De opleiding paardenhouderij
De opleiding paardenhouderij is weggelegd voor echte paardenliefhebbers. Denk wel na of u het echt wilt, het is vaak zwaar werk wat u wellicht niet uw hele leven vol kan houden. Binnen de opleiding leert u van alles wat te maken heeft met paarden zowel in theorie als in de praktijk. In dit artikel leest u alle informatie over de opleiding paardenhouderij.
Voor wie is de opleiding?
Wellicht bent u al uw hele leven met paarden bezig en wilt u daar graag uw beroep van maken. Het kan ook zijn dat er al een paardenhouderij in de familie zit die u graag over wilt nemen. Houd er rekening mee dat als u geen connecties heeft binnen de paardenwereld en wanneer u niet uw mannetje staat het erg moeilijk kan zijn om een aan baan in de paarden te komen. Veel banen binnen de paarden zijn ook slecht betaald en het is hard werk wat menig mens niet het hele leven vol zal houden. Het kan ook zijn dat u denkt dat het leuk is omdat u regelmatig tussen de paarden bent, echter kan het flink tegenvallen als het buitenom uw hobby ook uw beroep zal worden. Het kan zijn dat als u de hele dag met paarden in de weer bent, u misschien een afkeer van het rijden gaat krijgen.
Welk niveau heeft u nodig?
De opleiding paardenhouderij kan gevolgd worden op MBO niveau 1, 2, 3 en 4. Op niveau 1 en 2 zal men meer in de praktijk leren en dus ook meer stage lopen. De niveaus verschillen als volgt van elkaar:
- niveau 1 - U bent assistent paardenhouderij en helpt de andere medewerkers mee met de werkzaamheden
- niveau 2 - U bent medewerker paardenhouderij en verricht onder begeleiding de dagelijkse werkzaamheden
- niveau 3 - U bent vakbekwaam medewerker paardenhouderij en voert de werkzaamheden zelfstandig uit. Daarbij organiseert u evenementen en kunt zien wanneer er een dierenarts of hoefsmid nodig is.
- niveau 4 - U bent bedrijfsleider/zelfstandig ondernemer paardenhouderij hierbij leert u niet alleen de werkzaamheden op stal maar ook het managen van een eigen bedrijf. U zult dus ook leren de administratie te verwerken en bedrijfsplannen op te stellen.
Wat kunt u worden?
Als u kiest voor de opleiding paardenhouderij kunt u de volgende beroepen verwachten:
- groom
- stalmedewerker
- Eigenaar van een paardenhouderij
- fokker
Buitenom deze beroepen die direct met paarden te maken hebben kunt u ook nog in de volgende beroepen terecht komen:
- stalbouwer
- medewerker trailer verkoop/verhuur
- medewerker ruitersportwinkel
Om hoefsmid te worden kunt u een speciale opleiding volgen. Dit word u niet geleerd in de opleiding paardenhouderij. Op sommige scholen heeft u wel de optie om de opleiding tot instructeur/instructrice tijdens uw opleiding af te ronden.
Scholen
De opleiding paardenhouderij word gegeven op verschillende agrarische scholen zoals het Wellant, Groenhorst, AOC en Helicon. Voor deze scholen is er niet altijd een intake gesprek, wel word er soms een verslag met ervaringen gevraagd.
Een andere optie is het NHB Deurne, dit is een school speciaal en alleen gericht op paarden. Hier zijn ook specifieke opleidingen te volgen zoals:
- Paard en sport
- Horse & healthe
- Horse & leisure
- Hoefsmid
U kunt bij Deurne verblijven op het terrein van de school en eventueel uw paard meenemen. Voor de opleiding paard en sport is het verplicht een paard mee te nemen waarmee u ook een intake af zal moeten leggen. Er zijn zowel bol(voltijdstudie) als bbl(deeltijd) opleidingen te volgen.
Stage
Voor alle opleidingen dient men een bepaald aantal stage dagen te lopen verspreid over de tijd dat men de opleiding volgt. Wellicht weet u een stageplaats in de buurt, maar kijk wel of u daar voldoende kunt leren. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat u alleen maar aan het vegen bent tijdens uw stage, zo zou u alsnog geen praktijk ervaring op doen.
Vakken
Per opleiding verschilt het hoeveel theorie en praktijk er gegeven word. Wel proberen de scholen altijd zoveel mogelijk praktijk aan te bieden omdat het werken met paarden ten slotte veel met de praktijk te maken heeft. Verder kunt u onder andere de volgende vakken verwachten:
- voeding
- hanarchement
- exterieur
- anatomie
- ziektes
- fokken
- rassenkennis
- hoefverzorging
- hygiënische maatregelen
- grasland beheer
Het kan zijn dat verschillende opleidingen verschillende vakken geven.
Na de opleiding
Het beste is om uw uiterste best te doen tijdens uw stages. Wellicht is het leerbedrijf wel zo enthousiast dat ze jou wel aan willen nemen. Als u echt in de paarden wilt werken is er altijd wel een baan te vinden alleen is het soms wat verder van huis. Ook in andere landen worden er met regelmaat mensen aangenomen uit Nederland om daar bijvoorbeeld intern te gaan en paarden te trainen. Geef vooral niet op en blijf eventueel cursussen volgen of vrijwilligerswerk doen zodat u meer ervaring op uw CV krijgt.