Een toneelstuk maken: repetities

Een toneelstuk maken: repetities Om een toneelstuk met succes te kunnen opvoeren moet er natuurlijk goed geoefend worden. In het theater noemen we dit repeteren. Tijdens de repetities moeten de acteurs de tekst leren onthouden, op de juiste manier de teksten leren opzeggen en de juiste handelingen in de juiste volgorde uitvoeren. Als het script af is, kan er begonnen worden met het repeteren van de scènes. Er bestaan allerlei soorten repetities, die hier aan de orde zullen komen.

Auditie

Voordat de repetities beginnen, moet duidelijk zijn wie welke rol gaat spelen. De regisseur, die de acteurs vertelt wat ze moeten doen, kan daarom een auditie houden. Tijdens de auditie bekijkt de acteur de kwaliteiten van de acteur. De acteurs die deelnemen aan de auditie moeten bijvoorbeeld een stukje tekst voordragen of een improvisatie-oefening doen. Aan de hand van deze optredens en oefeningen bepaalt de regisseur wie welke rol gaat krijgen.

Repetities

De repetities zijn voor iedereen heel belangrijk en er komt van alles bij kijken.

Inleven in het personage

De acteurs moeten leren om zich in te leven in de personages die ze gaan spelen. De regisseur helpt hen daarbij door middel van toneeloefeningen. De regisseur kan hierbij bijvoorbeeld de volgende oefeningen gebruiken:

  • Loop als je personage door de ruimte. Bedenk daarbij of jouw personage grote passen neemt of juist kleine, loopt je personage met opgericht hoofd of juist met gebogen hoofd, loopt je personage soepel of heeft hij ergens last van etc etc.
  • Vervolgens kan de regisseurs elementen gaan toevoegen, zoals stemmingen: hoe loopt je personage als hij boos, verdrietig of vrolijk is?
  • Hoe begroet je personage de mensen die hij onderweg tegenkomt.

Tekst

Bij de repetities is het belangrijk dat de acteurs snel de tekst uit het hoofd leren, zodat de scènes gemakkelijk gerepeteerd kunnen worden. De regisseur zal de acteurs de scènes op verschillende manieren laten spelen, om uit zoeken wat het beste werkt. Oefeningen die gebruikt kunnen worden, zijn de volgende:

  • Vervang de woorden van de tekst door zelfverzonnen neptaal en speel serieus de scènes.
  • Speel de scènes zo snel of zo langzaam mogelijk.
  • De regisseur fluistert alle spelers in een bepaalde scène van tevoren wat in het oor, waarbij de regisseur één acteur beveelt, ineens zijn tekst halverwege te wijzigen.

Timing & Cue´s

Als de acteurs erin geslaagd zijn om zich goed in te leven in hun personage en de tekst helemaal van buiten kennen, moet het toneelstuk ´gezet´ worden. Dit houdt in dat de acteurs precies moeten weten wanneer ze op moeten komen en wanneer ze moeten praten. Dit is belangrijk om het toneelstuk soepel en natuurlijk te laten verlopen. Er wordt daarom gewerkt met zogenaamde cue´s. Een cue is een aanwijzing voor een speler. Een bepaalde lichtstand kan bijvoorbeeld een cue zijn voor een speler om op te komen. Het eindigen van een tekst van een speler, kan voor een andere speler een cue zijn om te beginnen met praten etc.

Publiek

Tijdens de repetities is er normaalgesproken geen publiek aanwezig. Maar het is wel belangrijk dat je als speler je ervan bewust bent dat straks bij de voorstelling er wel publiek is. Speel dus nooit met je rug naar het publiek. Zorg ook dat je duidelijk en luid spreekt, zodat straks ook de mensen achter in de zaal goed kunnen horen wat je zegt. Houd er ook rekening mee dat het publiek tijdens het toneelstuk om stukjes kan lachen. Wacht dan even voordat je met je volgende tekst begint, zodat je woorden niet verloren gaan in het gelach van het publiek.

Techniek repetitie

Bij een toneelstuk wordt vaak ook veel techniek gebruikt; speciale belichting, geluidseffecten en decorwisselingen. Uiteraard moet ook dat van tevoren met de acteurs en de technici goed geoefend worden, zodat alles op het juiste moment gebeurd.

Generale repetitie

De allerlaatste repetitie voor de echte voorstelling wordt de generale repetitie genoemd. Het hele toneelstuk moet er dan bij iedereen helemaal inzitten en er mag eigenlijk niets meer mis gaan.

Toi, toi, toi!
© 2010 - 2025 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je je voorbereidt voor repetitiesVoor elke leerling en student kan het een ware nachtmerrie zijn. Je hebt weer een week vol met repetities en toetsen voo…
Met kinderen toneelspelen voor publiekMet kinderen toneelspelen voor publiekJe wilt met kinderen een toneelstuk instuderen. Het ontbreekt je aan ervaring. Hoe pak je dat aan? Gaat het idee uit van…
Auditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsAuditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsGa je een auditie voor zang, dans of spel doen, een auditie voor een musical of doe je mee aan een talentenjacht? Of wil…
Kennismaking met theatermaken voor kinderenKennismaking met theatermaken voor kinderenTheater is een speelse manier om de creativiteit van kinderen te ontwikkelen. Behalve creativiteit worden ook initiatief…

Wiskunde functieonderzoekWiskunde functieonderzoekFunctieonderzoek is een onderdeel van wiskunde dat beheerst moet worden in de bovenbouw. In dit artikel bekijken we acht…
Een toneelstuk maken: het scriptEen toneelstuk maken: het scriptDe meeste toneelstukken worden gespeeld aan de hand van een toneeltekst of script. Je kunt heel eenvoudig een bestaande…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.