Tussenjaar: mogelijkheden
Een tussenjaar is ideaal om je horizon te verbreden, te werken aan je persoonlijke ontwikkeling of je in te zetten door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Studenten en jongeren kiezen soms voor een tussenjaar na hun havo of vwo eindexamen, maar ook als je een carrièreswitch wilt, kan een tussenjaar waardevol zijn.
Wat is een tussenjaar?
Een tussenjaar is een onderbreking van een jaar. Het is de periode tussen twee studies of tussen een studie en een start op de arbeidsmarkt. In principe kan iedereen een tussenjaar nemen.
Scholieren
Vooral scholieren nemen een tussenjaar als zij hun diploma hebben gehaald. Ongeveer 15% van hen neemt een tussenjaar, voor ze aan een vervolgopleiding beginnen.
Studenten
Studenten kiezen voor een tussenjaar om uiteenlopende redenen. Ze willen bijvoorbeeld tijdens hun studie ervaring opdoen, willen de tijd tussen een verkeerde studiekeuze en een nieuwe studie overbruggen of geld verdienen om hun opleiding te bekostigen.
Sabbatical
De andere categorie mensen die een tussenjaar opneemt, zijn de werkenden, de zogenaamde “career breakers”. Ze willen zichzelf ontwikkelen of maken zich op voor een loopbaan in een andere richting. Overigens wordt dat geen “tussenjaar”, maar “sabbatical” genoemd.
Mogelijkheden voor een tussenjaar
Er zijn verschillende mogelijkheden om invulling te geven aan het tussenjaar. In principe is alles mogelijk, ook een combinatie van verschillende activiteiten. Een jaar werken, zodat er een spaarpot kan worden aangelegd voor een vervolgstudie, vrijwilligerswerk in binnen- of buitenland, reizen of backpacken of het leren van een taal.
Tussenjaar: werken in buitenland
Een mooie combinatie tussen werken, vakantie en het leren van een taal is werken in het buitenland. Zo kun je bijvoorbeeld op een camping werken als gastvrouw, animator of receptioniste. Vaak is het vereist om enige kennis te hebben van het Engels en de moderne vreemde taal van het betreffende land, maar sommige organisaties bieden ook de mogelijkheid om (tegen betaling) een taalcursus te volgen. Het voordeel van een tussenjaar in het buitenland is dat het goed staat op je cv. Daarnaast ontwikkel je je talenkennis en verbreedt het je horizon.
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk kan zowel in Nederland als in het buitenland. In ontwikkelingslanden zijn er eigenlijk altijd wel vrijwilligers nodig die zich inzetten. Werken in een kindertehuis, activiteiten organiseren voor straatkinderen, het uitdelen van voedselpakketten of het bouwen van voorzieningen zijn gangbare activiteiten. Het voordeel van vrijwilligerswerk is dat je in aanraking komt met de cultuur van het andere land. Je doet niet alleen werkervaring op, maar ook levenservaring. Het nadeel is dat de kosten hoog zijn.
Reizen of backpacken
Australië een populaire bestemming voor scholieren en studenten die willen backpacken. Ze trekken rond, bezichtigen toeristische plekken. Het nadeel is dat het vrij prijzig kan zijn.
Talencursus volgen
Waar leer je de taal sneller dan in het land zelf? Wereldwijd zijn er diverse taalscholen gevestigd, die lespakketten aanbieden. Je kunt zelf kiezen of je een intensieve cursus wilt volgen of juist niet. Je komt vaak terecht in een internationale klas. Je talenkennis krijgt een grote “boost”, wat later van pas kan komen bij een studie of baan.
Au pair in het buitenland
Een andere manier om invulling te geven aan je tussenjaar, is een jaar (of korter) als au pair naar het buitenland. Je moet dan wel goed met kinderen om kunnen gaan en minimaal 18 jaar oud zijn. Het is een manier om je talenkennis te vergroten (met name spreekvaardigheid) en om in aanraking te komen met een andere cultuur. Je verdient ook zakgeld van circa € 300 per maand. Kost en inwoning zijn inbegrepen. Zo hoeft het verblijf niet veel te kosten: je kunt er ook een leuk zakcentje aan overhouden. Het nadeel is dat je bemiddelingskosten betaald aan de organisatie die bemiddelt tussen au pairs en gastgezinnen.
EH-basisjaar of EH-basistraject
Als je twijfelt over je studiekeuze of je persoonlijkheid verder wilt ontwikkelen, dan kun je ook besluiten om het EH-basisjaar te volgen bij wijze van “tussenjaar”. Je gaat aan de slag met jezelf en met de vraag hoe jij in het leven wilt staan. Je kunt ook kiezen voor het EH basistraject: dat duurt een half jaar. Het programma wordt aangeboden door de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. De relatie met God neemt een belangrijke plaats in, het zijn dan ook vooral christenen die kiezen voor dit basisjaar.