Kennismaking met theatermaken voor kinderen
Theater is een speelse manier om de creativiteit van kinderen te ontwikkelen. Behalve creativiteit worden ook initiatief nemen en samenwerking gestimuleerd. Het kind leert op een speelse wijze zich uit te drukken. Het maken van een toneelstuk is een goede oefening waarin al deze vaardigheden gestimuleerd worden. Dit artikel gaat voornamelijk over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een toneelstuk.
Wat komt er allemaal bij kijken
Voordat we daadwerkelijk een toneelstuk kunnen gaan maken moeten we wel weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een toneelstuk. Begin daarom met een brainstorm-sessie, waarbij iedereen denkt over wat er allemaal nodig is voor het maken van een toneelstuk en schrijf alles op een schoolbord of een groot stuk papier. Denk hierbij aan dingen als: verhaal bedenken,
script schrijven, repetities, rolverdeling, acteurs, audities, tekst leren, maar ook techniek, decor, kostuums, schmink en rekwisieten maken hiervan onderdeel uit.
Theaterbegrippen
Het is heel belangrijk dat alle kinderen de begrippen met betrekking tot theater goed leren kennen. Laat de kinderen bijvoorbeeld kennismaken met theaterbegrippen door middel van een heuse theaterquiz, om de bestaande kennis over theater bij de kinderen te testen. Maak kaarten met vragen over theater en voer de quiz uit. Hiervan kun je uitaard al meteen een show maken, zoals iedereen die van televisie kent. Laat één kind de quizmaster spelen, een ander kind de assistent en bijvoorbeeld drie kinderen zijn de deelnemers aan de quiz. De overige kinderen spelen het publiek. Je kunt het geheel ook nog uitbreiden met cameramannen/vrouwen, technici etc. etc. Ieder kind heeft een rol. De rollen kunnen een aantal keer gewisseld worden. Daarmee worden quizvragen ook herhaald en blijft de informatie ook nog eens beter hangen.
Quizvragen voor de theaterquiz
Pas het niveau van de quizvragen aan, aan de leeftijd van de kinderen. Er zijn allerlei soorten vragen te bedenken. Het is ook een leuk idee om de kinderen zelf een aantal vragen over theater te laten maken, dit stimuleert de kinderen om nog beter over wat theater is na te denken. Hieronder alvast een aantal voorbeelden van vragen die gebruikt kunnen worden in de theaterquiz:
Wat is geen naam voor een toneeltekst?
- A sketch
- B script
- C schrift
Hoe noem je het oefenen voor een toneelvoorstelling?
- A repeteren
- B trainen
- C souffleren
Met welke woorden wensen acteurs in het theater elkaar succes?
- A doei, doei
- B toi, toi
- C vet, vet
Tijdens welke gelegenheid zoekt de regisseur de juiste persoon voor de rollen in zijn toneelstuk?
- A Audiëntie
- B Auditie
- C Reünie
Hoe noem je de voorwerpen die door een acteur in een toneelstuk gebruikt worden?
- A rekwisieten
- B coulissen
- C spullen
Hoe worden de gordijnen of schotten aan de zijkant genoemd die het podium afschermen?
- A jaloezieën
- B kozijnen
- C coulissen
Hoe heet het als iemand een acteur vanachter de coulissen de tekst toefluistert?
- A improviseren
- B souffleren
- C jongleren
Wat is een ander woord voor changementen?
- A repeteren
- B decorwisselingen
- C regisseren
Wie begeleidt de acteurs van een toneelstuk?
- A technicus
- B regisseur
- C dompteur