De N-term, hoe reken je je eindexamen cijfer uit?

Je heb weer een examen gemaakt, maar hoe reken je je cijfer eigenlijk uit? In dit artikel word uitgelegd hoe je je cijfer uit moet rekenen en wat de N-term/normeringsterm inhoudt. Na de examens van 1999 is er een nieuw normeringssysteem ingevoerd op de examens van VWO, HAVO, MAVO en VMBO. Er is dus door de CEVO voor een nieuw normeringsysteem gekozen voor omzetting van de score naar je uiteindelijke cijfer. Voor dit normeringsysteem zijn er vier uitgangspunten waar de omzetting van score naar de cijfer op gebaseerd zijn.

  • Elk punt die de examenkandidaat scoort, zorgt voor een hoger examencijfer
  • Een examenkandidaat die 0% van het aantal punten scoort krijgt een 1
  • Een examenkandidaat die 100% van het aantal punten scoort krijgt een 10
  • Over een zo groot mogelijk interval van het de scoreschaal is er een vaste score/cijfer verdeling die onafhankelijk is van de normering. (Dit wordt verder uitgelegd in dit artikel)

De hoofdformule

Deze formule geldt voor de overgrote meerderheid van de kandidaten. De hoofdformule is er voor het omzetten van je score naar je cijfer.

De Formule
E = 9,0 / (S/G) + N

Hierin staat:
  • E: Het eindcijfer voor je examen
  • S: Het totaal aantal punten die je kunt scoren op de examen
  • G: Het totaal aantal gescoorde punten die de examenkandidaat heeft gescoord
  • N: De normeringsterm, deze ligt tussen N=0 en N=2, deze wordt vastgesteld door het CEVO

Wanneer de N-term bekend is kan E uitgerekend worden.

N.b. Een score van 0% correspondeert altijd met examencijfer 1,0;

Voorbeeld

Stel S=56 en N=1 ziet de formule er zo uit:
E = 9,0 / (56/G) + 1

Wanneer de examenkandidaat in dit geval 50% van het aantal punten heeft gescoord krijgt hij
  • E = 9,0 / (56/28) + 1
  • E = 5,5

Wanneer de examenkandidaat in dit geval 100% van het aantal punten heeft gescoord krijgt hij
  • E = 9,0 / (56/56) + 1
  • E = 10

Grensrelaties

Doordat het nieuwe examensysteem werkt met de N-term kunnen via de hoofdformule verkeerde cijfers worden gegeven. Want in het geval dat N=1,2 zou de bovengenoemde examen en examenkandidaat een niet bestaand cijfer kunnen krijgen.

voorbeeld

De examenkandidaat die in dat geval 100% van het aantal punten heeft gescoord krijgt
  • E = 9,0 / (56/56) + 1,2
  • E = 10,2

Wanneer de N-term lager zou zijn dan N=1, bijvoorbeeld N=0,8 zal dit ook een niet bestaand cijfer geven.

voorbeeld

De examenkandidaat die in dat geval 0% van het aantal punten heeft gescoord krijgt
  • E = 9,0 / (56/0) + 0,8
  • E = 0,8

De examenkandidaat die in dat geval 100% van het aantal punten heeft gescoord krijgt
  • E = 9,0 / (56/56) + 0,8
  • E = 9.8 (Terwijl hij/zij een 10 zou moeten krijgen

Deze twee cijfers (10.2 en 0.8) komen niet overheen met de uitgangspunten van de normeringssysteem. Daarom zijn er grensrelaties. Deze grensrelaties voorkomen dan examenkandidaten met een zeer hoge of zeer lage score een cijfer zouden krijgen die niet kan en niet met de uitgangspunten overeen zouden komen. De grensrelaties is pas nodig wanneer de N-term niet 1 is.
De grensrelatie gaat uit van
  • Vanaf minimum gescoorde cijfer (0%) wordt bij elk gestoorde punt teminste 0.05 en ten hoogste 0.20 cijferpunt bij het examenpunt opgeteld
  • Vanaf maximum gescoorde cijfer (100%) wordt bij elke niet gestoorde punt tenminste 0.05 en ten hoogste 0.20 cijferpunt bij het examenpunt afgetrokken.

Je kunt dus zeggen dat dat de meeste examenkandidaten bij een N-term hoger dan 1 "bevoordeeld" wordt. De examenkandidaten die al een hoog cijfer hebben worden niet bevoordeeld bij een hoge N-term en de examenkandidaten met een lage score worden extra bevoordeeld. Wanneer de N-term lager is dan 1 worden de examenkandidaten die een hoge score hebben bevoordeeld en de gene die lage een lage score hebben benadeeld.

In een tabel is dit makkelijker uit te leggen, ga er vanuit dat S=72
Aantal gescoorde puntenN = 0.8 zonder grensrelatie0.8 met grensrelatie
648.88.8
658.98.9
669.19.1
679.29.2
689.39.3
699.49.5
709.69.6
719.79.8
729.810
© 2009 - 2025 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slagen voor je eindexamenSlagen voor je eindexamenSlagen voor het eindexamen wil iedereen wel. Je bent (eindelijk) aan het eind van je middelbare schoolperiode en je ziet…
Eindexamen 2019: Rooster en uitslag vmbo, havo en vwoOp donderdag 9 mei 2019 beginnen de eindexamens voor scholieren van de vmbo, havo, vwo en gymnasium. Altijd een spannend…
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Tips om stressvrij je examens door te komenHieronder tips om je examen door te komen. De tips gaan om oefenexamens, ontspanningsoefeningen, planningen maken, enz.…

Profielwerkstuk als onderdeel van het eindexamen havo en vwoHet profielwerkstuk (pws) is een verplicht onderdeel van het eindexamen. Havo- en VWO-leerlingen van de middelbare schoo…
Examens, tips om goed te leren voor je eindexamensOp school heb je proefwerken, tentamens, toetsen, mondelinge en schriftelijke overhoringen. Allemaal verschillende toets…
Maxwell (43 artikelen)
Laatste update: 18-06-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.