Centrale eindtoets basisonderwijs

Centrale eindtoets basisonderwijs Vanaf april 2015 zullen alle basisscholen van Nederland een centrale eindtoets af moeten nemen bij de leerlingen uit groep acht. Hiernaast kunnen scholen nog steeds blijven kiezen voor andere eindtoetsen, zoals de Cito toets. De Cito toets die nu veel gebruikt wordt voor het bepalen van het kennisniveau van basisschoolleerlingen wordt in 2014 afgenomen op 11, 12 en 13 februari. De Cito toets is niet verplicht en wordt niet door alle scholen afgenomen. Daarom is directe vergelijking tussen alle basisscholen op dit moment lastig. Hier moet de verplichte centrale eindtoets een einde aan maken.

Directe vergelijking tussen basisscholen

Op dit moment zijn er basisscholen die ervoor kiezen niet mee te doen aan de bestaande eindtoetsen, of kiezen scholen ervoor om zwakkere leerlingen niet mee te laten doen aan de betreffende eindtoets. Dit bemoeilijkt directe vergelijking tussen verschillende basisscholen. Door alle scholen te verplichten al hun leerlingen op hetzelfde moment dezelfde eindtoets te laten afnemen kunnen prestaties van leerlingen op verschillende basisscholen beter met elkaar vergeleken worden.

Momentopname

Net zoals andere eindtoetsen, zoals de Cito toets, is de centrale eindtoets een momentopname. Een slechte dag bij het kind kan tot een slechtere score leiden dan op voorhand verwacht zou zijn. Daarom zal het oordeel van de leraar over de leerling, en een door de school bijgehouden leerling-volgsysteem altijd meegenomen worden bij het opstellen voor het advies voor de middelbare schoolstroming. Andersom komt ook voor; het is gebleken dat bij ongeveer 10% van de leerlingen het kennisniveau onderschat wordt op basis van leerprestaties op de basisschool alleen. De resultaten van de eindtoets kunnen leiden tot betere adviezen voor de passende middelbare schoolstroming.

Verschil in advies eindtoets en leerling-volgsysteem

Wanneer het advies dat verkregen wordt op basis van de centrale eindtoets en het advies dat de meesters en juffen het kind meegeven op basis van het leerling-volgsysteem verschilt, zal het hoogste advies leidend zal zijn. Wanneer een kind bijvoorbeeld een havo-advies krijgt op basis van zijn score van de centrale eindtoets, maar een vwo-advies op basis van zijn of haar leerprestaties op school, dan mag hij of zij na afronden van de basisschool naar het vwo gaan.

Eindtoets score als toelatingseis

Met invoering van de nieuwe centrale eindtoets mogen scholen geen eisen meer stellen aan de minimale score die behaald moet zijn op de eindtoets om de leerling toegang te verlenen tot de school. Omdat het advies van de school op basis van het leerling-volgsysteem even zwaar mee telt, mag er niet meer geselecteerd worden op eindtoetsscore alleen.

Eindtoets in april

Waar de Cito toets in februari wordt afgenomen, moet de centrale eindtoets vanaf 2015 jaarlijks plaats gaan vinden in april. Door dit latere moment van afnemen zal het taal- en rekenonderwijs tot aan het eind van het schooljaar van goed niveau moeten zijn. Nu er nog geen centrale eindtoets is, ziet men regelmatig dat het onderwijsniveau daalt wanneer de scholieren de Cito toets achter de rug hebben. Tevens hoopt men dat het kennisniveau van de basisschoolleerling op het moment van afnemen van de centrale eindtoets het best ingeschat kan worden door de toets, en dat het toetsresultaat in combinatie met het oordeel van de leraar voor het juiste advies voor de middelbare schoolstroming zal zorgen.

Inhoud van de eindtoets

Eind 2013 is het duidelijk dat de eindtoets tenminste zal bestaan uit een taal- en een reken en wiskundegedeelte. Scholen kunnen hun leerlingen ook toetsen op wereldoriëntatie, maar dit is niet verplicht. Of Engels ook een onderdeel gaat worden van de centrale eindtoets is nog niet bekend.
© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (opvolger van de Cito-toets) is een toets die door de meeste basisscholen gekozen wordt als eindto…
De normering van CitoDe normering van CitoMet ingang van het schooljaar 2014/2015 is de normering van het Cito aangepast. Sindsdien werken alle basisscholen die g…
Uitslag Cito toets 2019 (de centrale eindtoets 2019)Uitslag Cito toets 2019 (de centrale eindtoets 2019)De uitslag van de Cito eindtoets 2019 (de centrale eindtoets 2019) is bekend. De gemiddelde uitslag van de Cito eindtoet…
Te laag of verkeerd schooladvies. Wat nu?Te laag of verkeerd schooladvies. Wat nu?In 2015 wordt de cito-toets vervangen door de centrale eindtoets. De bedoeling van deze maatregel is dat het schooladvie…
Eindexamen 2018: Rooster voor vmbo, havo en vwoEindexamen 2018: Rooster voor vmbo, havo en vwoIn mei 2018 vinden weer de eindexamens voor middelbare scholieren van het vmbo, de havo en het vwo plaats; zoals elk jaa…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.