Wat te doen tijdens een tussenjaar?

Wat te doen tijdens een tussenjaar? Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar nadat ze hun eindexamen hebben gehaald of al een tijdje hebben gestudeerd. Het zou uitermate zonde zijn als je tussenjaar saai zou worden. In dit artikel tref je een aantal tips om je jaar een goede invulling te geven.

Werken

Het studentenleven is alles behalve goedkoop, daarom is een tussenjaar ideaal om geld te verdienen. Het geld dat je verdient, kan je uiteraard ook aan andere dingen uitgeven, zoals kleding en uitjes. De meeste jongeren hebben wel ervaring met bijbaantjes in het weekend. Tijdens een zogenaamd gap year heb je alle tijd van de wereld, dus kan je ook doordeweeks werken. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. Wat voor soort werk je wilt doen, hangt helemaal van jezelf af.

Reizen

Veel jongeren die een tussenjaar nemen, gaan reizen. Het is hierbij wel van belang dat je van tevoren veel geld hebt gespaard. Reizen is namelijk vaak erg prijzig. Als je samen met een vriend of vriendin wilt gaan reizen, moet je je wel bedenken dat zon lange reis voor veel spanningen kan zorgen. Jullie vriendschap moet dus wel tegen een stootje kunnen!
Populaire bestemmingen zijn Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Uiteraard kan je ook dichter bij huis blijven. Er zijn namelijk ook veel jongeren die gaan backpacken in Europa.

Reizen en werken

Heb je niet genoeg geld om te reizen of denk je dat reizen alleen je al snel gaat vervelen? Dan heb je de mogelijkheid om te reizen én te werken. In China en India worden er bijvoorbeeld jongeren gezocht die Engelse les willen geven. Ook het werk als au-pair is geliefd. Natuurlijk zijn er tal van andere baantjes te vinden in het buitenland.Belangrijk is wel dat je een werkvergunning hebt.

Vrijwilligerswerk

Naast betaald werk is ook vrijwilligerswerk populair onder jongeren. Er zijn tal van organisaties die zich met vrijwilligerswerk in het buitenland bezighouden. Je kunt je voor de natuur inzetten, voor gehandicapten, voor kinderen, et cetera. Vrijwilligerswerk is eigenlijk overal op de wereld wel nodig. Interessante bestemmingen zijn bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Mexico en Roemenië. Soms worden de reis en de slaapplek wel vergoed. Het is ook mogelijk om in Nederland vrijwilligerswerk te doen. Dit kan al bij het verzorgingstehuis bij jou in de buurt!

Cursussen

Tijdens een tussenjaar heb je tijd die je normaal gesproken niet zomaar zou hebben. Een leuke invulling van een tussenjaar kan het volgen van cursussen zijn. Cursussen zijn mogelijkheden tot zelfontplooiing. Wil je beter Frans leren of beter leren fotograferen? Dan is een tussenjaar het juiste moment. Cursussen zijn niet alleen leerzaam en leuk, maar staan vaak ook nog eens goed op je CV!
© 2011 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tussenjaar: mogelijkhedenTussenjaar: mogelijkhedenEen tussenjaar is ideaal om je horizon te verbreden, te werken aan je persoonlijke ontwikkeling of je in te zetten door…
Tussenjaar - doorstuderen of een jaar iets anders?Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat leerlingen en studenten voor het beginnen aan een nieuwe opleiding besluiten…
Een tussenjaar in plaats van studeren, wat zijn de opties?Een tussenjaar in plaats van studeren, wat zijn de opties?Ben je binnenkort klaar met je middelbare school, en heb je nog geen idee wat je wilt gaan studeren? Geen paniek! Een tu…
Een jaartje ertussenuitEen jaartje weg na de middelbare school, tijdens je studie, of na je studie is tegenwoordig erg populair. Het idee dat e…

Kenmerken van de openbare basisschoolKenmerken van de openbare basisschoolWanneer het tijd is om een kind aan te melden voor een basisschool, merken veel ouders op dat er erg veel keuze is op di…
Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Of u nu naar het MBO, het HBO of de universiteit gaat, u heeft altijd studieboeken nodig. Vaak kunt u via de school uw s…
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.