekenen te maken heeft, kan in deze hoek geoefend worden. Denk maar aan het rekenen tot 10, tot 20, tot 100 of 1000. Ook de maal- en deeltafels hebben soms wat extra aandacht nodig. De leerstof kan hier verwerkt worden in een puzzel, memoryspel,...

Bouwhoek

Constructies maken, vinden heel wat kinderen leuk. Daarom zijn er in de bouwhoek tal van mogelijkheden. Denk maar aan het materiaal waar de kinderen kunnen mee werken. Er is niet alleen Duplo en Lego, maar ook andere bouwmaterialen zijn hier zinvol. Denk maar aan plaatjes die je met schroeven kunt vastmaken. Hou hier uiteraard ook rekening met de leeftijd van de kinderen.

Spelhoek

In de spelhoek vind je een heel ruim aanbod aan spelletjes. Heb je die niet in je klas, dan kun je aan de leerlingen vragen om die mee te brengen. Speel het spel zelf wel eens vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Uiteraard zijn ook zelfgemaakte spelletjes hier ook op hun plaats. Wees dus creatief.

Computerhoek

Er bestaat heel wat oefenmateriaal op de computer en dit kun je ook gaan integreren in je klasgebeuren. Sommige kinderen zitten misschien wel al vaak op de pc, anderen hebben dit niet. Het is dus ook belangrijk dat jij hen als hun leerkracht wat wegwijs maakt op het wereldwijde web. Voor de kinderen die vaak op de computer spelen, kan dit ook heel zinvol zijn. Misschien leren ze hier wel weer iets nieuws kennen dat ze thuis ook zullen gebruiken.

Werohoek

De wereld is heel erg ruim en breed en kinderen zijn vaak heel erg nieuwsgierig. Binnen deze hoek kun je ze dingen laten ontdekken over de wereld of kun je misschien een opdracht laten afwerken waar er in de weroles geen tijd meer voor was. Wero staat trouwens voor wereldoriëntatie en omvat alles wat met geschiedenis, aardrijkskunde en biologie te maken heeft.

Verkeerhoek

Het is belangrijk dat de kinderen de verkeersregels goed onder de knie hebben. Ook is het misschien interessant om de leerlingen eens een band te laten oppompen of een fietsketting terug op de fiets te laten leggen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het heeft met het verkeer te maken. De kinderen komen er dagelijks mee in contact en kunnen dus echt wel wat oefening gebruiken.

Techniekhoek

Voor velen onder ons lijkt techniek wel Chinees. Weinig hebben er kaas van gegeten terwijl het ook allemaal niet zo moeilijk is. De kinderen laten kennismaken met eenvoudige dingen kan hen later misschien een heel stuk vooruit helpen. Laat ze zien hoe dingen werken en laat ze misschien eens iets uit elkaar halen. Dan zullen ze merken dat het in elkaar zetten niet zo evident is. Maar al doende leert men.

Creahoek

Hier valt alles onder wat met knutselen te maken heeft. Je kunt hier heel wat verschillende materialen integreren. Denk vooral aan dingen die je met een grote klasgroep niet ziet zitten. Dit is het ideale moment om iets nieuws aan te leren aan een kleine groep. Denk bijvoorbeeld aan breien,...

Puzzelhoek

Puzzels bestaan er in alle vormen en maten. Er zijn niet alleen de legpuzzels, maar ook kruiswoordraadsels, woordzoekers en sudoku's. Sommige kinderen zijn hier al mee vertrouwd, anderen moeten dit nog leren kennen. Dit zijn soms leuke hersenbrekers waardoor de leerlingen leren nadenken en redeneren. Doordat ze in een kleine groep zitten, kunnen ze makkelijk samenwerken en mekaar stimuleren.

Schrijfhoek

Schrijven is heel erg belangrijk. Voor kinderen van het eerste leerjaar is dit een hels karwei en daarom is extra inoefening soms echt wel nodig. Je hoeft hier echter niet op dezelfde manier te oefenen als in de gewone schrijflessen. Er zijn hier tal van andere mogelijkheden. Denk maar aan een memory met de schrijf- en drukletters of een memory met hoofdletters en kleine letters.
© 2013 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten basisonderwijsSoorten basisonderwijsIeder kind in Nederland heeft recht op basisonderwijs. Het wordt gegeven aan kinderen van vier tot twaalf jaar en het is…
Vrije software in het onderwijsSoftware die je kan gebruiken in de lessen is niet altijd even goedkoop. Daarnaast treden er soms problemen op met de to…
Wat kost het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs?Wat kost het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs?Een studie voor de kinderen kost jaarlijks duizenden euro’s. Het basisonderwijs en voortgezet onderwijs wordt grotendeel…
Onderwijs door de jaren heenOnderwijs door de jaren heenIn 1985 heeft het onderwijs grote veranderingen ondergaan. De Wet op het basisonderwijs werd ingevoerd, waardoor de kleu…

Sommen oplossen met een verhoudingstabelSommen oplossen met een verhoudingstabelEen verhoudingstabel is een methode die voor het oplossen van veel wiskunde sommen op de middelbare school kan worden ge…
Extra hulp bij leren lezenExtra hulp bij leren lezenSoms gaat leren lezen moeizaam. Het kind leest te traag en blijft te lang in een bepaald leesniveau hangen. Vooral te tr…
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 18-04-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.