Boekverslag; Gouden Ei

Dit boek gaat over de verdwijning van Saskia, de vriendin van Rex. Het bestaat uit veel motieven die een belangrijke rol spelen in het verhaal.

Thema

Ik denk dat de thema’s liefde en angst zijn. Liefde, omdat Rex altijd blijft zoeken naar Saskia en het zijn hele leven niet los kan laten. En angst, omdat claustrofobie een belangrijke rol in dit verhaal speelt, het opgesloten zitten in kleine ruimtes.

Motieven

  • Het getal 8: Het getal speelt een grote rol in het verhaal, alles in het boek heeft wel te maken met het cijfer 8. De twee eieren die in het heelal zweven gaan ook in een 8 en zullen zo nooit tegen elkaar opbotsen. Saskia wordt bijvoorbeeld in augustus (maand 8) om 8 uur ontvoerd. Na 8 jaar gaat Rex weer opzoek naar Saskia en 8 jaar later gaat hij op dezelfde manier dood als Saskia.
  • Claustrofobie: Saskia en Rex hebben allebei claustrofobie. De twee eieren stellen dat ook een beetje voor, een kleine ruimte waar je gevangen in zit.
  • Liefde: De oneindige liefde en gevoelens die er tussen Rex en Saskia waren. Na 8 jaar mist Rex, Saskia nog steeds en wil hij weten wat er met haar gebeurd is. Hij stopt niet met zoeken totdat hij weet wat Saskia is overkomen.

Titelverklaring

Bij bijna alle boeken van Tim Krabbé snap je er op het begin helemaal niks van de titel en op het einde wordt alles ineens duidelijk. Dat is ook het geval bij het boek de gouden ei. Je hebt geen idee waar de twee gouden eieren op moeten slaan, maar als je het boek leest dan kom je erachter dat Saskia vroeger wel eens droomde over twee gouden eieren die in de ruimte zweefden. Er was ergens nog zo’n ei en als ze tegen elkaar aan zouden botsen zouden ze vernietigd worden. Maar er zijn nog meerdere verklaringen voor de titel. Bijvoorbeeld dat Rex en Saskia allebei claustrofobie hebben en dat je dan ook opgesloten zit in een ‘gouden ei’. Ik denk dat het ook symbool staat voor de twee kisten waarin ze allebei levend begraven worden en die naast elkaar liggen, twee gouden eieren die door het heelal zweven. De gouden eieren staan symbool voor de kisten en het heelal staat symbool voor de zwarte aarde waar ze in liggen.

Hoofdpersonen

Rex: Hij is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia (in 1983 is hij 41). Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachten spelletjes. Hij zit hem na 8 jaar nog steeds dwars dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd en dat hij het raadsel niet kan oplossen. Hij is liever dood dan dat hij door moet leven met een vraag die hij niet zou kunnen beantwoorden. Hij krijgt uiteindelijk toch antwoord op zijn vragen met als gevolg dat hij zelf ook dood gaat. Hij heeft verschillende vriendinnen, waaronder Lieneke, maar alleen bij Saskia had hij er werkelijk naar verlangd oud met haar te worden. Uiteindelijk sterft hij op dezelfde manier en is eindelijk tevreden.
Hij komt een beetje gefrustreerd over en heeft, net als Saskia, ook lichtelijk last van claustrofobie.

Raymond Lemorne: Hij is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien. Het enige wat telt is het experiment, hij is erg doelgericht. Hij wil zijn doel bereiken en heeft daar alles voor over. Hij repeteert veel, alles moet perfect zijn. Hij is perfectionistisch en slim (zijn perfecte misdaad vind ik goed opgebouwd en er is duidelijk over nagedacht, de details kloppen). Ik vind hem echt geestelijk gestoord.

Bijpersoon

Saskia: Ze is 24 jaar oud en de vriendin van Rex. Ze heeft 'roodgespoeld wriemelhaar' ze is 'ongegeneerd ijdel', ze houdt niet van autorijden en ze heeft last van claustrofobie. Dat blijkt onder andere uit de droom over het gouden ei (ze zat gevangen in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen). Ook wil ze nooit alleen opgesloten zitten (bijvoorbeeld in een auto of in een toilet). De relatie tussen Saskia en Rex is goed. Dat merk je wel aan de manier waarop ze met elkaar omgaan. Je merkt in het verhaal ook dat Rex erg veel om Saskia geeft, omdat hij na 8 jaar nog steeds naar haar opzoek is.
© 2009 - 2024 Chantaljansen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…
Het gouden Wilhelmina vijfje uit 1912Als belegging en verzamelobject is het gouden Wilhelmina tientje zeer gewild. Het gouden vijfje is wat minder bekend. In…
Gouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelen is een leuke hobby. Lees hier over valse gouden tientjes, verzekeren gouden tientjes, kwalite…

Dramaspel 'Bankje in het park' - improvisatieIn deze improvisatie-oefening draait het om hoe je in het echt zou reageren. Maar er zal ook groot en overdreven gespeel…
Eenvoudige warming up met veel variaties - het kopieerspelDeze warming up zou je voor een toneelles kunnen gebruiken, maar ook als onderdeel van een kennismaking wanneer je met e…
Chantaljansen (5 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.