Lessugesties peuters en kleuters: thema de bakker

Lessugesties peuters en kleuters: thema de bakker De bakker is een onderwerp dat erg spreekt bij het jonge kind. Dit lesidee dat hoofdzakelijk bedoelt is voor iedereen die werkt met peuters en kleuters gaat dan ook over het thema de bakker. Zo zullen er liedjes, prentenboeken, kringspelen en knutselactiviteiten worden behandel, allen met als thema, de bakker.

Lessugesties thema de bakker

Bezoek aan de bakker

Breng eens met de klas een bezoek aan de bakkerij. Soms is het mogelijk om samen met de bakker een activiteit uit te voeren.
Ook is het leuk om eens een brood te kopen en deze in de klas te nuttigen. Kleuters zou je zelf het brood kunnen laten smeren. Iets wat ze thuis wellicht nog niet doen.

Brood bakken

Ga eens zelf in de klas broodjes bakken. Laat de kleuters helpen met het afwegen en het bereiden van het deeg.

Recept brooddeeg
Benodigdheden:
 • 1 pak Koopmans Mix voor Brood Wit
 • 3 dl (300 ml) handwarm water
 • 25 g boter of margarine (op kamertemperatuur)

Extra nodig:
 • Mixer met deeghaken
 • Beslagkom

Bereidingswijze:
Oventemperatuur:
Elektrische oven: 220°C,
Heteluchtoven: 200°C
Gasoven: stand 5-6


Doe de mix en de boter in een beslagkom en voeg het water toe. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic, 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Koekjes bakken

Koekjes bakken vraagt wat meer van de fijne motoriek dan broodjes bakken. Wanneer je koekjes uit wilt steken met vormpjes is dit nog best lastig. Het is daarom ook een activiteit die meer geschikt is voor kleurters en kinderen van groep 3.

Winkeltje spelen

Richt in de poppenhoek een bakkerij in. Laat de kinderen broodjes verkopen. Afhankelijk van de leeftijd zou je de kinderen kunnen laten betalen met (nep) muntgeld.

Zandbak/tafel

Leg diverse taartvormen, deegrollen en alle andere bakkersspullen in de zandtafel. Zorg ervoor dat het zand voldoende vochtig is. Zo kunnen de kinderen ook zandkoekjes en zandtaartjes bakken.

Graan malen

Laat de kinderen op een ouderwetse manier eerst graan malen met behulp van een graan molen. Later kan het dan verwerkt worden bij de bereiding van het deeg.

Knutselen

 • Laat de kinderen van klei of zoutdeeg broodjes kleien.
 • Beschilder of beplak met de kinderen taartdozen.
 • Laat de kinderen een cupcake ( van papier ) versieren.
 • Laat de kinderen een boterham ( van papier) beleggen.
 • Maak met de kinderen een bakkersmuts.

Liedjes thema bakker

Zo gaat de molen

Zo gaat de molen, de molen, de molen,
zo gaat de molen, de molen.
Zo gaan de wieken, de wieken, de wieken,
zo gaan de wieken, de wieken.
Zo gaan mijn handjes, mijn handjes, mijn handjes,
zo gaan mijn handjes, mijn hanjdes.
zo gaan mijn vingertjes, mijn vingertjes, mijn vingertjes,
zo gaan mijn vingertjs, mijn vingertjes.


De bakker

de bakker, de bakker
de bakker bakt het brood
en eten wij dat lekker op
dan worden wij zelf groot !
de bakker, de bakker
de bakker doet zijn werk
hij bakt de broodjes, bruin en wit
want daarvan wordt je sterk!


Themaboeken

Prentenboeken

 • Hoera! We bakken een taart. Door: Helen Oxenbury. ISBN: 907433606
 • Het rode kippetje. Door: Max Velthuijs. Prentenboek. ISBN: 9789025848446
 • Een taart voor kleine beer. Door: Max Velthuijs. Prentenboek. ISBN: 9789055790210
 • De kat van de bakker. Door: Posy Simmonds. Prentenboek. ISBN: 9789061697268
 • Dank je wel, lekker brood. Door: Brigitte Weninger. Prentenboek. ISBN: 9789055794348

Voorleesboeken

 • Hans Worst. Door: Kathryn Jackson. ISBN: 9047603672

Leesboeken

Hoewel deze lesbrief hoofdzakelijk afgestemd is op het gebruik bij peuters en kleuters heeft deze ook aspecten die gebruikt kunnen worden bij kinderen in groep 3 en 4. Op het moment dat de kinderen net leren lezen is de volgende boekenserie ook een aanrader:

 • Bakkertje deeg. Door: Joop van den Haak.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lessugesties kleuters: Rekenactiviteiten rondom PasenLessugesties kleuters: Rekenactiviteiten rondom PasenPasen leent zich goed voor tal van leuke lessuggesties voor kleuters. Hierbij wordt al gauw gedacht aan knutselactivitei…
Mathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze is de nieuwe dieetgoeroe, na Sonja Bakker is er nu ook een boek van zijn hand, met menu's om gezond af te…
Dan of als: wanneer gebruik je het?Dan of als: wanneer gebruik je het?Voor veel mensen is het verwarrend wanneer dan of als moet worden gebruikt. Deze woorden lijken veel op elkaar, maar wor…
Klinkklare proeven (1969-1970)Het eind van de jaren 60 was een bloeiperiode wat betreft thematische keramiektentoonstellingen in de Nederlandse musea…

Het organiseren van een schoolreisHet organiseren van een schoolreisEr komt veel kijken bij het organiseren van een schoolreis. Zo moet er een geschikte bestemming gevonden worden, vervoer…
Ark van Noach maakt bijbel duidelijk voor kinderenHoe leg je aan kinderen uit, dat ze uit God zijn voortgekomen? Voor deze vraag stelde Aad Peters, eigenaar van de Ark va…
Bronnen en referenties
 • www.bol.com
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.