Teksten langer maken, woorden en structuur toevoegen

Teksten langer maken, woorden en structuur toevoegen Je werkt druk aan een werkstuk voor school, een verslag voor je werk of misschien wel je scriptie. Na uren, dagen of weken werk is het zover, je bent bijna klaar. Je kijkt nog even hoeveel pagina’s je hebt, je telt het aantal woorden en… was het echt zo weinig? Wellicht staan er vereiste en heb je meer woorden nodig, of ziet een tekst er eenvoudigweg professioneler uit wanneer hij wat uitgebreider is. Misschien wil je een tekst online plaatsen, langere artikelen geven een hogere google ranking.

Waarom wil je de tekst langer hebben?

Staan er eisen voor het verslag? Kijk dan altijd eerst naar alle andere eisen. Wanneer je veel te weinig woorden hebt mis je waarschijnlijk één of meer inhoudelijke punten. Dit aanpassen levert wellicht al alle benodigde woorden op. Hoop je met meer woorden een hogere google ranking te verkrijgen? Dan is het belangrijk vooral inhoud toe te voegen. Maak teksten voor het internet zeker niet te lang, dit schrikt meer lezers af dan het goed doet. Wil je woorden toevoegen omdat het er mooier uitziet? Houd dan rekening met je publiek. In veel gevallen wil men liever korte artikelen lezen, woorden toevoegen is dan niet aan te raden.
Een tekst kan langer gemaakt worden wanneer aan de inhoudelijke eisen is voldaan maar er nog meer woorden gewenst zijn.

Meer uitleg

Dit is een goede manier om de tekst niet alleen langer te krijgen, maar ook begrijpelijker. Geef definities van moeilijke termen of voeg zelfs moeilijke begrippen toe, met bijbehorende uitleg. Dit is een van de beste manieren om meer woorden te krijgen, maar zoals met al het toevoegen van woorden moet er voorzichtig mee om worden gegaan. Teveel uitleg kan als storend worden ervaren en lezers afschrikken, evenals teveel termen.

Kortere zinnen

Gebruik korte zinnen. Op deze manier heb je meer zinnen. Iedere zin heeft weer een onderwerp en een persoonlijk voornaamwoord. Daarbij kun je extra verbindingswoorden gebruiken. Vermijd komma’s, die korten de tekst in. Houd er wel rekening mee dat er voldoende afwisseling is tussen de lengte van de zinnen, anders leest de tekst als een kinderboek en voelt de lezer zich niet serieus genomen.

Herhalen

Herhaal wat je eerder hebt gezegd op een subtiele wijze. Dit kan bijvoorbeeld door aan het einde van een hoofdstuk het verhaal nog eens samen te vatten of door het doel van het schrijven te herhalen. Herhaal geen zinnen, ook niet door ze om te schrijven. Dit valt op voor vrijwel iedere lezer en is afleidend.

Opsommingen

Opsommingen kunnen teksten zowel langer als korter maken. Ze kunnen worden toegevoegd aan een tekst, zonder de rest aan te passen om een tekst uit te breiden. Schrijf eenvoudigweg de hoofdpunten nog eens op, bij voorkeur in een lijstje met bullit points of nummering. Dit is overzichtelijker dan een opsomming in de tekst te maken.

Tussenkopjes

Tussenkopjes voegen niet alleen de paar woorden van het kopje toe, maar meer dan dat. Ze geven overzicht en verbeteren de kwaliteit van de tekst. Wanneer je meer pagina’s wilt zijn tussenkopjes ook ideaal, gezien ieder kopje één of twee regels inneemt met eventuele witregels. Daarbij helpen tussenkopjes om mensen te prikkelen en de tekst sneller en beter leesbaar te maken. Er blijft meer hangen. Voeg tussenkopjes niet toe aan korte alinea’s, want dan leest men de tekst niet meer, de tussenkopjes vragen in zo’n geval alle aandacht op.
Tussenkopjes kunnen ook gebruikt worden voor een groep alinea’s. Voor het optimale effect heb je 2 tot 4 kopjes per pagina, maar laat het aan de inhoud van de tekst afhangen. Een tussenkopje moet één onderwerp dekken.

Afbeeldingen invoegen

Afbeeldingen hebben een verduidelijkend effect en nemen ruimte in. Daarbij kan bij iedere afbeelding een onderschrift worden toegevoegd, wat enkele zinnen toevoegt. Denk niet alleen aan foto’s en tekeningen, maar vooral ook aan spotprenten, grafieken en tabellen.

Inhoudelijk uitbreiden tekst

De bovenstaande manieren leveren kleine winsten in het aantal woorden en de lengte van het document op. Heb je meer nodig? Dan zal je toch echt terug moeten aan het werk. De tekst moet in zo’n geval inhoudelijk uitgebreid worden. Een extra hoofdstuk of misschien zelfs een uitgebreider gedefinieerd onderwerp zijn in zo’n geval betere oplossingen. Voeg eens een extra verdiepende laag toe aan de tekst of een discussie waarin je je eigen resultaten aan de kaak stelt. Dit levert een inhoudelijke toevoeging op en – indien het goed wordt aangepakt – versterkt je eigen resultaten.

Kortom, er zijn genoeg manieren om een tekst uit te breiden. Het is belangrijk rekening te houden met het doel van de tekst en kritisch te zijn naar de reden van uitbreiding. Is het nodig een tekst uit te breiden dan kan dit door extra uitleg en definities, kortere zinnen, herhalen en opsommen maar ook door het plaatsen van tussenkopjes, figuren en tabellen. Levert dit niet genoeg op? Dan moet je inhoudelijk aan de slag en meer inhoud toevoegen. Succes ermee!

Lees verder

© 2012 - 2023 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Werkstuk laten maken door iemand andersWerkstuk laten maken door iemand andersEen werkstuk of scriptie maken, kunt u tegenwoordig eenvoudig uitbesteden. Afhankelijk van de omvangrijkheid van de scri…
Conclusie schrijvenConclusie schrijvenEen scriptie, werkstuk of rapport sluit je af met het schrijven van een conclusie. Het is niet eenvoudig om een duidelij…

Industrieel Product Ontwerpen – HBO StudieIndustrieel Product Ontwerpen – HBO StudieAltijd al willen weten hoe je producten ontwerpt? Of wil jij zelf producten ontwerpen? Je leert het allemaal bij de stud…
De langstudeerdersboete: wat zijn de gevolgen?Door verschillende plannen gemaakt in Den Haag is er momenteel grote onrust onder studenten. Het voorstel om de studiefi…
Bronnen en referenties
  • www.carlweenink.nl
  • www.schrijf.be
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.