Het gebruik van een handpop toepassen in het basisonderwijs

Het gebruik van een handpop toepassen in het basisonderwijs Handpoppen zijn er in diverse soorten en maten. Zo zijn er handpoppen die behoren tot een speciaal thema, zoals Sinterklaas. Ook zijn er handpoppen die een tv karakter uitbeelden, zoals de figuren uit Sesamstraat. Het werken met handpoppen kun je toepassen in zowel de werk- als thuissituatie, bij bejaarden en bij kinderen. In dit geval zullen wij ons speciaal richten op het gebruik van handpoppen in het basisonderwijs.

Een handpop als didactisch hulpmiddel in het basisonderwijs

Handpoppen kunnen prima als didactisch hulpmiddel worden gebruikt tijdens de lessen in het basisonderwijs. Handpoppen kunnen zich prima aanpassen aan ieder thema en jaargetijde. Met een handpop kan het thema zeer levendig worden overgebracht aan kinderen. Vooral bij jonge kinderen, peuters en kleuters zal het gebruik van een handpop veel succes hebben. Wanneer er goed en effectief gebruik gemaakt wordt van een handpop, dan is de kans groot dat vooral jonge kinderen zich goed kunnen inleven in de situatie. De handpop zal voor hen tot leven komen. Dit zal tot gevolg hebben dat zij de leerkracht niet meer zullen waarnemen. Alle aandacht van het kind zal uitgaan naar de handpop. Er kan gekozen worden voor een handpop die de hele dag door ingezet kan worden bij diverse activiteiten, maar er kan ook gekozen worden voor meerder poppen. Gedacht kan worden aan een speciale pop voor bijvoorbeeld, rekenen, taal en geschiedenis. De poppen hoeven niet alleen binnen het lokaal gebruikt te worden. Wanneer je een handpop gebruikt als onderdeel van een taalactiviteit kun je deze handpop ook prima meenemen als je met de kinderen een bezoekje aan de bibliotheek gaat brengen. Het gebruik van handpoppen heeft een stimulerende functie. De poppen zullen de kinderen prikkelen en hen stimuleren om mee te doen tijdens de activiteiten.

Een handpop kiezen

Er zijn veel verschillende handpoppen verkrijgbaar. Iedere pop heeft vaak zijn eigen karakter. Zo kun je kiezen voor een dierfiguur, kabouter of een mensfiguur. Bij het zoeken naar een geschikte handpop loopt men er vaak tegen aan dat mensfiguren er erg onecht uitzien. Wat je ook kiest een dier, kabouter of mensfiguur, kies altijd voor een handpop die jou zelf op de één of andere manier raakt. Alleen dan zul je de benodigde inspiratie krijgen, die je nodig hebt om de handpop effectief te kunnen gebruiken. Let bij de keuze van de handpop er tevens op dat deze lekker om de hand past en dat het benodigde stemmetje van de handpop past bij jou eigen stem en ook bij de gekozen pop.

Handpoppen zijn in diverse speciaalzaken voor kwaliteitsspeelgoed verkrijgbaar. Ook diverse groothandels voor lesmateriaal beschikken over een ruim assortiment aan handpoppen. Wanneer je opzoek bent naar een dierlijke handpop kun je een kijkje nemen bij: www.folkmanis.com. Deze winkel beschikt over een groot assortiment handpoppen die uitstekend te gebruiken zijn in het basisonderwijs.

Zelf een handpop maken

Zoals hiervoor aangegeven, kun je prima een handpop kopen. Leuker is het echter om zelf een handpop te maken. Wanneer je zelf een handpop maakt, kun je je vaak beter identificeren met het karakter van de handpop. Wanneer je zoekt op het internet zijn er tal van patronen te vinden om je eigen handpop te naaien, te breien of te haken. Wellicht is het leuker om een workshop te volgen. Bij Dutch Puppet kun je een complete workshop volgen, waarmee je een zeer mooie en kwalitatieve handpop met een geheel eigen karakter kunt maken.

Als leerkracht van een bovenbouwgroep kun je er ook prima voor kiezen om de kinderen zelf een handpop te laten maken. Wellicht kunnen zij later met deze poppen een voorstelling aan de kleuters binnen de school geven. Een prima techniek om deze poppen dan te maken is met behulp van papier-maché. Dit is een erg gemakkelijke, maar veelzijdige techniek die in de bovenbouwgroepen veelal al bekend is. Met weinig materiaal kun je een groots resultaat bereiken. Om een handpop te maken met behulp van deze techniek heb je als basismateriaal alleen behangerslijm en oude kranten nodig. Extra hulpmiddelen kunnen o.a. een toiletrol en ballonnen zijn. Om de pop later te decoreren kun je denken aan oude lappen voor de kleding en verf en kwasten. Als leerkracht zul je waarschijnlijk aangenaam verrast worden door de grote diversiteit aan handpoppen die zullen worden gemaakt en van de grote creativiteit van de kinderen.

