Industrieel Product Ontwerpen – HBO Studie

Industrieel Product Ontwerpen – HBO Studie Altijd al willen weten hoe je producten ontwerpt? Of wil jij zelf producten ontwerpen? Je leert het allemaal bij de studie Industrieel Product Ontwerpen. Wat deze studie, op HBO niveau, precies inhoudt en wat je ermee kunt lees je in dit artikel.

Industrieel Product Ontwerpen

Je hoort het niet heel vaak, mensen die industrieel product ontwerpen, of ook wel IPO, studeren. Toch zijn er best veel instellingen in Nederland waar je de studie kan volgen. Op HBO niveau zijn dat ongeveer dertien scholen binnen België en Nederland. Toch worden alle producten in deze wereld ontworpen door veelal afgestudeerden van IPO.

Wie kan deze studie volgen?

Eigenlijk kan iedereen, als hij of zij dat wil, deze studie volgen mits je aan een van de volgende eisen voldoet:

Toelatingseisen:

  • MBO diploma, Niveau 4
  • Havo-profielen: N&T, N&G met natuurkunde of E&M met natuurkunde
  • Vwo-profielen: E&M, N&G en N&T

Verder is een beetje technisch inzicht en creativiteit ook wel handig. De opleiding is namelijk vooral een mengelmoes tussen creativiteit en techniek. Ook moet de student(e) natuurlijk wel gemotiveerd zijn want de opleiding vraagt veel van de studenten als het gaat om de uren die thuis aan de opleiding moeten worden besteed. Ook heeft de opleiding een van de meeste contacturen van alle opleidingen in Nederland.

Wat houdt de studie in?

Als Industrieel Product Ontwerper wordt je opgeleid tot een ontwerper met de titel ingenieur. Je bent dan een ontwerper die van allerlei gebruiksvoorwerpen en producten uit het dagelijks leven kan ontwerpen. Van koffiezetapparaten tot mobieltjes en van televisies tot stoelen, je kunt het allemaal ontwerpen. Maar ook minder bekende artikelen zoals ziekenhuisapparatuur moet jij kunnen ontwerpen.

Praktische vakken en tijdsbesteding

Omdat vele aspecten van het ontwerpen niet uit droge theoriestof kunnen worden geleerd is de opleiding behoorlijk praktisch. Ongeveer de helft van de tijd heb je praktijk lessen en de helft van de tijd theorielessen. Denk bij praktijklessen vooral aan prototypes maken in de werkplaats, materiaaltesten bij materiaalkunde of modellen maken op de computer. Theoretische vakken zijn in het begin vakken als wiskunde, natuurkunde en Nederlands. Later worden dit meer vakken als sterkte leer, mechanica en ontwerp-methodieken.

Niveau van de opleiding

Deze HBO opleiding sluit prima aan op afgestudeerden van de havo, voor de meeste studenten die van de havo komen is het goed te doen mits ze wiskunde b hebben gehad. Voor vwo-ers die Wiskunde B en Natuurkunde hebben gehad is het zelfs vrij simpel te doen. Soms kan de opleiding voor MBO-ers soms wel wat moeilijk zijn. Vooral MBO-ers die nooit wiskunde of natuurkunde hebben gehad hebben in het begin een behoorlijke achterstand. Wat wel erg handig is bij deze opleiding, bijna alle leraren komen zelf uit de ontwerperswereld en weten daarom veel van het vak af. Verder is het ook wel handig als de student een beetje handigheid heeft met techniek. Bij vakken als prototyping kan dat wel erg handig zijn. Ook een beetje creativiteit is niet verkeerd.

Toekomstmogelijkheden

Als je afgestudeerde kun je je eigen ontwerpbedrijf beginnen of bij een ander bedrijf als ontwerper in dienst treden. Vaak ben je dan onderdeel van een groter team en werk je gezamenlijk aan het ontwerpen van een product.

Kosten

De opleiding is naast de studiekosten niet goedkoop. Er wordt getekend met markers en fineliners die vaak vervangen moeten worden. Een gemiddelde marker van een tint binnen een bepaalde kleur is ongeveer €8,50. Aangezien je met veel kleuren werkt en dus ook weer veel tinten binnen die kleur ben je dus ook aardig wat geld kwijt. Ook tekenmappen, markerpapier (duur) en materialen voor prototypes moeten vaak zelf worden aangeschaft.

Waar kun je deze opleiding volgen?

Je kunt deze studie in de volgende steden op HBO niveau volgen:
  • Almere
  • Antwerpen
  • Arnhem
  • Den Haag
  • Enschede
  • Eindhoven
  • Nijmegen
  • Rotterdam
  • Venlo
  • Zwolle

De studie is ook nog in andere steden te volgen op MBO en WO niveau.

Extra informatie over Industrieel product ontwerpen (IPO)

  • De opleiding duurt vier jaar
  • Er is ook een AD variant van deze opleiding
  • In het 2e en 4e jaar is er een stage, deze kan in het buitenland gevolgd worden
© 2012 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Techniek op menselijke maatTechniek op menselijke maatWat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van technische producten met betrekking tot de menselijke maat?
Je eigen kleding ontwerpenJe eigen kleding ontwerpenWil jij ook je eigen kleding ontwerpen en dragen? Of misschien zelfs wel verkopen en een succesvol een eigen kledingmerk…
Industriële vormgeving voor massaproductieOnder industriële vormgeving kan worden verstaan het bedenken van de vorm van een product dat in een fabriek wordt gemaa…
Industrieel ontwerper Pierre Paulin en de Orange SliceHet is moeilijk voor te stellen dat er een tijd is geweest dat niet iedereen een stoel ter beschikking had om op te zitt…

Wat leert mijn kind in het derde leerjaar? (BE)Wat leert mijn kind in het derde leerjaar? (BE)Als je kind naar het derde leerjaar in België gaat, dan staat er hem/haar heel wat nieuwe leerstof te wachten. In België…
Teksten inkorten: hoe kort ik mijn tekst in?Teksten inkorten: hoe kort ik mijn tekst in?Je bent lekker aan het typen voor een werkstuk of verslag. Je bent goed aan het werk en bent bijna klaar. Dan zie je het…
Ruttger (31 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.