De langstudeerdersboete: wat zijn de gevolgen?

Door verschillende plannen gemaakt in Den Haag is er momenteel grote onrust onder studenten. Het voorstel om de studiefinanciering en de studenten ov-kaart af te schaffen is er nog niet geheel doorheen. Helaas is de langstudeerdersboete er al wel doorheen sinds 6 juli 2011. Omdat de boete betrekking heeft op alle studenten is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de gevolgen.

Langstudeermaatregel

De langstudeerdersboete, is een maatregel die is ingesteld om studievertraging onder studenten in het Hoger Onderwijs te beperken. Deze is op 6 juli 2011 aangenomen door de Eerste Kamer. De boete zal vanaf het collegejaar 2011-2012 gaan gelden. De eerste studenten die in aanmerking voor de langstudeerdersboete zullen vanaf september 2012 moeten betalen. Op jouw eigen profiel op de website van de DUO kan je zien of aangemerkt wordt als langstudeerder. DUO zal vanaf april 2012 alle profielen van informatie rondom de kwalificatie van langstudeerder voorzien.

Toelichting

De maatregel bestaat uit een boete voor studenten die langer dan de nominale studieduur plus één jaar over hun bachelor of langer over de nominale studieduur plus één jaar over hun master doen. Dus uiterlijk toegestaan is: (bachelor nominaal + 1 en master nominaal + 1). De nominale studieduur is de periode die voor een opleiding staat.

Indien een student meer dan één jaar langer dan nominaal over zijn bachelor of master doet wordt hij of zij beboet met een langstudeerdersboete van 3000 euro vanaf september 2012. Het bedrag van 3000 euro is onderhevig aan inflatie en kan daarom afwijken. Belangrijk om te weten is dat de bachelor en master als twee aparte fases beschouwd worden. Het overschrijven van de nominale studieduur van de bachelor heeft geen effect op de nominale studieduur van master. Na het afronden van de bachelor begint de nominale studieduur van de master pas te lopen. Bij het gelijktijdig volgen van meerdere bachelor- of meerdere masteropleidingen wordt de nominale duur van de opleiding met de kortste nominale duur als maat gebruikt

Voor wie geldt de maatregel?

De langstudeerdersboete geldt voor alle studerende studenten met meer dan een jaar uitloop op de nominale duur van de opleiding (bachelor of master). Zowel studenten die beginnen aan hun studie in 2011-2012, als studenten die al bezig zijn met studeren vallen onder het bereik van de maatregel.

De studenten die de boete moeten betalen, hebben in de desbetreffende fase van inschrijving (bachelor- of masterfase) nog geen graad in die fase behaald. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden waarvoor je ingeschreven staat als student. Mocht je ergens voor ingeschreven staan waar je niet mee verder wilt of kunt, zorg er dan voor dat je uitgeschreven wordt. Als je in een fase zit, maar wel al een zelfde graad behaald hebt, kom je niet in aanmerking voor de langstudeerboete, maar eventueel wel het instellingscollegegeld.

De langstudeerdersboete is gebaseerd op studietijd, hiervoor is het belangrijk om te weten welke jaren allemaal meetellen. Alle opleidingen die een student vanaf 1-9-1991 heeft gevolgd, worden meegenomen in de telling van het aantal studiejaren. Wanneer een student eerder (gedeeltelijk) een andere opleiding heeft gevolgd, tellen deze jaren mee. Ook inschrijvingsjaren aan een HBO-opleiding worden meegeteld.

Voorbeeld:
Een student stopt met zijn eerste studie, Duits, in het eerste jaar. Vervolgens kiest hij er voor om het daarop volgende collegejaar een andere studie, fiscaal recht, te gaan doen. Om zijn bachelor voor fiscaal recht zonder langstudeerdersboete te halen heeft de student 3 jaar de tijd. Voor het behalen van zijn master voor fiscaal recht heeft de student 2 jaar de tijd, want de bachelor fase heeft geen invloed op masterfase.

Het is voor geneeskunde studenten belangrijk om te weten dat de wachttijd voor co-schappen ook meetelt voor de studieduur en dat de wachttijd geen recht op uitloop geeft.

Uitzonderingen

De langstudeerdersboete is niet geheel keihard, want er is uitzondering mogelijk voor studenten die volgens de DUO geregistreerde studievertraging hebben. Voor geregistreerde studievertraging zijn erkende functiebeperkingen vereist.
Studenten die dus volgens het DUO geregistreerde studievertraging hebben kunnen aanspraak maken op één jaar extra uitloop. Dit een extra jaar uitloop is boetevrij. Deze uitzondering kan slechts eenmalig toegepast worden op de bachelor- of de masterfase. De student heeft zelf de vrije keuze om het extra jaar aan te wenden voor de bachelor- of de masterfase.
© 2012 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langstudeerboete, argumenten voor en tegenLangstudeerboete, argumenten voor en tegenStudenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun studie moesten vanaf september 2012 ruim drieduizend euro…
Hypotheek versneld aflossen zonder boeteHypotheek versneld aflossen zonder boeteTegenwoordig zijn veel mensen bezig om hun hypotheek versneld af te lossen. Een hypotheek versneld aflossen levert namel…
Regeling Vervroegde Uittreding bij ontslagRegeling Vervroegde Uittreding bij ontslagEr wordt veelal geadviseerd aan de boventallige en ontslagen werknemers over hun financiële consequenties bij ontslag. H…
Bedingen bij de arbeidsovereenkomst: het boetebedingBedingen bij de arbeidsovereenkomst: het boetebedingWerkgever en werknemer mogen bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst verschillende bijzondere bedingen opleggen. Bij…

Teksten langer maken, woorden en structuur toevoegenTeksten langer maken, woorden en structuur toevoegenJe werkt druk aan een werkstuk voor school, een verslag voor je werk of misschien wel je scriptie. Na uren, dagen of wek…
Spelen met prentenboeken; maak een verteltafelSpelen met prentenboeken; maak een verteltafelHet voorlezen van prentenboeken is van groot belang voor peuters en kleuters. Het voorlezen van prentenboeken heeft voor…
Leveen (67 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.