Tips voor het gebruiken van een handpop

Het gebruiken van een handpop is het meest effectief, zodra de kinderen zich goed kunnen inleven in de karakter van de pop. Het effectief gebruiken van een handpop is vaak kwestie van veel oefenen. Enkele tips kunnen wellicht helpen om het proces te versnellen.
  • Zorg dat de handpop de kinderen in de klas aankijkt.
  • Zorg dat de pop beweegt als hij aan het woord is.
  • Zorg dat de stem van de handpop afwijkt van je eigen stem. Echter moet je oppassen met extreme stemmetjes. Extreme stemmetjes liggen vaak ver buiten je eigen stemgebruik en zijn daardoor slecht voor je stem en moeilijk vol te houden. Daarnaast kunnen extreme stemgeluiden afschrikken bij de jonge kinderen.
  • Wanneer je de handpop in de klas gaat gebruiken, moet je hem of haar ter introductie ergens vandaan halen. Zo kan de pop ergens een mandje hebben waarin deze ligt te slapen of een eigen huisje hebben waar deze in woont. Na het gebruik van de handpop breng je deze ook weer naar zijn "verblijfplaats" terug. In vele gevallen is het erg leuk om hier een ritueel van te maken. Een voorbeeld kan zijn: Je maakt de handpop s'ochtends met de gehele klas wakker door te zingen;

Wordt eens wakker en was je handen,
Wordt eens wakker en poets je tanden,
Wordt eens wakker en kleed je aan.
.....( Naam handpop) het is tijd om op te staan.


Wanneer je de handpop dan weer gezamenlijk terug naar bed brengt, kun je weer volstaan met een slaapliedje.

Slaap, (naam handpop) slaap,
daar buiten loopt een schaap.
Een schaap met witte voetjes,
die drinkt z'n melk zo zoetjes.
Slaap, kindje slaap,
daar buiten loopt een schaap.


Lesideeën met een handpop

Wanneer je een handpop vaak gebruikt in de klas, zal deze een vertrouwde figuur worden in de klas. Ook wanneer je de handpop, maar af en toe gebruikt zal deze bij de kinderen tot leven komen. Een handpop kun je dan ook prima gebruiken om tal van educatieve begrippen aan te leren.
  • Bijvoorbeeld de handpop komt op een dag met een mandje met fruit op school. Weten de kinderen welk fruit dit is en lusten zij al deze soorten?
  • Vooral wanneer je de handpop gebruikt in de peuterklas is het leuk om een liedjesmand te introduceren. De handpop neemt dan een liedjesmand mee met tal van voorwerpen. De kinderen kiezen hier dan een voorwerp uit. Elk voorwerp correspondeert dan met een liedje.
  • De handpop neemt een meetlint mee. Wat is dit en wat kunnen wij ermee. Welk kind is het grootst?

Het gebruik van een handpop is vooral effectief wanneer je een nieuw thema ( sinterklaas, herfst, de bakker etc.) wil introduceren of en een nieuw onderwerp ( kleuren, meten). Variëer dus gerust en laat je ideeën de vrije loop.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselen met uw peuterEen peuter vind het leuk om van alles te ontdekken en zelf te maken. Uw peuter zal dan ook trots laten zien wat hij/zij…
Spelen met prentenboeken; maak een verteltafelSpelen met prentenboeken; maak een verteltafelHet voorlezen van prentenboeken is van groot belang voor peuters en kleuters. Het voorlezen van prentenboeken heeft voor…
Panty's recyclenBijna elke vrouw draagt regelmatig panty's of maillots. Helaas zijn vooral panty's erg kwetsbaar en krijg je er al snel…

Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Studieboeken zijn duur in aanschaf. U kunt geld besparen door deze boeken tweedehands te kopen. Deze boeken zijn kwalita…
Wat is een BBL opleiding?Een BOL opleiding is een opleiding waarbij men gewoon 5 dagen naar school gaat en eventueel blokstages worden gelopen. B…
Bronnen en referenties
  • www.dutchpuppet.com
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.