Ik ben gezakt, wat nu?

Ik ben gezakt, wat nu? Je kijkt er naar uit, de dag dat je een telefoontje krijgt en hoort dat je geslaagd bent. Je hebt al allerlei plannen wat je wilt gaan doen als je geslaagd bent. Ineens wordt er gebeld... Je bent gezakt, wat nu?

Ik ben gezakt


Ik ben gezakt, wat nu?

Je hebt er vast wel eens over nagedacht. ''Stel nou dat ik zak, wat dan?'' En dan krijgt je inderdaad op een dag ineens het slechte nieuws dat je bent gezakt. De wereld zakt onder je voeten weg. Je moet alles weer opnieuw doen, alle stress weer opnieuw, een nieuwe klas met allemaal vreemde mensen waar je niemand kent. Wat nu? Het is nooit leuk om zulk nieuws te horen waar je absoluut niet op zit te wachten. Je hoort dat je vrienden en vriendinnen wel zijn geslaagd, en jij? Jij moet een jaartje opnieuw doen.

Heb je gefaald?

Waarschijnlijk voelt het als falen. ''Alles is voor niets geweest, ik had gewoon nóg beter mijn best moeten doen...'' Je begint aan jezelf te twijfelen ''ben ik nou echt zo dom?'' Als je echt weet dat je je best hebt gedaan, kun je hier gewoon niets aan doen. Je kan niet meer dan je best doen.

Zet je negatieve gedachtes om in positieve gedachtes

Het is logisch dat je even de tijd moet hebben om na te denken. Maar weet ook dat je de negatieve gedachtes kunt omzetten in het positieve hoe gek dat ook klinkt. Als je een jaar over doet, word je daar sterker van. Jij zult veel dingen al weten wat de anderen niet weten en door de herhaling zal je een stuk meer onthouden, want je hebt het een jaar daarvoor ook al gehad. Je maakt nieuwe vrienden en vriendinnen. Je bent een jaar ouder en dus ook een stukje wijzer. Je moet maar denken dat jij door zo een tegenslag alleen maar sterker wordt.

Tips

Schijf eventuele opties op

Voordat je door school worden gebeld met de uitslag, schrijf een aantal opties op. Ga je het jaar overdoen? Ga je naar een andere school waar je de vakken overdoet waar je voor bent gezakt? Ga je naar een ander niveau?

Schreeuw en/of huil het van je af

Het is nooit leuk om te zakken voor het eindexamen waarvoor je zo je best hebt gedaan. Het is daarom geen schande om hier even bij stil te staan.

Haal diep adem

Bedenk even goed wat je volgende stap is. Wordt even wat rustiger en maak eventueel een lijstje voor jezelf en bespreek het dan met je ouders of vriendinnen.

Weet dat het niet het einde van de wereld is

Natuurlijk mag een rotgevoel hebben, maar weet dat dit niet het einde is. Je gaat gewoon weer een frisse start maken en weet dat het altijd goed komt.

Je bent niet de enige

Elke jaar zijn er ongeveer 188.000 leerlingen die ook zakken net als jij. Jij bent dus zeker niet de enige!

Het volgende jaar gaat het een stuk makkelijker

Je weet wat je te wachten staat qua stof. Dit heb je namelijk allemaal al een keer gehad. Het zal dus niet moeilijker voor je worden.

Werken

Ben je 18 jaar? Dan ben je niet meer leerplichtig. Je zou er voor kunnen kiezen om een jaar te gaan werken. Het nadeel is alleen wel dat als je geen diploma hebt, je waarschijnlijk ook geen goede baan zult krijgen. Je zou er voor kunnen kiezen om even een tussenpauze in te lassen en te gaan werken, maar dan zal het wel weer heel erg wennen zijn als je weer naar school gaat. Bedenk daarom van te voren wat jij het verstandigst vind voor jezelf.
© 2014 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fluitend een toets of examen makenFluitend een toets of examen makenWie gaat er fluitend door een toets of examen? Wie een toets of een examen moet maken, twijfelt vooral of dit wel allema…
Examenstress of examenvreesExamenstress of examenvreesMet een examen in het vooruitzicht kun je last krijgen van examenstress. Dat mensen gespannen zijn voor een examen is he…
Het examen; geen vrees!Het examen; geen vrees!Als de examens er aan komen, beginnen veel leerlingen al te piekeren. Zullen ze het halen of niet? Krijgen ze hun diplom…
Examenstress, hoe pak je het aan?Examenstress, hoe pak je het aan?Ga je dit jaar examen doen en ben je zenuwachtig, heb je slaapproblemen, stress, trillende handen, ben je onrustig en pr…

Voor- en tegenstanders over de rekentoetsVoor- en tegenstanders over de rekentoetsOver de invoering van de rekentoets is veel te doen geweest en er is veel discussie (geweest) tussen voor- en tegenstand…
Bronnen en referenties
  • http://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Help,_ik_ben_gezakt_voor_mijn_examen
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 08-03-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.